Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Mešanje pijač v svetu

Svetovnega prvenstva v mešanju brezalkoholnih koktajlov, ki je potekalo od 20. do 22. avgusta na Češkem, v mestu Karlovy Vary, v sklopu mednarodnega filmskega festivala, se je udeležil Tomaž Fartek iz Mengša.

Tomaž je z zmago na predhodnem internem izbornem strokovnemu tekmovanju "Mattoni Grand Drink Slovenija 2021", ki je potekalo letos marca na Vrhniki dobil možnost kvalifikacije za nastop na svetovno prvenstvo "Mattoni Grand Drink 2021". Na Češko je bilo potrebno poslati celotno zgodbo koktajla, s fotografijo in recepturo koktajla. Seveda je bilo potrebno upoštevati, da gre za pripravo inovativnega brezalkoholnega koktajla, ki ne sme presegati 65 kcal na 100 ml pijače; pri čemer je obvezno uporabiti vsaj 10,0 cl mineralne vode blagovne znamke "Mattoni", ki je glavni organizator 10. svetovnega prvenstva in 23. tekmovanja Mattoni Grand Drink 2021. Tomažev koktajl je bil izbran s strani Češke barmanske zveze in tako povabljen na to veliko Svetovno prvenstvo, kjer se zberejo le najboljši barmani iz celega sveta in predstavijo svojo kreacijo. Tekmovanje je bilo sprva predvideno za junij 2021, zaradi epidemioloških razmer je bilo tekmovanje izvedeno tretji vikend v avgustu. Za celotno organizacijo so izvrstno poskrbeli člani Češke barmanske zveze.

Sponzor tekmovanja je Mattoni, mineralna voda. Prihod udeležencev v petek, tekmovanje je potekalo v soboto in naslednji dan v nedeljo odhod domov. Vse je potekalo v sklopu protikoronskih ukrepov. Iz letališča transfer do hotela, potem transfer do prizorišča tekmovanja in celotni dogodki omejeni s protikoronskimi ukrepi. Npr. na odru je bil hkrati samo en tekmovalec, po 7-ih minutah mešanja koktajla, je tekmovalec zapustil oder. Po vsakem tekmovalcu, so člani Češke barmanske zveze, ki so skrbeli za celotno organizacijo, delovni pult razkužili in pripravili za naslednjega tekmovalca. Za pripravo dekoracije pa je potekalo v posebni pripravljalnici, kjer so imeli tekmovalci na voljo 15 minut. Priprava in mešanje koktajla za 4 osebe v 7-ih minutah pa je potekalo na velikem odru po posebnih predpisih protikoronskih ukrepov. Ob mešanju koktajla je bilo potrebno koktajl še predstaviti z besedami in opisati svojo zgodbo.

Po dolgem času premora glede na epidemiološke razmere po vsem svetu, je bilo to prvo večje tekmovanje. Po dveh oz. treh letih, ko je Tomaž oktobra 2018 v Talinu osvojil 2. mesto, je tudi to tekmovanje za Tomaža bilo prvo večje tekmovanje zopet.

Tomažev koktajl "Wellness Mattoni Dreams" oz. "Velnes Mattoni sanje" za pripravo katerega je uporabil borovničev pire, karamelni sirup, ananasov sok, sveže stisnjen limetin sok, nariban ingver in dolil z miniralno vodo Mattoni. Zgodba koktajla predstavlja borovnice, ki nam dajo veliko vitamina, ingver ima velik pomen za naše zdravje in v kombinaciji z zlatim prahom, je koktajl odlična izbira. Tomaž je za pripravo koktajla uporabil koktajl kozarec, na robu kozarca namestil posebno nabodalce, na katega je pritrdil dekoracijo, in sicer cvet orhideje, ananasov list, koktajl kandirano češnjo in svežo meto. Za celotni izgled je uporabil leseno "gajbico" oz. "zabojček", ki jo je napolnil še z borovničevjem, kar je z jedilnim zlatim prahom tudi potresel.

Ocenjevalna strokovna komisija je pri tem ocenjevala, nastop, govor, izgled koktajla, okus koktajla ... in celotno vse skupaj je našemu Tomažu prineslo odlično 7. mesto. Na kar smo lahko zelo ponosni.

Tomažu je v veliko čast, da je en izmed 20-ih barmanov iz celega sveta, ki se je lahko udeležil takšnega tekmovanja in zastopal barve Slovenije. Konkurenca je bila močna, tako kot vedno, kajti na tekmovanju se srečajo le najboljši barmani. Tekmovalci so bili iz Finske, Avstralije, Češke, Estonije, Španije, Poljske, Slovaške, Cipra, Latvije, Luksemburga, Švice, Velike Britanije, Srbije, Grčije, Nemčije, Belgije, Italije; predstavnica Finske je zmagala.

Tomaža je na tekmovanje spremljal predsednik Društva barmanov Slovenije, g. Aleš Ogrin, ki je Tomaževo strokovno delo na tekmovanju zelo pohvalil, kot tudi koktajl, kreacijo in celotno izvedbo.

Osvojeno 7. mesto na Svetovnem prvenstvu je za Tomaža izvrstno, kar pomeni tudi, da je Društvo barmanov Slovenije še vedno zraven v svetu. Člani Društva barmanov Slovenije imajo v prihodnjih dveh mesecih v načrtu izpeljati tekmovanje (seveda pod veljavnimi protikoronskimi ukrepi) v sklopu Državnega prvenstva. Vsi se potegujejo za vozovnico za svetovno prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto jeseni na Kubi. Držimo pesti.

Besedilo: Sabrina Fartek

Fotografija: Češka barmanska zveza


Oglejte si tudi