Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Ekipa Civilne zaščite Mengeš je bogatejša za dve bolničarki

Ali veste, da smo po zakonu po svojih močeh in sposobnostih v nujnem primeru vsi dolžni nuditi prvo pomoč poškodovanemu ali bolnemu ter mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči? Da smo pri nudenju prve pomoči bolj suvereni, pa pridejo prav dodatna znanja s tega področja, ki jih lahko pridobimo na različnih tečajih prve pomoči.

Tak tečaj je tudi tečaj prve pomoči za bolničarje. Tečaj je namenjen laikom in se ga lahko udeleži vsak. Namenjen pa je tudi članom ekip prve pomoči, ki delujejo v delovnih organizacijah in ustanovah ter članom ekip prve pomoči prostovoljskih organizacij, ki sestavljajo sile za zaščito in reševanje v sistemu Civilne zaščite.

Letos sta se tečaja za bolničarje udeležili tudi predstavnici Civilne zaščite Mengeš, Nuša Rogelj in Helena Šinkovec. Obe sta tečaj uspešno zaključili in s tem pridobili naziv »bolničarka«.

Tečaj je potekal na sedežu Rdečega križa v Ljubljani med 24. majem in 9. julijem, in sicer dvakrat tedensko po 4 do 5 šolskih ur ter dve soboti cel dan. Tečaj je sestavljen iz dveh delov: teoretičnega dela, ki je zaradi korone potekal prek Zooma, in praktičnega dela, ki je potekal v živo. V 70 urah, kolikor traja tečaj prve pomoči za bolničarje, se naučiš vse o temeljnih postopkih oživljanja ter kako ukrepati ob različnih situacijah po poškodbi, najsi gre za različne zlome, krvavitve, opekline, nezavest ali nujna interna stanja, kot so možganska in srčna kap, hude alergijske reakcije, epilepsija in drugo.

Za pridobitev naziva »bolničar« je treba najprej uspešno opraviti pisni izpit iz teorije in nato še izpit iz praktičnega dela, kjer je treba prikazati temeljne postopke oživljanja s pomočjo uporabe defibrilatorja (AED) ter pravilno oskrbo poškodovanca po poškodbi.

Bi se tudi vi želeli pridružiti ekipi Civilne zaščite Mengeš in tako prispevati k splošnemu dobremu in hkrati pridobiti dodatna znanja, ki pridejo prav tudi v vsakdanjem življenju? Če prikimavate, potem vas vabimo, da nam za več informacij pišete na stab@cz-menges.si.

Besedilo in foto: Jure Šinkovec, poveljnik CZ Mengeš

Oglejte si tudi