Oceni objavo

Slavnostna akademija in kulturni program na predvečer kulturnega praznika

Na predvečer kulturnega praznika, 7. februarja 2023, je bila po kar dveh letih premora zaradi pandemije ponovno organizirana osrednja občinska kulturna prireditev - slavnostna akademija s kulturnim programom.

Letošnjo prireditev smo na oder pospremili z naslovom »Prepletanja po Prekmurju«, saj smo se tokrat, prek različnih kulturnih izvajalcev, kulturno povezali z našo najbolj vzhodno pokrajino. Prireditev je organizirala Zveza kulturnih društev Občine Mengeš (ZKDOM), ob podpori Občine Mengeš.

Sedaj je gledalce na prizorišče že kar tradicionalno pospremila vrsta belih lučk, ki so gorele na poti do vhoda Kulturnega doma Mengeš, kjer je prihajajoče pozdravila Mengeška godba.

Slavnostna akademija, ki jo je povezovala Ajda Potočnik, se je začela s fanfarami Mengeške godbe, nadaljevala pa s slovensko himno v izvedbi Flavteta Mengeške godbe, pod taktirko Žana Avblja.

Slavnostna govornica je bila Frančiška Hunjet, kulturna ustvarjalka, pesnica, ki je izdala že 4 pesniške zbirke in ki s svojim delovanjem v občini Mengeš bogati literarno podobo našega kraja. V govoru je najprej na svojevrsten način, v verzih, podala definicijo kulture, nato pa se s prefinjenim občutkom za pripovedovanje sprehodila skozi življenjska obdobja pesnika Franceta Prešerna, z verzi iz njegovih del iz posameznih obdobij.

Predsednik ZKDOM-a, Boštjan Svete, je v nadaljevanju podelil kulturna priznanja ustvarjalcem za dolgoletno delo na področju ljubiteljske kulture. Srebrno priznanje je prejela Meta Selan, za kulturno ustvarjanje v Turističnem društvu Dobeno, Lojze Kalinšek je prejel srebrno priznanje, za delo na področju likovne umetnosti, zlato priznanje pa je prejel Edvard Reven, za več kot 25-letno delo na področju folklorne dejavnosti. V imenu nagrajencev se je dobitnik zlatega priznanja, Edvard Reven, zahvalil Zvezi za priznanje in poudaril pomen ljubiteljske kulture v lokalni skupnosti ter zasluge slednje za uveljavitev slovenskega naroda in jezika v mednarodnem okolju.

Sledila je pot v Prekmurje, oziroma širše v Pomurje, kamor so nas popeljali ustvarjalci domačih kulturnih društev: Mladinska folklorna skupina Mengeš s Plesi iz Razkrižja, recitatorja Urša Kapš in Aljoša Rode, Flavtet Mengeške godbe, ki je posebej za to priložnost pripravil in navdušil s priredbo pesmi Z Goričkega v Piran, ter glasbena skupina Kontrabant, katere vodja, Bela Zsomi Kralj, je bil rojen v Prekmurju. Izvirno prekmursko pesem, glasbo in besedo pa so v Mengeš prinesli člani Kulturnega turističnega društva Moščanci, ki so navdušili občinstvo s svojo preprostostjo, energijo in pristno domačo izvedbo. Nastopajoči so program sklenili s pesmijo Zelena dežela, ki je na najprimernejši način povezala vse izvajalce na odru.

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: Matic Menegalija

Oglejte si tudi