Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Čiščenje naplavin pri kamnitem mostu v Loki pri Mengšu

Občina Mengeš redno izvaja čiščenje naplavin pod mostovi v občini. Čiščenje je del protipoplavnih aktivnosti občine za zaščito prebivalcev in njihovega premoženja, saj je ob obilnem deževju pretočnost Pšate izredno pomembno za zavarovanje prebivalcev in njihovega premoženja v preteklosti poplavljenih območjih.
Najmanj enkrat letno tako občina izvede tudi čiščenje naplavin pod kamnitim mostom v Loki pri Mengšu, ki je bil v letu 2015 obnovljen, tudi z namenom povečanja pretočnosti reke v tem območju. Kljub temu na občini vsako leto ugotavljajo, da je količina naplavin pod kamnitim mostom v Loki pri Mengšu velika, precej večja v primerjavi z naplavinami pri drugih mostovih v občini. V mesecu juliju 2017 je bilo tako pri čiščenju naplavin pod kamnitim mostom iz struge Pšate odpeljano skoraj 100 m3 nanešenega materiala. 

Povečana količina naplavin je posledica neustrezne izvedbe brežine ter nedovoljenega posega s strani lastnikov parcel ob Pšati. Na občini se zavedajo, da je potrebno nabrežino preurediti, zato so upravljavcu vodotokov tudi v letu 2017 posredovali vlogo za ureditev brežin v Loki pri Mengšu, ter obrazložili, da je za poplavno varnost potrebno ureditev nujno vključiti v plan vzdrževanja. Žal vloga ni bila uspešno rešena, zato jo bodo ponovno poslali.

Besedilo in foto: Tina Drolc

Oglejte si tudi