Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Veteranska sekcija Mengeške godbe v juniju

V začetku junija smo bili gosti pri gospodu Sreču Vrhovcu na Limbarski gori, kjer tradicionalno za binkošti vsako leto pričakamo konjenike iz različnih klubov in jih z glasbo pospremimo na domačijo, kjer sledi prijetno popoldansko veseljačenje.

V soboto, 18. 6. 2022, smo po naročilu pripravili veliko presenečenje zlatoporočencema v gostišču Soklič na Studencu. Ob zvokih valčkov in polk je družba plesala in se zabavala polni dve uri. Nato smo se odpeljali proti Dolu pri Ljubljani, kjer se je v Dolskem odvijal 1. Festival Barona Jurija Vege  Revija godb in pihalnih orkestrov. Nastopile so Godba Domžale, Ljubljanski pihalni orkester (združena orkestra Litostroj in Bežigrad), Godba ljubljanskih veteranov in mi, veteranska sekcija Mengeške godbe pod vodstvom Janeza Pera. Vse nastope je ocenjevala komisija, sestavljena iz priznanih glasbenikov. Na tekmovanju smo prejeli zlato plaketo in denarno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe! Ta dosežek nam pomeni ogromno in nas še bolj spodbuja k nadaljnjemu delu oziroma igranju.

Zadnji junijski vikend, v petek, 24. 6. 2022, smo se udeležili proslavljanja državnega praznika v organizaciji Društva upokojencev Trzin. Najprej smo igrali pri polaganju venca pri spominski plošči v centru Trzina kot spomin na leto 1991, čas, ko se je Slovenija osamosvajala. Nato pa smo s proslavo nadaljevali v Kulturnem domu Trzin in poleg ostalih nastopajočih s svojim igranjem popestrili program proslave.

Naslednji dan, v soboto, 25. 6. 2022, smo znova odšli na malo daljšo pot, in sicer proti Zgornjim Gorjam pri Bledu, kjer smo na povabilo njihove godbe sodelovali z ostalimi sedmimi povabljenimi godbami in mažoretkami pri praznovanju 115-letnice delovanja Godbe Gorje. Zbrali smo se pri gasilskem domu v Gorjah. Določili so nam spremljevalca, ki nas je pospremil na vnaprej določeno mesto v sosednji vasi Spodnje Laze. Tam nas je pričakalo veliko število krajanov in nas v špalirju pospremilo do našega gostitelja, gospoda Janeza Breganta. Po zelo lepem sprejemu smo imeli krajši koncert, ker pa sta se nas začeli lotevati lakota in malo tudi žeja, smo si vzeli pavzo ter uživali v vsestranskem gostoljubju in hitri postrežbi. Ko so se moči povrnile, smo v roke zopet vzeli svoje inštrumente in z igranjem razvajali številne poslušalce. Po dvournem druženju smo se poslovili in se odpeljali nazaj v Gorje, kjer smo z ostalimi godbami igrali v povorki do prireditvenega prostora. Tam smo predstavniki godb čestitali godbenikom Gorje za njihov praznik in si izmenjali spominska darila. Za konec je sledil še skupni nastop treh skladb: Slovenci, Židana marela in pa tradicionalna Na Golici. Tako smo v dobri in pozitivni energiji zaključili sobotni nastop, izleta pa še ne, saj smo bili kasneje priča tudi igranju skupine Zvita Feltna, dobre hrane in pijače pa seveda ni manjkalo. 

V nedeljo, 26. 6. 2022, smo se že 3. dan zapored zbrali pred godbenim domom v Mengšu. Nato smo vsi skupaj odšli proti mengeški cerkvi, kjer smo ob izhodu iz cerkve presenetili nekdanjega župnika Janeza Avsenika, ki je praznoval srebrno mašo. Lepo je bilo videti nasmejanega jubilanta in razigrane vernike okrog njega. S tem smo tudi zaključili spomladansko druženje in igranje. Sedaj si bodo veterani vzeli malo zasluženega oddiha, zopet pa se bomo zbrali v sredini avgusta, da počasi zaženemo motorje, obrišemo prah iz inštrumentov in se tako pripravimo na nova igranja že konec avgusta.

Besedilo: Bojan Burnik

Foto: Miha Repe in godbeni arhiv

Oglejte si tudi