Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Akcija zbiranja papirja za zapuščene živali v MC Mengeš

V soboto, 7. oktobra 2017, smo v Mladinskem centru Mengeš ponovno organizirali akcijo zbiranja papirja za živali. Tradicionalno se tovrstni pozivi in akcije vrstijo ravno v času jeseni, ko zavetiščem za zapuščene živali po vsej Sloveniji že pojenjajo zaloge hrane in odej, predvsem pa finančnih sredstev za zdravila in medicinsko oskrbo.
Letos smo tako v prostorih Mladinskega centra preko celega dneva zbirali odpadni papir, zamaške, odeje, hrano in tudi igrače. Kot vsako leto smo zbiralno akcijo organizirali v okviru vodilnega dogodka v Ljubljani, ki ga letos  jubilejno že dvajseto leto organizira Društvo za zaščito živali Ljubljana. Del zbranih sredstev je bil tudi tokrat namenjen Zavetišču Horjul in Zavodu SVSP (Skupina veterinarjev sterilizira potepuhe, zavod za veterinarsko oskrbo, zaščito, nego in vzgojo zavrženih in izgubljenih živali). Tako posamezniki kot tudi ostala društva in zavodi so  tudi v tej akciji prinesli različne količine materiala pred Center Interspar Vič v Ljubljani. V okviru dogodka se je  poleg nagradnih iger, sproščenega druženja in društvene stojnice odvilo tudi predavanje o mačkah. Z vašo pomočjo smo na zbirališče skoraj 400 kilogramov zbranih sredstev pripeljali tudi prostovoljci MC Mengeš.

Bliža se zima, ki je za zapuščene živali kajpak zelo težko obdobje, zato z zbiranjem papirja, donacijami in splošno ozaveščenostjo poleg društev in zavodov lahko pomagamo  prav vsi posamezniki.

Želimo si, da bi vse živali živele dostojno življenje, brez trpljenja, da bi imele topel, varen dom in primerne lastnike. 'Zmanjševanje zasedenosti zavetišč za zapuščene živali in s tem odprava nepotrebnih evtanazij odvečnih zdravih živali je zagotovo želja vseh nas, ljubiteljev živali, in cilj mnogih društev in ostalih institucij s področja za zaščito živali. Prvi koraki do tega so denimo prepoved gostovanj cirkusov, v katerih nastopajo živali, izbira kozmetike in ostalih izdelkov, ki niso testirani na živalih in odprava krzna za namene modne industrije. Za našo občino je relevanten tudi poziv k omejitvi prostoživečih mačk in spodbujanje lastnikov k potrebni kastraciji ali sterilizaciji zunanjih ljubljenčkov, prav tako kot omogočanje ustreznega bivalnega prostora in zadostnega gibanja kužkom na domačih dvoriščih.

Zahvaljujemo se vsem, ki so si vzeli čas in na naše sobotno druženje prinesli kupe papirja in ostalih potrebščin za zavetišča.

Vljudno vas vabimo, da še naprej lepo skrbite za svoje živali in potrpežljivo zbirate star papir. Za boljši jutri vseh bitij je namreč nujna naša pomoč, sodelovanje, boljša pravna ureditev ter nedvomno odgovorno skrbništvo in velika, zajetna mera empatije. Več na: www.dzzz.si

 

Besedilo: Maša Žekš

 

Oglejte si tudi