Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
21°C
9°C
JUTRI
20°C
12°C

Kompostiranje in ločevanje odpadkov po uvedbi hišnih zabojnikov na Dobenu

TD Dobeno je v dogovoru z JKP Prodnik iz Domžal, ki tudi v mengeški občini skrbi za zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov, organiziralo strokovno predavanje Kompostiranje in ločevanje odpadkov po uvedbi individualnih zabojnikov na Dobenu.

Predavanje, ki je potekalo 15. oktobra, ob 19.00 v KT Blaž je vodila Tadeja Jenčič, strokovnjakinja podjetja Prodnik (ki je bilo izbrano, da skrbi za komunalno dejavnost v naši občini). Glede na napovedi s strani občine in podjetja Prodnik, da bo v prihodnjem letu, predvidoma meseca aprila, izvajalec umaknil skupinske zabojnike z ekoloških otokov (razen za papir in steklo) in bo tudi na Dobenu prešel na individualne (hišne) zabojnike je napovedana tema pritegnila precej poslušalcev, saj ta sprememba zadeva praktično vse prebivalce in tudi vikendaše na Dobenu.

Predavateljica nam je najprej podrobno in nazorno razložila, kako in zakaj je treba ločevati odpadke, kaj sodi oz. ne sodi v določene zabojnike, kako in kateri komunalni odpadki se z reciklažo lahko znova uporabijo. Tadeja Jenčič nam je nato predstavila pravilno tehniko kompostiranja, da dobimo kakovosten kompost, ki ga potem koristno uporabimo pri gnojenju in ga dodajamo zemlji v lončnicah in zelenjavnem vrtu.

V nadaljevanju pa sta navzoče s sodelavcem informirala, kakšne spremembe bo prebivalcem prinesel nov način odvoza komunalnih odpadkov na Dobenu. Obiskovalci so jima zastavili veliko konkretnih vprašanj in izrazili skrbi zaradi napovedane spremembe. Obširno sta odgovarjala na vsa vprašanja in povedala, da bodo v JKP Prodnik pravočasno poskrbeli za vse potrebne informacije, ki jih bo prinesel nov način odvoza, imajo pa tudi že izkušnje s primerljivimi naselji v občinah Domžale, Lukovica in Moravče, kjer tudi opravljajo tovrstno dejavnost.

Kljub obširni razlagi je bilo po končanem predavanju kar nekaj, predvsem starejših krajanov, zaskrbljenih, kako bo to vplivalo na cene komunalnih storitev in kam bo treba postavljati zabojnike, posebej pozimi, ko so že tako ozke in strme ceste v naselju še ožje in še bolj nevarne …

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi