Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Na Dobenu je tudi poleti živahno

Poleti, julija in avgusta, ko je turistična sezona na vrhuncu, večina ljudi odide na dopuste in izlete, na morje, ob jezera, v hribe ali gore ... Letošnje poletje je poleg visokih temperatur radodarno tudi s pogostimi lokalnimi padavinami, ki se ne malokdaj spremenijo v nevihte. Tudi na Dobenu se čuti poletni utrip, manj je pohodnikov in tudi tukajšnja gostišča, ki so sicer dobro obiskana, imajo manj gostov.
No, kljub poletnemu zatišju, pa se je v kraju dogajalo oz se dogaja kar nekaj aktivnosti, ki jih je treba omeniti. Ker občina letos za Dobeno kljub potrebnim prenovam cest v naselju, zaradi drugih prioritet, ni planirala sredstev, je bilo mogoče iz sredstev za vzdrževanje sanirati le nevarni ovinek pod gostiščem Ručigaj, kjer se je zaradi posedanja zunanjega dela cestišča zgodilo že nekaj nesreč. Izvajalci Gorenjske gradbene družbe so v mesecu juliju opravili ta poseg in uredili še nekaj metrov bankin.

Ker so bili nekomu koši za smeti ob cesti na Dobeno očitno zelo všeč, se ni mogel upreti skušnjavi in jih je odpeljal s seboj. Zato smo se z občino dogovorili, da odtujene smetnjake nadomestijo, poleg tega pa postavijo še dva dodatna, saj je za nekatere žejne in lačne obiskovalce, ki se namenijo potešiti svoje potrebe v enem od Dobenskih hramov, do tja daleč in že po poti malo pomalicajo in pogosto različna embalaža obleži kar ob cesti. Koščevi fantje so smetnjake že namestili.

V soboto, 14. julija, zvečer pa smo imeli na Dobenem otroški kino pod zvezdami, ki sta ga organizirala domačina, Gregor Lorber in Primož Premk. Kino-predstava Ježek in vran na sirovi dirki je bila prikazana na dvorišču Anžinove domačije, kjer so obiskovalcem, več kot 60 jih je bilo, ponudili tudi kokice, sladkorno peno in palačinke ... otroci so bili navdušeni, zato se avgusta planira še ena predstava.

Zaradi vse večjega prometa na Dobenu smo se z občino dogovorili, da prometne razmere na terenu pregleda in oceni prometni strokovnjak, tako smo v začetku avgusta na Dobenu dobilo lepo število novih prometnih znakov, ki naj bi pripomogli k izboljšanju in ureditvi prometnih razmer v kraju. Glede na ozke in slabe (ponekod močno deformirane) ceste v naselju, kjer se povečuje tudi število otrok, moramo skopo odmerjene prometne površine deliti pešci, kolesarji in motoriziranimi udeleženci, kar zahteva veliko previdnosti in strpnosti vseh, še posebej ob sobotah in nedeljah, ko pride na Dobeno veliko obiskovalcev. Ker za razliko od drugih naselij v občini kraj ne premore otroškega igrišča, cesta nemalokrat služi tudi temu namenu, kar še dodatno izpostavlja nevarnosti našo najobčutljivejšo populacijo.

Upamo, da bo postavitev novih prometnih znakov pozitivno vplivala na obnašanje vseh udeležencev in pripomogla k večji varnosti krajanov in obiskovalcev Dobena.

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi