Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
13°C
5°C
JUTRI
14°C
3°C
Deli

Osrednja slovesnost na Trdinov dan, občinski praznik Občine Mengeš, o skupnosti, sodelovanju, druženju ter v znamenju čebel in čebelarjev

Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Mengeš sta Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Stanislav Golob, predsednik Komisije za podeljevanje priznanj, podelila naziv častni občan gospodu Mateju Blejcu za prizadevno delo na področju čebelarstva. Matej Blejec, častni občan Občine Mengeš, je ob prejemu naziva povedal: »Danes sem presenečen, hvala za vse kar ste pripravili. Ko sem gledal predstavitev svojega dela, sem pomislil na vse aktivnosti, ki sem jih opravil poleg čebel in seveda službe. Sprašujem se, kje sem našel čas. Rečem lahko, da sem danes srečen čebelar.« Rdeča nit osrednje slovesnosti pa je bila sodelovanje, povezovanje in skupnost. Franc Jerič, župan Občine Mengeš in slavnostni govornik, je povedal: »Zahvaljujem se vam za vaše delo in uspehe. Čeprav vaša pot ni bila vedno samo navzgor, vmes so pili padci in krize, ste vstajali in opazili smo vaše delo. Dnevna politika nam ne sme vzeti zanosa, da bi videli naš cilj in si zanj prizadevali. Le tako ga bomo lahko skupaj dosegli.«

Osrednjo slovesnost je povezovala Saša Einsiedler, ki je vse navzoče nagovorila: »Vaši uspehi, drage nagrajenke in dragi nagrajenci so uspehi vseh nas, zato naj bo današnje druženje polno hvaležnosti.« Po uvodnem pozdravu je besedo predala Francu Jeriču, županu Občine Mengeš: »Pred 24 leti smo se odločili, da bo rojstni dan Janeza Trdine občinski praznik. Praznik pisatelja, ki se je s svojimi besedili približal preprostim ljudem kot meščanski družbi. Danes sledimo njegovi tradiciji, zato slavimo kulturo v širokem pomenu. Tudi kulturo delovanja v skupnosti in za skupnost. Z vašimi uspehi, ki ste jih dosegli kot posamezniki, ste zaznamovali družbo, zato se vam želimo na današnji dan, občinski praznik zahvaliti za vaše delo in vam čestitati za vaš uspeh.«
Sledil je nastop Mladinske folklorne skupine Mengeš, ki je predstavila različne plese in narodne noše in podelitev Znaka občine Mengeš, ki sta ga prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš in ekipa DOS 2017, ki se je udeležila najtežje kolesarske prireditve v Sloveniji, dirke DOS-RAS EXTREME ter v kategoriji dvojic osvojila odlično 3. mesto.

Trdinovi nagradi sta prejela Maja Keržič  in Matevž Štepec. Maja Keržič je Trdinovo nagrado prejela za samostojno raziskovalno delo z naslovom Poimenovanja za sadje v mengeškem govoru, ki je nastalo po zaključku študija prve stopnje na slovenistiki. Matevž Štepec pa je Trdinovo nagrado prejel za raziskovalno nalogo z naslovom Vizija mladinskega razvoja občine Mengeš, v kateri je združil nezadovoljstvo med sovrstniki, zapisal njihove želje in v priporočilih oblikoval strategijo za občino.

Sledila je podelitev bronastih priznanj Občine Mengeš Azemu Smajlu in Alojzu Kocetu. Azem Smajli je bronasto priznanje prejel za aktivno delo v Balinarskem klubu Mengeš, Alojz Koce pa za aktivno delo v Turističnem društvu Mengeš.

Srebrni priznanji Občine Mengeš sta prejela Ludvik Mikola in Zoran Jagodič. Ludvik Mikola je srebrno priznanje prejel za aktivno delo in vodenje Balinarskega kluba vse od leta 1986, Zoran Jagodič pa za mentorstvo in vodstvo Folklorne skupine Kulturnega društva Svoboda Mengeš.

Zlato priznanje Občine Mengeš, ki sta ga podelila Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Stanislav Golob, predsednik Komisije za priznanja, pa je prejelo Medobčinsko Društvo Sožitje. Medobčinsko Društvo Sožitje je društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki že več kot 50 let deluje v občinah Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin.

Naziv častni občan Občine Mengeš je prejel Matej Blejec. Njegovo delo je bilo predstavljeno v filmu, ki je najprej izpostavilo več kot šest desetletij dolgo članstvo v lokalnem čebelarskem društvu, njegovo delo v nacionalni organizaciji, strokovno delo na področju čebelarstva in zavezanost kvaliteti medenih izdelkov.

S kulturnimi vložki so osrednjo slavnostno prireditev ob občinske prazniku popestrili Mladinska folklorna skupina Mengeš, Zala Svete, ki je prebrala odlomek Janeza Trdine iz Pripovedke iz Bistriške doline, glasbena skupina Strune, violinista Gal Juvan in Marjetka Banko ob spremljavi Mirana Juvana in Mengeška godba, ki so se ji pridružile tudi Mengeške mažoretke. Večer se je zaključil ob druženju v preddverju Kulturnega doma.


Besedilo: Tina Drolc
Foto: Vido Repanšek
ZNAK OBČINE  

MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA SVOBODE MENGEŠ

Mladinska folklorna skupina Mengeš je bila ustanovljena septembra 2013, ko so takratne plesalke in plesalci otroške skupine prerasli njene okvire, pridružili pa so se jim še nekoliko starejši vrstniki, ki jih je zanimalo ohranjanje ljudskega izročila. Skupina je že takoj s prvimi nastopi pritegnila pozornost gledalcev in nato izjemno hitro napredovala, saj se je že v svojem četrtem letu delovanja povzpela do državne ravni v konkurenci odraslih folklornih skupin, kamor se uvrsti najboljših 20 skupin med približno 500, kolikor jih deluje v Sloveniji.

Za nastop na zadnjem območnem srečanju, so bili izbrani med najboljše skupine gorenjske regije, kjer so v oceni zapisali: »Gre za mlado in zelo obetavno skupino, ki na odru deluje sproščeno in naravno. Vidi se, da so v koreografiji zares uživali in to so znali prenesti tudi na publiko. Skupina se razvija v pravo smer - le tako naprej!«

 

ZNAK OBČINE  

EKIPA DOS 2017

Najtežja kolesarska prireditev pri nas je bila lani zagotovo dirka DOS-RAS EXTREME. Ultrakolesarska preizkušnja Dirka okoli Slovenije se začne v Postojni in kolesarje najprej vodi skozi pivško kotlino, čez Brkine na obalo, čez Kras, sledi vzpon na prelaz Vršič. Kolesarji se nato odpeljejo še na drugi konec Slovenije, ko čez prelaz Črnivec vstopijo na Koroško in nadaljujejo proti pretežno ravninskemu Prekmurju. Od tu dalje kolesarji zaokrožijo čez Dolenjsko ter se čez Kočevje vračajo proti Postojni.

Lansko deseto dirko sta uspešno prevozila tudi dva Mengšana, Primož Jeretina in Jure Mehle. Tekmovalca je spremljala spremljevalna ekipa, ki so jo prav tako sestavljali Mengšani: vodja ekipe je bil Janez Stopar, ki je bil vezni člen z organizatorji, imel pa je tudi pomočnika. Njegova vloga je bila, da je v sledilnem avtomobilu skrbel za navigacijo in usmerjal kolesarja pred seboj. V sledilnem avtu so bili poleg njiju še Jani Habjan, Janez Burnik in Janez Leban - vozniki in navigatorji, ki so se med seboj menjavali, ter fizioterapevt Anže Sirc, ki je s strokovnim prijemom znal poskrbeti za utrujene noge in psihološko podporo kolesarjev. Za prehrano in opremo je skrbel Dejan Jovičič. Primož Jeretina in Jure Mehle sta bila na kolesu 48 ur in 5 minut in sta po 1220 prevoženih km, ko sta izmenoma vozila noč in dan, med dvojicami dosegla tretje mesto.

Trdinovo nagrado za raziskovalno delo z naslovom POIMENOVANJA ZA SADJE V MENGEŠKEM GOVORU prejme Maja Keržič.

Diplomsko delo, ki je kot Majino samostojno raziskovalno delo nastalo po zaključku študija prve stopnje na slovenistiki, predstavlja mengeški krajevni govor, in je tako temeljna podlaga za razvoj in kakovost življenja v občini Mengeš, saj predstavlja spodbudo za nadaljnje strokovno delo na področju raziskovanja mengeške govorice.

 

 Matevž Štepec pa prejme Trdinovo nagrado za raziskovalno nalogo z naslovom VIZIJA MLADINSKEGA RAZVOJA OBČINE MENGEŠ .

Matevž kot dijak 4. letnika Gimnazije Ledina že vrsto let opaža nezadovoljstvo med sovrstniki, zato je sprejel odločitev, da bo njihove želje in negodovanja obrnil drugače in spisal priporočilo in strategijo o tem, kaj lahko občina s pogledom svojih danosti ponudi občanom, predvsem mladim, da jih zadrži  in njihovo znanje uporabi v svoj prid.

BRONASTO PRIZNANJE 

AZEM SMAJLI

Azem Smajli je od leta 2002 aktiven član Balinarskega kluba Mengeš. Pod njegovim vodstvom, se je ekipa leta 2005 uvrstila v prvo državno ligo, kjer tekmuje še danes.

Azem se vsako leto udeležuje tekmovanja Ljubljanske območne balinarske zveze in sicer v igri krog in posamezno. Leta 2016 je ekipa pod njegovim vodstvom na tekmovanju osvojila prvo mesto za pokal Slovenije in se uvrstila v zaključni turnir. Azema odlikuje zelo solidaren odnos do svojih sotekmovalcev. Njegova izjemna motivacija soigralcem pripomore k zelo dobrim rezultatom.

 

ALOJZ KOCE

Alojz Koce je član Turističnega društva Mengeš v katerem je že več kot 36 let član Upravnega odbora in 28 let predsednik Nadzornega odbora Turističnega društva.

Vsa leta sodeluje pri projektih, povezanih s turizmom, njegovo delo pa je nepogrešljivo pri urejanju trim steze in pri vsakoletnih akcijah, kot so Vsi na trim ter spomladanski čistilni akciji, redno pa se vključuje tudi v pomoč pri pripravi Mihaelovega sejma.

Pri vseh aktivnostih, ki jih kot del programa organizira naše društvo, je ves čas nepogrešljiv član, redno pa je prisoten tudi pri vseh odločitvah upravnega odbora.


SREBRNO PRIZNANJE

LUDVIK MIKOLA

Ludvik Mikola je član Balinarskega kluba vse od leta 1986. Vseskozi je aktiven član, posebno zadnjih 20 let, ko je opravljal dolžnosti podpredsednika in sedaj predsednika.

V tem obdobju je gonilna sila pri mnogoterih dejavnostih, ki so omogočale, da klub uspešno deluje pri organizaciji osnovne športne dejavnosti, kjer vse štiri ekipe balinarjev vsa leta dosegajo lepe uspehe v prvi slovenski članski ligi vzhod, v veteranski ligi in na mnogih turnirjih v Sloveniji in v zadnjih letih pri delovanju metalcev podkev, ki deluje pod okriljem Balinarskega kluba Mengeš.

Poleg rednih tekmovanj po programu se organizirajo tudi različni turnirji, ki v Mengeš privabljajo veliko udeležencev z drugih krajev.


ZORAN JAGODIČ

Zoran Jagodič je dolgoletni član Kulturnega društva Svoboda Mengeš, član Folklorne skupine je več kot 30 let.

Pod mentorstvom in vodstvom Zorana Jagodiča je Folklorna skupina vsa leta dosegala in ohranjala kvaliteto, ki s svojimi nastopi v občini, regiji in zunaj državnih meja prejema različna priznanja in navdušuje številne gledalce.

Svoje prve plesne korake je kot folklornik začel osvajati že kot kratkohlačnik v šolski folklori pri gospe Štefki Mlakar in nato s poustvarjanjem slovenskih ljudskih plesov nadaljeval v Folklorni skupini Svoboda Mengeš. S svojim zavzetim mentorstvom je v skupino privabil mnogo novih in po njegovi zaslugi uspešnih plesalcev, ki pod njegovim predsedovanjem z veseljem ohranjajo in širijo slovensko ljudsko pesem in plesno izročilo.

 

ZLATO PRIZNANJE

MEDOBČINSKO DRUŠTVO SOŽITJE

Medobčinsko Društvo Sožitje je društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju občin Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin, ki že več kot 50 let deluje na področju Občine Mengeš, kjer ima tudi sedež. Pot društva se je začela 25. decembra 1966. Prvotne naloge društva so bile povezovati in ozaveščati starše otrok, ki so bili vključeni v šolo s prilagojenim programom. Sčasoma je društvo preraslo izobraževalne, kulturne, športne, družabne, socialne in sprostitvene okvire z namenom ohranjati psiho-fizično zdravje in vseživljenjsko učenje oseb z motnjo v duševnem razvoju, posredno pa tudi bližnjih sorodnikov in prijateljev. Danes se vključuje na nacionalnem nivoju v organizirane družinske oblike izobraževanj in usposabljanj, na lokalnem nivoju pa so srečanja namenjena sprostitvi, pogovorom in reševanjem problemov v obliki samopomoči starši-staršem, prav tako pa tudi druženju v različnih oblikah, od predavanj z aktualno vsebino, do vikend seminarjev, družinskih izletov, ekskurzij za starše ter družabnih dogodkov. Posebna skrb velja osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki se na nacionalnem nivoju udeležujejo tedenskih oblik vseživljenjskega učenja, na lokalnem nivoju pa imajo možnost pokazati svoje spretnosti in znanja v različnih aktivnostih z namenom razvijati in ohranjati psihofizično zdravje. Te dejavnosti so plesna in glasbena skupina, novinarska dejavnost, bralne urice, hipoterapija, Halliwick plavanje, ustvarjalne delavnice, tabori za osamosvajanje in nastopi na prireditvah, druženja ob pomembnih dnevih v letu, vikend seminarji, pohodništvo in športne aktivnosti ter različna udejstvovanja na športnih tekmovanjih Specialne olimpiade. Vsaka pohvala, priznanje ali dosežek pomeni otroku, mladostniku in odrasli osebi z motnjami v duševnem razvoju krepitev lastne identitete, samozavesti ter potrditev lastnega jaza. 

 

NAZIV ČASTNI OBČAN

Znak občine Mengeš je prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš. Znak občine Mengeš je prejela Mladinska folklorna skupina Mengeš. Znak občine Mengeš je prejela ekipa DOS 2017, ki se je udeležila najtežje kolesarske prireditve v Sloveniji, dirke DOS-RAS EXTREME ter v kategoriji dvojic osvojila odlično 3. mesto. Znak občine Mengeš je prejela ekipa DOS 2017, ki se je udeležila najtežje kolesarske prireditve v Sloveniji, dirke DOS-RAS EXTREME ter v kategoriji dvojic osvojila odlično 3. mesto. Maja Keržič je Trdinovo nagrado prejela za samostojno raziskovalno delo z naslovom Poimenovanja za sadje v mengeškem govoru, ki je nastalo po zaključku študija prve stopnje na slovenistiki. Maja Keržič je Trdinovo nagrado prejela za samostojno raziskovalno delo z naslovom Poimenovanja za sadje v mengeškem govoru, ki je nastalo po zaključku študija prve stopnje na slovenistiki. Matevž Štepec je Trdinovo nagrado prejel za raziskovalno nalogo z naslovom Vizija mladinskega razvoja občine Mengeš Matevž Štepec je Trdinovo nagrado prejel za raziskovalno nalogo z naslovom Vizija mladinskega razvoja občine Mengeš Alojz Koce je za aktivno delo v Turističnem društvu Mengeš prejel bronasto priznanje občine Mengeš. Alojz Koce je za aktivno delo v Turističnem društvu Mengeš prejel bronasto priznanje občine Mengeš. Ludvik Mikola je srebrno priznanje Občine Mengeš prejel za aktivno delo in vodenje Balinarskega kluba vse od leta 1986. Ludvik Mikola je srebrno priznanje Občine Mengeš prejel za aktivno delo in vodenje Balinarskega kluba vse od leta 1986. Zoran Jagodič je srebrno priznanje Občine Mengeš prejel za mentorstvo in vodstvo Folklorne skupine Kulturnega društva Svoboda Mengeš. Zoran Jagodič je srebrno priznanje Občine Mengeš prejel za mentorstvo in vodstvo Folklorne skupine Kulturnega društva Svoboda Mengeš. Nastopila je tudi glasbena skupina Strune, ki je na posebne, lesene Ullwilla instrumente, piščali in strunske instrumente, zaigrala tri pesmi: Sozvočje in sožitje, Pomlad, Izidor ovčice pasel. Nastopila je tudi glasbena skupina Strune, ki je na posebne, lesene Ullwilla instrumente, piščali in strunske instrumente, zaigrala tri pesmi: Sozvočje in sožitje, Pomlad, Izidor ovčice pasel. Zlato priznanje Občine Mengeš je prejelo Medobčinsko Društvo Sožitje. Zlato priznanje Občine Mengeš je prejelo Medobčinsko Društvo Sožitje. Violinista Gal Juvan in Marjetka Banko sta ob spremljavi Mirana Juvana zaigrala pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka. Violinista Gal Juvan in Marjetka Banko sta ob spremljavi Mirana Juvana zaigrala pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka. Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Mengeš sta Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Stanislav Golob, predsednik Komisije za podeljevanje priznanj, podelila naziv častni občan gospodu Mateju Blejcu za prizadevno delo na področju čebelarstva Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Mengeš sta Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Stanislav Golob, predsednik Komisije za podeljevanje priznanj, podelila naziv častni občan gospodu Mateju Blejcu za prizadevno delo na področju čebelarstva Mengeški godbi so se na odru pridružile Mengeške mažoretke. Mengeški godbi so se na odru pridružile Mengeške mažoretke. Mengeški godbi so se na odru pridružile Mengeške mažoretke. Mengeški godbi so se na odru pridružile Mengeške mažoretke.

MATEJ BLEJEC

Matej Blejec, številnim znan kot Matko, kakor ga kličejo že od majhnega, je poseben človek in čebelar, na kakršnega ne naletiš vsak dan. Rojen je bil leta 1933 v Krmelju na Dolenjskem, nekaj pa časa je živel tudi v Kočevju, kjer je pri 9. letu starosti ogrebel prvi čebelji roj. Po vojni se je družina preselila v očetov rojstni kraj Mengeš, kjer je Matko po odsluženju vojaščine leta 1957 ponovno pričel čebelariti in lani je minilo 60 let njegovega neprekinjenega čebelarjenja.

V letu 1962 se je včlanil v takratno Čebelarsko društvo Kamnik-Domžale. Kljub temu, da ves čas čebelari z večjim številom čebeljih družin, se nikoli ni imel za poklicnega čebelarja, ampak je po svoji skromnosti, delavnosti, širokogrudnosti in strokovnosti čebelarjem poznan širom Slovenije in tudi  izven nje.

K delovanju društva je veliko prispeval tudi sam. Sprva je na tem območju delovalo ČD Kamnik-Domžale, vendar se je pozneje razdelilo, tako da je Mengeš spadal pod Domžale. V družini, ki je delovala v okviru leta 1989 ustanovljenega društva, je bil tajnik, blagajnik in tudi predsednik. Po osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije je bilo na pobudo mengeškega župana Janeza Pera leta 1995 ustanovljeno samostojno ČD Mengeš. Vse od ustanovitve društva do leta 2010 je bil njegov predsednik, dandanes pa je nepogrešljivi član upravnega odbora in predsednik komisij za odlikovanja in za zdravstveno varstvo čebel.  Na OŠ Mengeš je bil od leta 1975 mentor čebelarskega krožka, za katerega delovanje so obnovili opuščeni župnijski čebelnjak. Od leta 1997 v sodelovanju z Osnovno šolo vsako leto z različnimi dejavnostmi na določeno temo zaznamujejo mesec maj – mesec čebelarstva.

Njegovo društveno delovanje pa je seglo tudi na državno raven. Bil je član upravnega odbora in različnih komisij, kot so komisija za odlikovanja, komisija za standardizacijo AŽ-panja in komisija za zdravstveno varstvo, pri tedanji Zvezi čebelarskih društev Slovenije (zdaj ČZS), v kateri je bil najbolj dejaven. S področja čebelarstva je opravil izpit na fakulteti, potem pa je bil več deset let pooblaščeni preglednik za čebele s potrdilom. Omenimo naj še, da je leta 2003 postal prvi praporščak ČZS in da je to še dandanes. Bil je tudi predavatelj čebelarstva, tako za splošne čebelarske vsebine kot tudi za področje zdravstvenega varstva. Omeniti velja, da je bil tudi sodni izvedenec za čebelarstvo in sodnik porotnik ter da se pri svojih mnenjih ni nikoli zmotil. Je tudi predsednik posebne meddruštvene zdravstvene komisije v upravni enoti Domžale.

Najpomembnejše dogajanje na njegovi čebelarski poti, ki ga je spremljalo ves čas, je povezano z zgraditvijo Čebelarskega centra Slovenije, sprva imenovanega Čebelarsko-izobraževalni center. Kot član gradbenega odbora je pri prizadevanjih za njegovo zgraditev sodeloval že od vsega začetka. Kot član UO ZČDS in kot član gradbenega odbora je skrbel za zagotavljanje opeke za zidavo in zbiranje finančnih sredstev, kot aktivni član gradbenega odbora pa je sodeloval pri dokončanju gradnje Čebelarskega centra Slovenije v letu 2002, na kar je še posebej ponosen.

Pri nastopu na tržišču in zagotavljanju kakovosti medu je v veliki meri naprednejši od preostalih čebelarjev. Vse od začetka je vključen v sistem Kolektivne blagovne znamke, zdaj pa tudi v Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Matko večkrat reče, da je vesel, da je čebelar, da ima dobre pridelke in da so stranke zadovoljne s pridelki njegovih čebel. Čebele ga ohranjajo pri zdravju in mu dajejo energijo tudi v visoki starosti, čeprav je dosegel malodane vse, kar je v čebelarstvu mogoče doseči. Prejel je državno priznanje Red dela s srebrnim vencem, spominsko plaketo Slovenske čebelarske organizacije, Občina Mengeš mu je podelila občinsko priznanje za društveno delovanje, predvsem na področju čebelarstva, prejel pa je tudi odličje Antona Janše I. stopnje.

 

Njegova gorečnost za čebelarstvo, raziskovanje zgodovine čebelarstva v Mengšu in širše na Slovenskem ter tudi na mednarodnem področju nam potrjujejo, da je predlagani vreden naziva častni občan Občine Mengeš.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi