Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Teden medvoške hrane v šolah in vrtcih

V naših šolah in vrtcih ta teden poteka Teden medvoške hrane, ko otroci malicajo lokalno pridelano hrano, saj s tem spodbujamo kratke dobavne verige in kakovostno ter zdravo prehranjevanje otrok. Akcija poteka v okviru projekta Lokalno je zdravo, ki ga Občina Medvode izvaja s finančno pomočjo Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Župan Nejc Smole in direktorica občinske uprave Anita Mežek sta danes obiskala OŠ Medvode, kjer so organizirali Dan Zdrave šole.

V OŠ Medvode vsako leto organizirajo Dan Zdrave šole, katerega namen je osveščanje o pomenu zdrave prehrane, gibanja in dobre samopodobe. Tako so učenci danes prisluhnili predavanjem, se udeležili športnih aktivnosti in okušali medvoško malico lokalnih proizvajalcev. Na stojnicah pred šolo sta se otrokom predstavili tudi kmetija Mis in kmetija Pr Črnet. Kot so zapisali v OŠ Medvode: "Želimo si, da je otroštvo polno okusov po zdravi in hranljivi malici, nasmejanih lic in spoznavanja, kaj vse za nas delajo in pridelajo slovenske kmetije. Le tako lahko upamo na zdrave generacije naše prihodnosti, razvoj ekologije in predvsem samooskrbe na lokalnem nivoju."

Župan Nejc Smole je ob zaključevanju projekta Lokalno je zdravo povedal, da je vesel, da so tudi lokalni pridelovalci spoznali pomembnost projekta in se odzvali našemu povabilu k sodelovanju: "Odziv lokalnih pridelovalcev je bil dober, saj se je vabilu odzvalo 10 % kmetij iz naše občine. Ob začetku smo se soočali tudi s kar nekaj pomisleki javnih zavodov in tistih, ki pri njih organizirajo prehrano, kako pridobiti dovolj produktov, ki jih lahko uporabijo pri pripravi kakovostne prehrane. Po več skupnih sestankih in aktivnostih verjamem, da bomo jeseni začeli z večletnimi pogodbami za dobavo lokalne hrane v šole in vrtce. Te bodo pridelovalcem omogočale zagotovljene cene in vnaprej znane količine, zato bodo to lahko upoštevali že pri spomladanski setvi." Tudi po zaključku EU projekta Lokalno je zdravo bo občina sodelovala pri usklajevanju med deležniki: "Občina Medvode bo igrala povezovalno vlogo med različni akterji. Z začetkom prihodnjega šolskega leta načrtujemo poenotenje cen šolske prehrane v vseh šolah. Drugi del sredstev za plačilo dražje lokalno pridelane hrane pa bo prek spremenjene kmetijske politike in z dodatnimi proračunskimi spodbudami zagotavljala Občina Medvode. Kakovostna lokalno pridelana hrana namreč ne more dosegati tako nizkih cen, kot jih ponujajo veletrgovci. Spremljali bomo tudi različne evropske in nacionalne razpise s pomočjo katerih bi lahko pokrili del stroškov. V kasnejših stopnjah projekta bi projekt želeli širiti tudi na druge javne in zasebne zavode v naši občini, dolgoročno pa želimo temu projektu prilagajati tudi politiko razpolaganja z občinskimi zemljišči in hkrati spodbujati lokalne kmetovalce k prehodu v ekološko kmetijstvo. V Medvodah imamo trenutno namreč le dve ekološki kmetiji. Medvode so zelena vrata glavnega mesta in v neposredni bližini imamo velik potencialni trg za lokalno pridelano hrano." 

Oglejte si tudi