Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Večer poezije in proze na Dobenu

V petek, 22. novembra, je TD Dobeno organiziralo ob 19. uri, na turistični kmetiji Blaž večer poezije in proze. Predstavljene so bile pesmi vsem poznanih in priznanih dobenskih avtoric: Marte Premk, Bernarde Aleš - Nace in Frančiške Hunjet, ki se jim je ob tej priložnosti pridružil naš bivši sovaščan Frančišek Podpečan, ki je kljub drugačnim željam po petnajstih letih zapustil Anžinovo domačijo.
Prepričan sem, da so omenjene avtorice poznane ne samo krajanom Dobena, temveč tudi velikemu številu obiskovalcev našega kraja. Marta, »duša kmečkega turizma«, ki poleg skrbi, da gre vse tako, kot je treba, še vedno najde čas za poezijo, v kateri občutimo povezanost z naravo in predvsem krajem, kjer je doma.

Naca, »dobenska umetnica« likovnica in pesnica, pesmi je začela pisati že v zgodnji mladosti in včasih tudi katero objavila. Svoj odnos do literature pa je z leti nadgrajevala in leta 2005 v samozaložbi izdala knjigo Kruh vino in čas, v kateri so poleg njenih pesmi, v katerih je izražen njen globok in tenkočuten pogled na svet, predstavljene tudi nekatere njene slike, knjiga je posvečena, kot pravi sama, predvsem vsem zmagovalcem.

Francka, tudi ona je svoje žlahtne literarne plodove letos jeseni prenesla v svoj prvenec Moje življenje na papirju, knjigo je posvetila svojemu očetu, »… ki me je z dobroto hranil vse življenje«, je napisala v njej. Rada ima Dobeno, ki jo nezadržno privlači, rada ima Ljubljano, kjer ima družino in rada ima ljudi. Vse to in njen pozitiven odnos do okolice, ljubezen do narave, odražajo njene pesmi, v katerih marsikdo najde sebe … 

Tako se je omenjeni večer poezije in proze izoblikoval v večer »žlahtne« poezije. Obiskovalci, ki so prišli na ta kulturni večer, so napolnili malo dvorano KT Blaž. Po pozdravnih besedah in predstavitvi dogodka v imenu TD Dobeno so besedo prevzeli recitatorke in recitatorji, ki so se izkazali že na preteklih kulturnih dogodkih s svojimi izvajanji: Meta Selan, Vida Brojan, Ivana Premk, Jana Ručigaj, Luka Jenšterle in Frančišek Podpečan, tokrat so večer popestrili sveži glasovi dobenskih otrok: Zare Premk, Ele Stopar, Ule Koren in Krasa Lorberja, kar smo vsi navzoči nagradili z dolgim spontanim aplavzom.  

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi