Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Mengeški folklorniki uspešni na državnem Maroltovem srečanju

Dan se je za mengeške folklornike začel že ob 8. uri zjutraj, ko so se zbrali pred kulturnim domom in še enkrat preverili, ali imajo vse pripravljeno za nastop na državnem Maroltovem srečanju oziroma tekmovanju odraslih folklornih skupin, ki se je odvijalo v soboto, 18. junija, v Žalcu.

Vseh 12 skupin, ki so si preko območnih in regijskih srečanj priborile nastop na zaključnem državnem srečanju, se najprej predstavi na dveh polfinalnih prireditvah.

V prvem polfinalu so nastopili: Folklorna skupina Mengeš člani; Akademska folklorna skupina KUD Študent 1. skupina; Mlajša veteranska skupina FD Kres; Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc; Folklorna skupina Leščeček; Folklorna skupina Klas Horjul – Folklorna skupina Šumnik Borovnica.

V drugem polfinalu pa so zaplesali: Akademska folklorna skupina KUD Študent 2. skupina; Mladinska folklorna skupina Karavanke; Akademska folklorna skupina France Marolt; Mladinska folklorna skupina Mengeš; Folklorna skupina KD Sveta Ana; Folklorno društvo Gartrož.

Strokovna žirija v sestavi Tomaž Simetinger, Klavdija Žabot in Gašper Selko je v finale uvrstila sedem skupin: Mladinska FS Mengeš, Mladinska FS Karavanke, Tržič, AFS KUD Študent Maribor 1. skupina, FS ŽKUD Tine Rožanc, Ljubljana, FS Klas Horjul – FS Šumnik Borovnica, AFS France Marolt, Ljubljana, in AFS KUD Študent Maribor 2. skupina

Po nastopih vseh skupin v finalu je strokovna žirija razglasila najboljše folklorne skupine: zmagovalci državnega Maroltovega srečanja 2022 – tekmovanja odraslih folklornih skupin so postali Akademska folklorna skupina France Marolt. Drugo mesto je strokovna žirija namenila Akademski folklorni skupini KUD Študent 2. skupina. Tretje mesto pa sta si razdelili Folklorna skupina Klas Horjul – Folklorna skupina Šumnik Borovnica in Akademska folklorna skupina KUD Študent 1. skupina.

Sledila je razglasitev najboljšega programa po izboru občinstva. Prvo nagrado je prepričljivo prejela naša Mladinska Folklorna skupina Mengeš. Strokovna žirija pa je podelila tudi posebno priznanje za najboljšo glasbeno priredbo in izvedbo, ki ga je prejela Folklorna skupina Mengeš člani.

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: JSKD Folklorna dejavnost, FS Mengeš

Oglejte si tudi