Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Ponovitev folklorne predstave Spoznanje v Zali

V novembru 2019 smo člani Mladinske folklorne skupine uprizorili folklorno predstavo Spoznanje v Zali in takrat obljubili, da bomo predstavo v naslednjem letu ponovili za vse, ki si je niso mogli ogledati. Takrat se nam še sanjalo ni, da nam bo koronavirus tako zagodel, da je bilo treba na ponovitev počakati kar tri leta. Tokrat upamo, da bodo razmere ostale kolikor toliko stabilne, da bo predstavo možno izpeljati.

Folklorna predstava Spoznanje v Zali, ki je nastala po motivih romana Ivana Tavčarja »V Zali«, opisuje dogajanje v Škofjeloškem hribovju v drugi polovici 19. stoletja, ko se Jernač, fant iz revne družine, zaradi mladega dekleta Rezike zaplete v pretep z ošabnim Tomažem iz bogate družine in zbeži pred roko pravice v Ameriko. Rezika mu pred odhodom obljubi zvestobo, čas pa naredi svoje in dekle se v tem času poroči ravno z ošabnim Tomažem.

V plesni izraznosti in glasbeni spremljavi vtkani dramski elementi zgodbe se lepo medsebojno dopolnjujejo in povežejo posamezne vsebinske sklope. Zaključek zgodbe poudari, da je kljub nesrečnim okoliščinam treba v življenju iskati in najti smisel, ki te žene naprej.

Ponovitev predstave bomo izvedli v soboto, 26. novembra 2022, v Antonovem domu na Viču (Tržaška 85, Ljubljana). Vstopnice si je mogoče zagotoviti na vseh poštah in Petrolovih bencinskih servisih, preko spletne strani www.eventim.si in drugih pooblaščenih prodajnih mestih Eventima.

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: Neža Jankovič

Oglejte si tudi