Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 19.09.2018

pretežno jasno
Ponoči bo precej jasno, proti jutru bo ponekod nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 15, na Goriškem in ob morju okoli 17 °C.
15°C | 29°C
četrtek, 20.09.2018
15°C | 28°C
petek, 21.09.2018
14°C | 29°C
sobota, 22.09.2018
14°C | 24°C
Opozorila
Torek, 18.9.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
15°C
29°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

Simfonija okusov koktajla državnega prvaka


KULTURA

| |
19.09.2017      10:17
A A

Simfonija okusov koktajla državnega prvaka



Državni prvak v mešanju koktajlov Tomaž Fartek in njegovi dosedanji dosežki.
Državni prvak v mešanju koktajlov Tomaž Fartek in njegovi dosedanji dosežki.
Deli:

Letošnji državni prvak v pripravi in mešanju pijač je profesionalni barman Tomaž Fartek, ki s svojim koktajlom "Mozart Symphony" 15. oktobra odhaja na največje Svetovno prvenstvo v Kopenhagen na Dansko.

Tomaž Fartek je gostinsko-turistični tehnik po poklicu, ki se z mešanjem pijač ukvarja že od leta 2001 in je tudi član Društva barmanov Slovenije od leta 2008. Tomaž, ki prihaja iz Mengša, je pravi gostinec in podjetnik, saj ima tudi svoj lastni koktajl bar od spomladi 2013, nad Mengšem, kjer ustvarja svoje koktajl zgodbe. Koktajli so tako postali način njegovega vsakdanjega življenja, največja želja postati državni prvak se mu je tako letos uresničila. Sedaj pa ima priložnost se izkazati na Svetovnem prvenstvu, kjer bo med vsemi barmani iz celega sveta zastopal Slovenijo v pripravi in mešanju alkoholnih koktajlov na velikem odru pred množico ljudi in strokovno mednarodno komisijo, ki bo ocenjavala.

 

Po dolgoletnih pridobljenih izkušnjah, udeležbah na različnih tako slovenskih kot tudi tujih barmanskih srečanjih, konferencah in tekmovanjih si je na državnem prvenstvu, ki je konec maja potekalo na Bledu, s svojim koktajlom imenovanim "Pravljica" in izvrstnim nastopom prislužil naslov državnega prvaka. S tem se mu je uresničila velika želja. Pridobljeni naslov državnega prvaka pomeni, da je v letu 2017 najboljši barman v Sloveniji.

Naslov državnega prvaka pa je vstopnica za udeležbo na tekmovanju svetovnega prvenstva na Danskem.

 

Še nekaj podatkov letošnjega najboljšega slovenskega barmana:

- s tekmovanji v mešanju pijač pričel leta 2001

- na tekmovanju srednjih šol - Pokal Bleda - 2. in 3. mesto (2001, 2003)

- najbolj perspektiven mladi barman v Sloveniji (2009)

- priznanja s srebrno medaljo - Gostinsko-turistični zbor (2007 in 2008)

- priznanja z zlato medaljo - Gostinsko-turistični zbor (2009, 2010, 2011 in 2013)

- mednarodna tekmovanja v Sloveniji (2008-2016),

- skupni zmagovalec pokal Argonavtskih dni na Vrhniki (2011 in 2013)

- nagrada za tujega barmana (2011)

- mednarodno tekmovanje v tujini - 4. mesto (2014)

- naj inovacija in najboljše strokovno delo (2016)

- državna prvenstva (2008-2017), leta 2015 osvojeno 3. mesto
- državno prvenstvo 2017 - državni prvak - najboljši slovenski barman 2017

 

Svetovnega prvenstva v mešanju alkoholnih koktajlov in srečanja vseh barmanov iz celega sveta, ki bo potekalo od 15. do 19. oktobra v glavnem mestu Kopenhagen na Danskem, se bo udeležil tudi predsednik Društva barmanov Slovenije gospod Aleš Ogrin, dolgoletni član društva gospod Alfred Polak ter Tomažev brat Jožef Fartek, ki je prav tako gostinec in barman.

 

Na 25. državnem prvenstvu, ki ga je konec maja letos organiziralo Društvo barmanov Slovenije na Bledu, kjer so se slovenski barmani potegovali za naslov državnega prvaka v kategoriji fantazijskih pijač in je državni prvak postal Tomaž Fartek, Bar Pr`Fartku, Lokal na Gobavici, Mengeš. Za udeležbo na tem državnem prvenstvu je Tomaž pripravil koktajl z imenom "Pravljica", saj v domačem gostinskem obratu Pr`Fartku, Lokal na Gobavici nad Mengšem, kjer že uspešno vodi svoj gostinski lokal s pričetkom od leta 2013. Lokal je znan po številnih raznovrstnih koktajlih, ki jih pripravljata oba brata Fartek. Na meni karti je več kot 90 koktajlov, poleg vseh teh pa barmana brata Fartek goste razvajata s še posebnimi dodatnimi koktajli pripravljeni po gostovih željah. Menita tudi, da koktajle ne zna pripraviti vsakdo, vendar je zato potrebno veliko pridobljenega znanja in veliko izkušenj ter ustvarjalnosti. Žal je poklic gostinec in barman v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami premalo cenjen in spoštovan.

V sklopu gostinskega obrata Pr`Fartku se tako od leta 2016 razvija tudi tako imenovana "Pravljična dežela Fartkove domačije". Glavni idejnik projekta je gospod pisatelj Ivan Sivec. Vsako leto, natančno tretjo nedeljo v mesecu maju, se v gozdu Fartkove domačije postavi nova lesena skulptura palčka, vsako leto nov palček, nova zgodba in novo pravljično celodnevno dogajanja za najmlajše in vse tiste ki so mladi po srcu. S tem namenom je Tomaž svoj koktajl poimenoval "Pravljica", saj je koktajl posebnega pravljičnega okusa, v zelenem odtenku in čarobnega izgleda, ki ga je prav tako možno poskusiti v njegovem lastnem lokalu na hribu nad Mengšem sredi zelene oaze, kjer Tomaž kot lastnik in direktor lokala, prav tako pa tudi gostom pripravi in postreže s koktajli oz. s kakšno drugo pijačo, kar se tudi razlikuje od vseh drugih.

Koktajl državnega prvaka vsebuje rum, mandljev liker, pomarančni liker, pasijonka pire, marelični sok in peneče vino ter še kakšna posebna skrivnost priprave izpod rok profesionalnega barmana Tomaža. Koktajl imenovan "Pravljica" in pripravljen s strani Tomaža je bil od strokovne komisije najbolj ocenjen od vseh sodelujočih po izgledu koktajla in aromi, kar mu je prineslo tudi naslov državnega prvaka.

Za Svetovno prvenstvo, ki bo potekalo na Danskem pa so postavljena drugačna navodila mednarodne barmanske zveze, zato je bilo potrebno za prijavo pripraviti nov in drugačen koktajl. Tomaž je tako iz vseh pijač, ki so na razpolago za to tekmovanje sestavil ponovno drugačen in poseben koktajl s katerim bo zastopal tako Slovenijo na Svetovnem prvenstvu med vsemi barmani iz celega sveta. S pomočjo predsednika gospoda Aleša Ogrina, drugo uvrščeno na državnem tekmovanju gospo Drago Kepeš, profesionalnim barmanom gospodom Rokom Dobnikarjem ter strokovni barmanom Edijem Halačevičem, je nastal koktajl z imenom "Mozart Symphony". Kot je Mozart usvaril svojo simfonijo, tako je tudi Tomaž pripravil / ustvaril koktajl simfonijo, kjer se prepletajo okusi čokolade, karamele in vanilije. Koktajl vsebuje "Mozart" čokoladno vodko, karamela sirup, vanilija liker, blue curacao ter sveže stisnjem limetin sok. Za dekoracijo pa bo uporabil lupino pomaranče, lupino limone, strok vanilije, meto in seveda obvezno sestavino kot je koktajl češnja. Koktajl v zelenem, turkizno-modrem odtenku in različnih okusov je koktajl s katerim Tomaž odhaja na Svetovno prvenstvo, za katerega mu želimo le najboljšo uvrstitev.

Svetovno prvenstvo v koktajlih na Danskem
Več kot 1.000 predstavnikov blagovnih znamk se bo zbralo v Kopenhagnu na Danskem. V petih dneh, od 15. do 19. oktobra, se bodo med kongresnim in svetovnim koktajl prvenstvom, ki ga organizira mednarodno barmansko združenje (IBA), srečali barmani iz celega sveta. IBA je bila ustanovljena leta 1951 v Amsterdamu v svojem prvem mednarodnem tekmovanju za koktajle oktobra 1955. Dogodek se je povečal, leta 1999 pa je bilo ime spremenjeno na svetovno tekmovanje za koktajl, preden je leta 2011 prevzelo svetovno prvenstvo v koktajlu (WCC). Danes je po vsem svetu 65 barmanskih zvez. Svetovno prvenstvo v mešanju koktajlov (WCC) je zdaj največje svetovno srečanje barmanov iz celega sveta. Približno 130 barmanov, ki bo predstavljajo 65 držav, bo na odru tekmovalo in se potegovalo za naziv svetovnega prvaka. Barmansko dansko združenje bo tako v eni izmed največjih razstavnih dvoran v Kopenhagnu gostila 66. svetovno prvenstvo.

Nekaj zanimivosti
Prvo leto, ko bo tekmovanje potekalo v razstavnem prostoru in ne v hotelu, pri čemer bodo tekmovalci in delegati ostali v bližnjih hotelih. Pričakuje se, da bo na stotine prisotnih, v šestih mednarodnih tekmovanjih / kategorijah klasično mešanje koktajlov: pred večerni koktajl; koktajli s penino; kratke pijače; long pijače, barmanska izbira in po večerni koktajl. Zmagovalci tekmovanja posameznih kategorij bodo tekmovali v super finalu za nagrado svetovnega barmana leta. Obstajajo tudi številne dejavnosti izven tekmovanja, vključno z otvoritvenim nordijskim festivalom pijač, ki bo potekal 17. in 18. oktobra. Cilj festivala je zbiranje najboljših in najbolj inovativnih nordijskih proizvajalcev piva, žganih pijač in mešalnikov pod eno streho ter predstaviti najnovejše trende za prihodnje leto. V torek, 17. oktobra, bo dogodek odprt za širšo javnost, pri čemer se pričakuje, da se bo udeležilo 2.500 obiskovalcev. Letos se bodo osredotočili tudi na obiskovalce, saj bodo le-ti povabljeni na odprto degustacijo. Dogodki se bodo začeli v nedeljo, 15. oktobra, z dobrodošlim koktajlom in večerjo za zgodnje prihode. Gostje bodo lahko v ponedeljek, 16. oktobra, uživali v tradicionalni "danski noči", v katerem bodo na voljo danske jedi in izdelki ter lokalna zabava. Lansko leto v Tokiu je bil japonski barman razglašen za zmagovalca WCC 2016, kdo bo letošnji zmagovalec, pa se prepustimo presenetiti.


Besedilo: Sabrina Fartek
Foto: Boštjan Jamšek




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Mengeš!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Mengšan
Številka: 09-2018
Izšla: 14.09.2018
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
September 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.09.2018
Danes ni dogodkov.
19.09.2018 | Šport
POKAL MNZ
21.09.2018 | Kultura
26. SEJEM V MENGŠU
22.09.2018 | Umetnost
SPREHOD OB PŠATI
26.09.2018 | Tečaji in delavnice
Povezava med čustvi in zdravjem
19.09.2018 | Šport
POKAL MNZ
21.09.2018 | Kultura
26. SEJEM V MENGŠU
22.09.2018 | Umetnost
SPREHOD OB PŠATI
26.09.2018 | Tečaji in delavnice
Povezava med čustvi in zdravjem

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo