Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
14°C
2°C
JUTRI
4°C
-6°C
Deli

Retrospektivno razstavo ob 20 letnici Vodnega detektiva

Galerija KD Domžale je v septembru gostila Retrospektivno razstavo ob 20 letnici Vodnega detektiva, izobraževalnega programa, ki že 20 let spodbuja osnovnošolsko mladino po vsej Sloveniji k raziskovanju voda in lokalnega okolja ter h kreativnemu razmišljanju o vodi in problemih vezanih na vodo.

Vodni detektiv je izobraževalni program za osnovnošolsko mladino, ki ga že 20 leto organizira ICRO - Inštitut za celostni razvoj in okolje iz Domžal, v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP). Učenci skupaj z mentorji raziskujejo vode preko različnih aktivnosti ( terensko delo, eksperimenti, anketa, pogovor z občani, raziskovanje  literature…) ter spoznavajo razmere v okolju, kjer živijo, svoja spoznanja pa predstavijo tudi na likovni in literarni način, kar so tudi domžalske šole v vseh teh letih večkrat zelo uspešno izvedle.

Razstava predstavlja dvajset tem, ki so bile obravnavane v okviru vsakoletnih natečajev (npr. Kako se reka očisti?, Ribe, Poplave, Vodam več prostora! Itd.). Pri vsaki temi so poudarjene ključne vsebine, aktualne za današnji čas in namenjene ozaveščanju širše skupnosti. Poleg so predstavljeni rezultati in ključni poudarki vsakoletnih natečajev.
Na razstavi so predstavljeni tudi nagrajeni izdelki letošnjega natečaja na temo »Mikroplastika«. To je problematika, ki smo se je začeli zavedati šele v zadnjem času. Vodna okolja, ki so onesnažena z mikroplastiko, so bivališča številnih živali, ki delčke mikroplastike s hrano dobijo v svoje telo. Tako mikroplastika obremenjuje celotno prehrambno verigo. Več o tem in predvsem o tem kako na to temo razmišlja mladina lahko izveste na sami razstavi.

Med letošnjimi nagrajenci natečaja je tudi OŠ Mengeš z daljšo zgodbo z naslovom »Rešena«. Napisali so jo lanski osmošolci dodatnega pouka Manca Drgan, Gašper Sitar, Jakob Vid Štruklec in Martin Jereb. Zgodba govori o srečni rešitvi morske želve karete pred gotovo smrtjo, saj se je le ne zapletla v plastiko, temveč je imela s plastiko zapolnjen tudi želodec. Več informacij na https://www.facebook.com/vodni.detektiv/ in http://vodni-detektiv.si/.

 

Besedilo in foto: mag. Marta Vahtar, ICRO – Inštitut za celostni razvoj in okolje, Domžale

 

Povezave

Facebook
Si/

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!