Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Občinski kulturni praznik v znamenju Dobena

Tudi letos je TD Dobeno v svoj plan aktivnosti uvrstilo praznovanje kulturnega praznika na Dobenu. Praznovanje smo želeli izvesti na novem platoju igrišču, ki smo ga zgradili lansko leto, a smo morali zaradi tehničnih ovir in vremena dogodek prestaviti v "center" Zg. Dobena, pri kapelici. Letošnja izvedba kulturnega praznika je bila posebna, saj je »dobenski vpliv« dosegel kar dve občini.

»Naša kulturnica« Meta Selan je bila povabljena k organizaciji in koordinaciji občinske proslave na predvečer Prešernovega praznika, ki je bila v KUD-u Trzin v izvedbi Kulturnega društva Ivan Hribar iz Trzina, ki ga vodi Štefka Prelc.

Istega večera je bila tradicionalna proslava ob kulturnem dnevu tudi v Kulturnem domu Mengeš s slavnostno akademijo z bogatim in zanimivim kulturnim programom, ki je prenesel kulturno dediščino Prekmurja na mengeški oder.

Na Dobenu smo izpeljali proslavo na praznični dan 8. februarja s pričetkom ob 11. uri. Nekaj članov TD je pred tem pripravilo prizorišče in poskrbelo za vse potrebno, da je program potekal nemoteno. Ker je vsako leto težje pripraviti program v izvedbi dobenskih izvajalcev, smo bili primorani poiskati nastopajoče drugje.

Ker je Meta pripravila program v Trzinu, je povabila tamkajšnje nastopajoče na Dobeno, da izvedejo svoj nastop še na odprti sceni. Hvaležni smo jim, ker so se radi odzvali vabilu in nam priredili lep kulturni dogodek Mešani PZ Ivan Hribar Trzin s pesmimi in recitacijami ter Moški PZ Radomlje, oba pod vodstvom dirigenta Primoža Leskovca, citrarka Neli Zidar Kos z melodijo Cvetje v jeseni. Dobenski vložek pa je prispeval Aleksej Škofic s prijateljema Neli in Valom s kratko igrano izvedbo Prešernovega Povodnega moža.

Pred pričetkom programa je vse navzoče pozdravil novoizvoljeni mengeški župan Bogo Ropotar, ki je pohvalil »zagnanost« članov TD in njihov vidni prispevek h kulturnemu dogajanju ne le na Dobenu, temveč tudi širše v občini Mengeš. Proslave se je udeležil tudi predsednik Zveze kulturnih društev Občine Mengeš Boštjan Svete in kar nekaj obiskovalcev iz Mengša in Loke, »prijateljev Dobena«, kot jim pravi naša predsednica TD Frančiška Hunjet. Vsi prisotni so si bili enotni, da je bila proslava odlična in spontana, ter so nagradili nastopajoče in organizatorja z dolgim aplavzom.

Grenak priokus k dogodku pa daje slabo zastopana udeležba krajanov Dobena; vsako leto se poveča število prebivalcev, predvsem mlajših, blizu 300 nas že šteje naše naselje, na prireditvi pa so skoraj neopazni, prsti rok bi bili dovolj za naštevanje, le nekaj stalnih, predvsem starejših krajanov nas pride spodbudit in nam izrazit priznanje. Hvala vam in tudi vsem drugim obiskovalcem, ki se potrudite priti iz doline na našo prireditev.

Po končani proslavi so bili vsi nastopajoči in obiskovalci povabljeni na domače klobase, tudi dobro kuhano vino ali čaj, kar je pripravil KT Blaž, ter pecivo in »ta kratke«, kar so prispevali nekateri člani TD. Za hitro in prijazno postrežbo sta skrbela Zlatka in Pavle.

Žal se tudi pri organizaciji in aktivnosti članov opaža osip, ker nekateri starejši ne zmorejo več, mladi pa očitno nimajo interesa. Res je, da je letos praznik sovpadel s počitnicami in je morda to delni razlog, a tudi na ostalih prireditvah, ki jih organiziramo, obisk ni razveseljiv, čeprav poskušamo zadovoljiti čim več pričakovanj.

Aktivisti TD upamo in želimo, da bi te besede delovale konstruktivno ter spodbudile interes in voljo pri mlajših generacijah, da se nam pridružijo ter aktivno vključijo v delo društva, prispevajo svoje ideje in znanje, da skupaj najdemo pravo pot, ki bo pritegnila in nas povezala.

Besedilo in foto:

Tone Vidrgar


Oglejte si tudi