Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Uspehi mladega barmana Jožefa Fartka

Mladi profesionalni barman Jožef Fartek iz Mengša gre po stopinjah svojega starejšega brata Tomaža Fartka. Tomaž mu je glavni vzornik. Jožko ima prav tako neverjetno veselje do priprave in mešanja koktajlov, ustvarjanja raznovrstnih koktajlov kar tudi pripomore k izvrstnemu doseganju uspehov in lovorik. Letos je na Vrhniki, v času Argonavtskih dnevov, ki vsako leto tradicionalno potekajo konec junija, namreč osvojil prvo mesto v kategoriji mešanja koktajlov long drink.
Jožefov koktajl "Mali astronavček" vsebuje gin, grand marnier, pasijonko, karamelo, marelični sok in tonik, tako da je koktajl saden, sladek in osvežilen. Vse v enem! Koktajl je možno pokusiti v koktajl baru brata Tomaža Fartka, Lokal na Gobavici, Pr` Fartku, kjer Jožko vse od začetka gostinskega obrata vestno in pridno dela, ustvarja neverjetne koktajle in skrbi za zadovoljstvo strank. Brata lepo sodelujeta in tako ustvarjata uspešno zgodbo s koktajli tako pri nas kot v tujini. 

Jožko je obiskoval osnovno šolo v Mengšu, nato nadaljeval šolanje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani in že takrat začel, pod okriljem šole, nastopati na raznih barmanskih tekmovanjih po Sloveniji.

Leta 2012 je na mednarodnem tekmovanju na Vrhniki dosegel prvo mesto v kategoriji občinstva. Osvojena zlata medalja in skupno prvo mesto na Gostinsko turističnem zboru v letu 2016. V letu 2018 je osvojil tretje mesto v kategoriji before dinner oz. t. i. aperitivni koktajl in bil tako tretji najboljši barman v Sloveniji. Kot največja čast mu je bila lani zastopati Slovenijo na Svetovnem prvenstvu v mešanju pijač, in sicer v Flair kategoriji oz. v atraktivnem mešanju pijač. Jožko pravi: "Atraktivno mešanje pijač zahteva zelo veliko treninga in vaje, hkrati pa je zelo zanimivo za goste. Glavni cilj je zmešati koktajl malo drugače. Predvsem je pomembno med samo pripravo zabavati gosta in pokazati kakšen trik." 

Na Vrhniki je letos potekalo 21. tekmovanje. Tekmovanja so se udeležili profesionalni barmani iz Avstrije, Hrvaške, Čile in Slovenije. Tekmovalci so najprej nastopili v hitrostni pripravi koktajla. Nato pa je sledilo tekmovanje za pripravo long koktajlov. Pri kreaciji koktajla je bilo obvezno uporabiti najmanj tri centilitre gina določene blagovne znamke, nato pa so bili na voljo tudi sokovi, nektarji in toniki. Obvezen oz. določen je bil tudi kozarec za long drink, ki jih je zagotovil organizator tekmovanja, Društvo barmanov Slovenije.

Pri pripravi koktajla je bilo dovoljeno uporabiti največ šest sestavin, maksimum uporabe alkoholnih pijač do sedem centilitrov. Na odru pred občinstvom in komisijo je bilo treba pripraviti štiri koktajle, za pripravo katerih je na voljo le sedem minut. Za pripravo dekoracije pred nastopom pa je bilo časa 15 minut.

Strokovna komisija je ocenjevala videz, aromo, okus in celotni vtis koktajla ter strokovno pripravo, kar se je štelo tudi za skupno oceno koktajla in tekmovanja.

 

Besedilo: Sabrina Fartek

Foto: Jure Žitko, Društvo barmanov Slovenije

Oglejte si tudi