Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
16°C
JUTRI
18°C
15°C
Oceni objavo

Sedentarnost oz. sedeče vedenje

Ob svetovnem dnevu gibanja bi rada predstavila nov pojem »SEDENTARNOST«, ki se je pojavlja v zadnjih priporočil WHO za telesno dejavnost in sedeče vedenje.

Sedentarnost ali  sedentarno obnašanje je definirana kot: ves čas preživet v sedečem ali ležečem položaju z zmanjšano porabo energije, pri čemer smo v budnem stanju. Največkrat se nanaša na čas preživet v delovnem, izobraževalnem ali domačem okolju ter čas porabljen za transferje (prevoze)Sem spadajo vsa opravila v sedečem ali ležečem položaju: štrikanje, igranje igric, branje knjig, gledanje televizije, delo za računalnikom, vožnja z avtomobilom ali avtobusom…

Sedentarnost pri odrasli populaciji je povezana s slabšim zdravstvenim izidom.  Poveča incidenco: rakavih obolenj,  sladkorne bolezni tipa 2, srčno- žilnih obolenj. Sedentarno vedenje tako povečuje splošno umrljivost, umrljivost zaradi srčno-žilnih obolenj, ter umrljivost povezano z rakom.

Zadostna telesna dejavnost ne bo izničla negativnih učinkov sedentarnosti. Še vedno ni znano kolikšna količina sedenja in ležanja je še varna oz. ne povzroča škode zdravju.

Sedentarno vedenje je zato potrebno skrajšati na minimalen možen čas. To storimo tako, da skrajšamo čas sedenja in ga zamenjamo z aktivnostjo na primer: prevoz na delovno mesto zamenjamo s hojo ali vožnjo s kolesom. Prekinjamo čas sedenja/ležanja s kratkimi odmori na 20 minut, pri čemer se gibalno aktiviramo.  V 8 urnem delavniku opravimo 1-2 aktivna odmora, ki trajata vsaj 10 minut. Kadar je možno vstanemo in stojimo ali hodimo med opravljanjem telefonskega razgovora, televizijo lahko gledamo tudi stoje ali na sobnem kolesu.

V povezavi so priporočila za telesno dejavnost, prijetno branje stoje vam želim!

https://nijz.si/publikacije/smernice-za-telesno-dejavnost-in-sedece-vedenje/

 

vir: https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128 ( 2020 )

 

Nina Potočnik, dipl. fizioterapevt

Zdravstveni dom Medvode

01/361 99 29

Oglejte si tudi