Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
30°C
14°C
JUTRI
26°C
16°C
4372

Tomaž Fartek postal vice prvak sveta v mešanju koktajlov

Leto 2018 je bilo za Tomaža uspešno, saj je bil po prejetem nazivu državnega prvaka v mešanju koktajlov v letu 2017 tudi letos ocenjen za državnega prvaka; z udeležbo na svetovnem prvenstvu pa je postal podprvak sveta v mešanju koktajlov in njegova pravljica s koktajli se uspešno nadaljuje.

Brata Fartek, Tomaž in Jožef, sta se v začetku oktobra udeležila svetovnega prvenstva v mešanju koktajlov, ki je potekalo v mestu Tallin v Estoniji. Skupaj s predsednikom Društva barmanov Slovenije Alešem Ogrinom, in delegatom društva Alfredom Polakom so tako zastopali slovenske barve na svetovnem barmanskem kongresu mednarodne barmanske zveze. Svetovnega prvenstva so se udeležili tekmovalci, predsedniki društev in spremljevalci iz 67 držav iz vsega sveta, torej najboljši barmani iz posameznih držav, ki so se med seboj pomerili v šestih skupinah.

Slovenija je bila dodeljena v skupino kratka pijača ("short drink / cobbler koktajl"), pripravljena z malo alkohola in veliko svežega sadja, za kar je Tomaž pripravil koktajl z imenom "gozdne sanje" ("forest dreams"), ki ga je možno pokusiti tudi v gostinskem obratu Pr` Fartku. Koktajl je sestavljen iz češnjevega likerja, ruma, amarene, vanilje in limonovega soka. Vse sestavine skupaj tvorijo aromatično, sadno in popolno aromo, izrazitega zeliščnega okusa in čudovitega videza. Dekoracijo koktajla sestavljajo gozdni sadeži oz. sadeži, ki jih lahko najdemo v gozdu, borovnice, maline, robidnice ter strok vanilje in sveža meta. Tomaževa zgodba koktajla, ki jo je predstavil tudi na samem tekmovanju:  za koktajl je uporabil sadeže, ki jih lahko naberemo v slovenskem gozdu in prečudoviti naravi Slovenije.

Tomaž je svoje delo pri mešanju vseh sestavin koktajla na odru pred strokovno ocenjevalno komisijo in množico ljudi ter s prenosom v živo preko medijskih omrežij, opravil več kot izvrstno in koktajl predstavil profesionalno in strokovno, s tem je lepo zastopal društvo in Slovenijo. V svoji kategoriji je Tomaž s svojim opravljenim delom in pripravo aperitivnega koktajla "gozdne sanje" osvojil drugo mesto in s tem postal vice prvak sveta v kategoriji kratkih pijač ter prejel srebrno medaljo. To je Tomažev dosedanji najboljši uspeh in rezultat v njegovi barmanski karieri.

Svetovnega tekmovanja se je udeležil tudi Tomažev brat Jožef, ki je dobil veliko priložnost s strani Društva barmanov Slovenije, saj je bil izbran, da lahko Slovenijo na tem tekmovanju zastopa v posebni kategoriji, ki se imenuje atraktivno mešanje koktajlov ("flairtending). V tej kategoriji steklenice in pripomočki pri mešanju koktajlov letijo po zraku in je to namen priprave koktajla in predstavitev oz. show. Jožko se je s tem srečal popolnoma na novo in začel iz nič, saj se pred tem še ni ukvarjal s tem načinom priprave koktajla. V slabih dveh mesecih se je Jožef zelo dobro naučil, s treningi in učenjem tudi od tujih barmanov. Na podlagi izbrane glasbe si je sestavil koreografijo, s katero se je predstavil na svetovnem odru.

Jožefov koktajl se imenuje "mali miks" ("little mix), sestavljen je iz gina, martinija, meloninega likerja, pireja zelenega jabolka in limonovega soka. Jožef se je za svoj popolnoma prvi nastop na svetovnem prvenstvu odrezal več kot odlično in bil zelo pohvaljen s strani vseh udeležencev in tekmovalcev, ki se s tem ukvarjajo profesionalno že vrsto let in redno trenirajo po nekaj ur dnevno. Pravzaprav niso mogli verjeti, kako se je v kratkem času tako izvrstno naučil uporabljati steklenice z metanjem v zrak in pri tem izpeljati takšen nastop na odru, kjer si popolnoma sam in vsi te gledajo.

Brata Fartek sta se tako pod vodstvom predsednika društva Aleša Ogrina v spremstvu delegata barmana Alfreda Polaka izvrstno izkazala na svetovnem prvenstvu. Druženje z drugimi barmani iz vsega sveta, raziskovanje mesta Tallin, različna predavanja in predstavitve, ki so se jih udeležili, vse to je bila prijetna izkušnja in lepo doživetje za vse, predvsem pa si bodo dogodek zapomnili po prejeti srebrni medalji. Priprave na takšno tekmovanje zahtevajo zelo veliko časa, veliko zamisli, kako in kaj, kakšen koktajl, katere sestavine in na kakšen način, ter seveda tudi nekaj treninga. Tekmovati na takšnem tekmovanju med najboljšimi iz vsega sveta kot v neki veliki barmanski družini, hkrati pa konkurenti, je zelo zahtevno. Od barmana zahteva vso njegovo pozornost in čas, ko pa se trud za vse to nagradi s prejeto medaljo, je to nekaj najlepšega in tistih občutkov se ne da opisati.

V vsaki skupini tekmovanja so razglasili prve tri tekmovalce, najboljši tekmovalci (prvaki) iz vsake posamezne skupine pa so se pomerili v superfinalu. Barmanka leta je tako postala Estonka.

Po opravljenih nastopih, razglasitvah, druženju in veselju so se fantje po nekaj dneh vrnili v soboto zvečer, kjer smo jih na Brniku pričakali z velikim sprejemom, vključno s fotografi in novinarji, nato pa sta sledila presenečenje in sprejem v domačem gostinskem obratu Pr`Fartku nad Mengšem, kar je trajalo vse do jutranjih ur in tudi deževni večer nas ni ustavil.

Brata Fartek se še nista dobro vrnila, že sta imela priprave na naslednje tekmovanje, saj je konec oktobra na Bledu potekalo 40. tradicionalno mednarodno srečanje in tekmovanje barmanov – Pokal Bleda, ki po navadi poteka vsako leto spomladi, letos pa je potekalo oktobra. Tekmovanja se udeležijo tudi tekmovalci iz tujine. Na tem tekmovanju je Jožef osvojil prvo mesto v pripravi sladkega koktajla ("after dinner"), s koktajlom "golden star", ki vsebuje rum, zeliščni liker, kavni liker, čokoladni sirup in sladko smetano. Za dekoracijo pa je Jožef uporabil tablico jedilne čokolade, svežo meto, pomarančno lupinico, strok vanilje in zlati prah.

Leto 2018 je bilo za oba brata zelo ustvarjalno, delovno, barvito in pravljično; koktajli so njun način življenja in to počneta z vsem srcem. Skratka ob tem se celotni kolektiv Fartek zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli prispevali in bili deležni skupnih zgodb v letu 2018. Vsem želimo prijetne praznike in v letu 2019 vse dobro, z željo po skupnem sodelovanju.

Besedilo: Sabrina Fartek
Foto: Sandi Baumkirher, Svetovna barmanska zveza, Društvo barmanov Slovenije

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi