Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pohod od Cegvenškega do Pahliškega bajerja ter do Mengeške koče

V soboto, 14. aprila, SMO bili na pohodu od Cegvenškega do Pahliškega bajerja ter do Mengeške koče. Pohod smo organizirali ob četrti obletnici delovanja SMO z namenom, da si ogledamo okolici obeh bajarjev, ter pot med njima in do Mengeške koče. Ureditev tega območja je v našem programu, zato smo udeležencem pohoda predstavili tudi namen in način ureditve.

Pohod smo začeli »Po poti dveh bajerjev«, potem pa pod Gobavico ter do Mengeške koče. Med potjo nam je dober poznavalec tega območja, Aleš Janežič, predstavil mengeške znamenitoste, naravna mokrišča v okolici bajerjev ter opozoril na pomen ribčev, ki skrbijo za biotop v bajerjih. To območje je sicer pomembno za ohranitev ptičjega življenja, ter že omenjenih mokrišč, ki so danes eno izmed najbolj ogroženih ekosistemov tudi v Sloveniji. Zaradi tega se bo treba urejanja, sicer zapuščene okolice, lotiti na skrajno premišljen in skrben način. Problem seveda ostaja območje Petrola ob Cegvenškem bajerju, ki ga je trebačimprej revitalizirati.   

Na poti smo videli tudi izvir, ki napaja Pahliški bajer in mesto letalske nesreče izpred dobrih dveh let ter se seznanili z več možnimi smermi za osvojitev cilja. Izbrali smo sicer najtežjo, vendar najlepšo pot in pravočasno prispeli na cilj, kjer nas je pričakal mojster Jure s hladno pijačo in odlično hrano. Prihodnje leto bomo pohod ponovili v še večjem številu.

 

Besedilo in foto: Peter Gubanc, predsednik SMO

Oglejte si tudi