Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

ZBOR KRAJANOV IN SKUPŠČINA TD DOBENO

ZBOR KRAJANOV IN SKUPŠČINA TD DOBENO

V petek 26. februarja 2016, je bil ob 18. uri sklican občni zbor TD Dobeno. Po zaključku zbora »turistov«, pa smo na povabilo VO nadaljevali še zbor krajanov. Ker na Dobenu prebivalci nimamo lastnih in primernih prostorov za sestanke, oz kakršne koli interesne aktivnosti smo obsojeni na druženje v Dobenskih gostilnah. Za letošnjo skupščino TD in zbor krajanov, nam je prostore »posodil« Tone Ručigaj.

Prisotnih je bilo 41 krajanov, z gosti .Vabilu so se odzvali tudi mengeški župan g. Franc Jerič, predsednik PGD Loka, g. Robert Ručigaj, predsednica TD Mengeš, ga. Zorka Požar in podpredsednica likovnega društva Mengeš, ga. Milica Tomšič. Predsednik TD Dobeno, Martin Einsiedler je najprejpozdravil prisotne in podal poročilo o delu društva v preteklem letu, sledila so še ostala poročila po protokolu.

Predsednik je v nadaljevanju predstavil načrte društva za leto 2016. Med načrtovanimi aktivnostmi, velja posebej omeniti spremembo logotipa TD in izdajo zloženke o Dobenu, oboje je že pripravljalni fazi.  Največji zalogaj v prihodnjem obdobju, ki pa ni samo plan TD, temveč tudi VO, oz vseh prebivalcev Dobena, pa je pridobitev lastnih prostorov za potrebe krajanov, katerega je predstavil podpredsednik TD in VO, g. Tone Vidrgar. Podrobno je navedel in utemeljil razloge za pridobitev neodvisnih, lastnih prostorov za raznovrstne in številne dejavnosti krajanov, s poudarkom, da je Dobeno v zadnjih letih prerastlo iz pretežno vikend naselja, v naselje z večino (248) stalnih prebivalcev, ki imajo željo po druženju in aktivnostih v različnih interesnih dejavnosti. Trenutno najbližja  varianta je Anžinova domačija, katera bi omogočala, takorekoč vse željene aktivnosti prebivalcev, poleg tega pa je v njej možno organizirati tudi hišo  muzej, podobno, kot imajo to organizirano v sosednjih občinah, saj ima hiša preko 300 let. Vsekakor pa je izvedba tega projekta odvisna od pripravljenosti občine Mengeš.

Župan g. Franc Jerič je podprl naše načrte in povedal, da bo občina vsekakor tvorno sodelovala pri tem, kot je tudi že v Loki in v Topola. Projekt bi bil lahko realiziran v 2-3 letih, vsekakor v lasti občine, ki bi zanj tudi skrbela . Predlagal je razgovor z lastnikom in v kolikor bo zadeva sprejemljiva, naj se sestavi »pismo o nameri«. Prisotni so nagradili angažiranost UO, delo društva in smele plane za naprej, kot tudi županov odgovor, s spontanim aplavzom. Pohvalne besede o delu in planih društva so izrekli tudi vsi povabljeni gostje, ter izrazili željo po nadaljnjem in še trdnejšem sodelovanju.

Nadaljeval se je zbor krajanov, France Vehovec, predsednik VO je prisotnim podrobno predstavil delo VO in realizirane projekte v letu 2015 na Dobenu, v sodelovanju z občino. Sledila je predstavitev plana za leto 2016 in prednostni, srednjeročni plan, ki zajemajo predvsem varnostne in infrastrukturne potrebe krajanov in obiskovalcev Dobena, hitrost in realizacija načrtovanega pa je odvisna od odobrenih sredstev v občinskem proračunu, Predsednik je prisotne seznanil s spremembo števila članov VO, takoj, ko bo sprejet odlok.  Apeliral je tudi na krajane, da v čim večjem številu pristopijo, kot podporni člani v PGD Loka, glede na vzorno sodelovanje. 
Na koncu sestanka je župan g. Jerič prisotnim odgovarjal na zastavljena vprašanja in prdloge, razložil je tudi strukturo prihodkov in odhodkov, vezanih na Dobeno, poudaril je, da odhodki presegajo prihodke, kar pa je glede na lokacijo kraja pričakovano, največji strošek pa je zimska služba.

Udeleženci skupščine TD in zbora krajanov smo po uradnem zaključku še posedeli in se sproščeno pogovarjali o dogajanju, načrtih in aktivnosti v našem kraju.



Tekst in fotografije: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi