Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Na Dobenu "Slovenija in 3 days"

V okviru mednarodnega tekmovanja za orientacijski pokal Alpe Adria, se je v Sloveniji odvijalo 3 dnevno orientacijsko tekmovanje v različnih kategorijah: »Alpe Adria O-cup, Slovenija in 3 days«. Pravijo da je orientacijski tek je najlepši v začetku poletja, tokrat se je odvijal v Sloveniji, okolici Ljubljane od 16. do 18. 6. 2017. Tri dni tekmovanj, tri dni doživetij in raziskovanj. Tri dni druženj s prijatelji in preizkušanje svojih sposobnosti. Odkrivanje Slovenije, skritih kotičkov naše dežele, na sončni strani alp.
Prvi dan je tekmovanje (štafete) potekalo, v okolici Komende, drugi dan dopoldan (srednja razdalja) v Kalcah in popoldan (sprint), v Tivoliju, v Ljubljani. V nedeljo, 18. junija, zadnji dan tekmovanja, pa se je na Dobenem in Rašici, dopoldan odvijalo tekmovanje v orientacijskih tekih na dolge razdalje, ki se je poleg mednarodne, štelo tudi za Slovensko orientacijsko ligo.

Na Dobenem se je zbralo, po informacijah organizatorjev, preko 600 udeležencev, ki so se pomerili v tej disciplini, v 32 kategorijah. Tekmovalci so prihajali z avtomobili, avtodomi in avtobusi iz različnih dežel. Prireditveni prostor, pod kmečkim turizmom Blaž (ki je tudi poskrbel za prehrano udeležencev), je spominjal na čebelnjak, vladalo je veselo, tekmovalno vzdušje, opazilo se je, da se precej ekip in posameznikov med seboj pozna, čeprav so bili iz različnih držav. Ob prijavnem paviljonu so plapolale zastave 13 držav, menda je prišel tekmovalec celo iz Hong Konga.

Tekmovalci so ob prijavi, v prijavnem šotoru, prejeli karte področja, tiskane na vodoodpornem papirju in elektronski čip, (Sistem sport ident), ki je javljal njihovo lokacijo, tako na orientacijskih točkah (chek point), ni bilo sodnikov, saj je elektronski sistem samodejno javil, kdaj in kdo je prispel na to mesto. Start je potekal od 10., do 13. ure, po kategorijah, napovedan uradni zaključek tekmovanja, pa je bil ob 16. uri. Po končanem tekmovanju, ki je tekmovalcem vzel kar nekaj energije in jo nadomestil z utrujenostjo, so se udeleženci osvežili z hladno pijačo in toplo »Blaževo« obaro ob prireditvenem prostoru.

Ko so se vsi tekmovalci, v vseh (32) kategorijah, vrnili, so organizatorji prireditve, razglasili rezultate tekmovanja po kategorijah in podelili medalje in priznanja najboljšim. Očitno je bila trasa orientacijskega teka, na dolge razdalje, Dobeno – Rašica, zaradi svojega razgibanega terena, za mnoge udeležence tekmovanja kar naporna, saj so po zaključku uradnega dela, udeleženci pričeli, kar hitro odhajati. Glede na registracije vozil, pa je to razumljivo, pred mnogimi je bila še dolga pot domov, ponedeljek pa ni dela prost dan.

 

Besedilo in foto: T. Vidrgar

Oglejte si tudi