Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Poletna šola na Grenlandiji

V petek, 26. novembra, smo na Društvu AIA v družbi naše prostovoljke Tine Škorjanc odpotovali na Grenlandijo. V tem malce netipičnem potopisnem predavanju smo se podali na poletno šolo oceanografije na zahodni obali največjega otoka na svetu.
Prvi del predavanja smo preživeli v Ilulissatu. To je tretje največje mesto na Grenlandiji in je poznano po najhitreje premikajočem se ledeniku na svetu, imenovanem Jakobshavn. Ta ledenik je že več desetletij predmet raziskav povezanih s podnebnimi spremembami. Do njegovega osrčja, kjer stoji tudi univerzitetna raziskovalna vremenska postaja, smo se podali s helikopterjem, njegovo laguno pa smo raziskovali in v njej izvajali meritve s pomočjo raziskovalne ladje Porsild. V drugem delu predavanja smo se odpravili v vasico Qeqertarsuaq na otoku Disko in preživeli nekaj dni na Arktični postaji. Pot smo zaključili v Reykjaviku, glavnem mestu Islandije in enem od le dveh krajev na svetu, od koder se lahko leti na Grenlandijo.

Vabljeni v našo družbo spet 28. januarja, ko bo Tina predstavila svoje popotniške dogodivščine iz Gruzije in Azerbajdžana.

Besedilo in foto Tina Škorjanc v sodelovanju z AIA  Mladinskim centrom Mengeš

Oglejte si tudi