Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
2°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
Deli
5175

Žiga Zupan, predsednik Športnega društva Partizan

Letos je dolgoletni predsednik ŠD Partizana, Jože Mlakar, predsedniški stolček predal mlademu športnemu kolegu, Žigu Zupanu. Žiga je odrasel v Mengšu, kjer se je spoznal tudi z različnimi športi. Imel je srečo, ker je imel pri tem veliko podporo svojih staršev, saj ga je oče spremljal skoraj na vseh tekmah. Žiga je zelo delaven in vztrajen, znan je predvsem po tem, da hoče vsako stvar izpeljati do konca. Ker je zelo aktiven, ga prijatelji in domači večkrat pokarajo, da si nikoli ne zna vzeti časa zase, in da mora kar naprej nekaj početi.

Kdaj ste postali član ŠD Partizan in kako je potekala vaša pot od igralca NT, trenerja do predsednika?

V ŠD Partizan sem se vključil leta 1995, pred  22 leti. V osnovni šoli so nam predstavili namizni tenis, ki me je zelo pritegnil. Igranje namiznega tenisa v tekmovalnem smislu je namreč zelo zahtevno. Igra zaradi velike hitrosti žogice (do 160 km/h) in majhnega prostora zahteva hitrost reagiranja in izvedbe gibov. Zato sem se vključil v društvo in začel trenirati. Po nekaj letih premora zaradi srednješolskih obveznosti sem se  vrnil v društvo, najprej kot rekreativni igralec, pozneje pa sem začel pomagati trenerju Davidu Orešniku. Hkrati sem uspešno zaključil usposabljanje za pomočnika in pozneje tudi za samostojnega trenerja namiznega tenisa. Z delom v društvu sem se spoznaval tudi kot vaditelj športne rekreacije. Leta 2013 sem nato prevzel vlogo podpredsednika društva, marca letos pa funkcijo predsednika. Kljub temu, predvsem pa zaradi lastnega veselja, še vedno opravljam tudi delo trenerja namiznega tenisa, kolikor mi le čas dopušča. Zadnji dve leti pa sem tudi vodja ekipe, ki letos nastopa v 2. državni SNTL (Slovenski namiznoteniški ligi).

 

Kakšno je bilo vaše sodelovanje z dosedanjim predsednikom?

Še preden sem postal podpredsednik, sva s predsednikom Jožetom Mlakar sodelovala pri raznih zadevah, kar se tiče delovanja društva. Po prevzemu funkcije predsednika se s prejšnjim predsednikom (ki je trenutno podpredsednik društva) redno slišiva. Predvsem na začetku mi je zelo pomagal razložiti celoten postopek dela, določene stvari pa kot pomoč meni tudi še uredi. Tako bi se mu rad na tem mestu zahvalil za vso pomoč in za predhodno delo pri dolgoletnem vodenju društva in upam, da bo takšno sodelovanje tudi v prihodnje.

 

Ste ves čas trenirali v ŠD Partizan in kakšni so bili vaši športni uspehi?

Kar se resnega tekmovalnega dela tiče, sem treniral in tekmoval samo v ŠD Partizan Mengeš. Nekaj let pa sem treniral tudi standardne in latinsko-ameriške plese. Ker so se treningi začeli prekrivati, sem ples opustil ter se posvetil samo  namiznemu tenisu. V času, ko sem treniral, je bila konkurenca kar velika. Takrat je bilo na državnih tekmah v moji starostni skupini okoli 200 igralcev in igralk. Kot tekmovalec bolj vidnih uspehov nisem dosegel, občasno sem bil med šestnajstimi najboljšimi posamezno, ekipno pa je  bilo kar nekaj uspehov. Več uspehov sem dosegel v  zadnjih letih kot trener, kjer naši igralci in igralke dosegajo zelo lepe uspehe na državnem in  tudi na mednarodnem nivoju.

 

Kakšne motorične sposobnosti moramo imeti za šport in kaj si s športom razvijemo in kaj pridobimo?

Za vse športe so pomembne tako prirojene kot tudi pridobljene motorične sposobnosti. Z redno vadbo si motorične sposobnosti lahko izboljšaš, predvsem moč, vzdržljivost in hitrost. Redna vadba v mladosti pripomore tudi k boljšemu planiranju časa za učenje ter prostega časa, ki ga je treba porazdeliti med časom za šolo in časom za treninge. Šport nam da tudi disciplino, vztrajnost in  potrpežljivost. Vse to nam pomaga tudi pozneje v življenju, predvsem če smo zelo zaposleni, saj si znamo pravilno organizirati prosti čas. Vsekakor pa se pri športu stkejo tudi prijateljstva, saj se s soigralci, s katerimi treniramo, redno videvamo in tako drugače skoraj tudi ne gre, kot da vsi delujemo kot enovita skupina. Spoznamo se tudi s tekmovalci iz drugih klubov, s katerimi se redno srečujemo na vseh tekmovanjih. Z nekaterimi od njih se sam še sedaj slišim, pa čeprav nisem tekmovalno aktiven že več kot deset let.

 

Katera vloga vam je najljubša, tekmovalec, trener ali predsednik?

Vsaka od teh vlog je zanimiva. Kot tekmovalec poskušaš pridobljena znanja s treningov uporabiti in preizkusiti na tekmah. Rezultat na tekmi je na koncu odvisen predvsem od  posameznega tekmovalca. Glavna vloga trenerja pa se večinoma opravi že na treningih, kjer podrobno spozna vsakega posameznega igralca in natanko ve, česa je posameznik sposoben. Na tekmi sem tako kot trener pogosto bolj v stresu, kot sem bil kot igralec, še posebej na pomembnih tekmah. Vendar poskušam stres obvladovati in mirno voditi svoje tekmovalce. Vlogi predsednika društva sem se že privadil, je pa vsekakor to odgovorna funkcija, kjer je treba skrbeti za vse malenkosti v društvu. Zaradi vedno večje birokracije in številnosti članov, ki jih je 330, ta funkcija vzame veliko prostega časa. Posledično sem tako manj časa v dvorani na treningih. Trudim pa se uskladiti vse svoje obveznosti,  tako skupaj z izvršnim odborom in drugimi vaditelji delo v društvu poteka tekoče.

 

Kakšni so vaši cilji in želje na področju športa v Mengšu in kaj bi spremenili v ŠD Partizan?

Predvsem bi rad nadaljeval delo z mladimi. Drugače pa bi, tako nam kot drugim športnim društvom, pogoje za delovanje dosti izboljšala nova športna dvorana, ki jo čakamo že vrsto let. Prav tako menim, da bi bilo dobro izboljšati sodelovanje med Zdravstvenim domom ter športnimi društvi, saj bi lahko že zdravniki mlade Mengšane usmerjali v rekreacijo pod strokovnim vodstvom. Kar se tiče sprememb v ŠD Partizan, pa je do nekaterih sprememb že prišlo, predvsem kar se tiče računalniške obdelave podatkov. V kratkem imamo namen spremeniti še način vodenja evidence prisotnosti, razmišljamo pa tudi predvsem, da bi poenostavili stvari za vaditelje in vodstvo.

 

Se pri ŠD Partizan osredotočate le na določene športne panoge, ali delujete bolj široko na področju športnih disciplin?

Kar se tekmovalnega dela tiče, je v ospredju namizni tenis, drugače pa imamo v društvu veliko vadbenih skupin z različnimi športnimi panogami od odbojke, košarke, badmintona itd., ki so primerne tako za mlajše kot tudi za starejše.

 

Dvorana, v kateri izvajate športne dejavnosti, je stara in majhna. Kako to rešujete?

Res je, dvorana je premajhna za vse naše člane in za tekmovanja. To rešujemo tako, da za določene vadbene skupine najemamo prostor v OŠ Mengeš, za tekmovanja pa moramo najeti večje dvorane drugod. Tudi glede obnavljanja dvorane poskušamo čim več, kar je le možno, urediti kar sami. Na ta način privarčujemo finančna sredstva, ki so zelo omejena. Tako smo leta 2013 sami pobarvali celotno dvorano ter druge prostore, večjih posegov, kot je npr. toplotna izolacija objekta ali prenova kurilnice, pa nam brez pomoči Občine kot lastnice objekta ne bi uspelo urediti. Lansko leto smo  tako s pomočjo občine prenovili tudi razsvetljavo in uredili izolacijo stropa v dvorani.

Kaj bi hoteli še sporočiti?

Izkoristite prosti čas tudi za športno rekreacijo, saj si s tem izboljšujete svoje lastno zdravje in počutje!

 

Besedilo: Blanka Tomšič

Foto: osebni  arhiv

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij