Oceni objavo

Otroško pustovanje 2023

Tudi letos nas pustna sobota ni pustila ravnodušnih. Občina Mengeš je namreč vnovič poskrbela za že tradicionalno otroško pustovanje, ki je na sorazmerno toplo februarsko soboto potekalo na ploščadi pred Kulturnim domom Mengeš.

Kot se za tovrstno rajanje spodobi, so se na ploščadi zbrale številne slikovite pustne maske, odločene, da preženejo zimo in medse povabijo toplo pomlad, ki jo te dni pravzaprav že lahko občutimo. Tako mlade kot tudi tiste bolj izkušene pustne šeme so se v velikem številu zbrale na dogodku, ki ga je pripravila Pustna sekcija Striček Vir. Organizatorji so se priprav lotili že pred 9. uro dopoldne, da smo lahko točno ob 9. uri začeli s klicanjem pomladi.

V veselem pričakovanju prišlekov so se otroci navdušeno ozirali levo in desno, v upanju, da čim prej uzrejo prvega gosta tokratnega pustovanja. In niso bili razočarani, saj je na oder na ploščadi kmalu stopila ena in edina Pika Nogavička, ki je odigrala čudovito, barvito in predvsem nabrito otroško predstavo 'Pika Nogavička v akciji'. Otroci so se čudili, kako ji vendar uspeva tako popolno vreči in tudi ujeti palačinko, ne da bi ji ena sama zdrsnila na tla. Z navdušenimi vzkliki so pisano junakinjo pustni navdušenci vseskozi spodbujali in tako posledično še doprinesli k pustnemu vzdušju.

Da bi si za naslednje obiskovalce povrnile moči in pridobile na energiji, so se vse maškare po Pikinem odhodu posladkale z okusnimi domačimi flancati, ki so prav tako ključen del tradicionalnega mengeškega pustovanja. Tako so se polne sveže energije razveselile prav posebnih gostov, kurentov iz Ormoža, ki so letos v mengeški okraj pripeljali še več podmladka, ki že samozavestno stopa po stopinjah svojih starejših vzornikov. Najmlajši so z zanimanjem in sprva zadržanim navdušenjem opazovali, kako se kurenti različnih velikosti pozibavajo v ritmih razgibane pustne glasbe, kaj kmalu pa se že popolnoma sproščeni tudi sami pridružili rajanju.

To pa ne bi bilo popolno, ko bi ne potekalo tudi fotografiranje pustih mask in ovekovečanje nepozabnih našemljenih trenutkov, ki bodo vsem udeležencem pustovanja še dolgo ostali v spominu.

Rajanju pa še ni bilo konca, temveč se je celo stopnjevalo. Sledila je namreč krasna animacija, ki je razvedrila tudi tiste najbolj zadržane ali čemerne, v samo pustovanje pa vnesla še nekaj edinstveno razigranega pridiha.

Glede na visoke temperature zadnjih nekaj dni so se pustne maske letos izjemno dobro odrezale in v pičlih nekaj urah odgnale vsakršno zimsko sled, saj v tem tednu že lahko uživamo v spomladansko obarvani naravi.

 

Besedilo in foto: Barbara Kopač za Občinsko upravo 

Oglejte si tudi