Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
0°C
JUTRI
3°C
1°C
Oceni objavo

Poplave in plazovi v Medvodah

Zaradi velike količine padavin so meteorne vode in vodotoki na območju celotne občine zalili več objektov in območij. Sprožili so se tudi zemeljski plazovi. Aktiviran je štab Civilne zaščite in vse gasilske enote ter druge intervencijske službe. Na območju doline Ločnice (Sora od 49 do 51a - »Sorški gaji«) poteka evakuacija občanov, zbirno mesto je Športna dvorana Medvode. Občane prosimo naj, v kolikor to ni nujno potrebno, ne zapuščajo domov in naj se umaknejo v višja nadstropja. 

Štab Civilne zaščite Občine Medvode ima vzpostavljeno intervencijsko številko 01 361 95 25. Na številko prosimo, da kličete zgolj v nujnih primerih, prioritetna so življenjsko ogrožujoča stanja.

Vse udeležence v prometu prosimo za pazljivo vožnjo, saj so zaradi odtekanja vode odprti meteorni jaški. Promet na cestah je otežen, cesta doline Ločnice je zaprta, odprta pa je cesta preko Katarine.

Obvestilo objavljeno v petek, 4. avgusta 2023, ob 5:10. 

ZNAK ZA NEVARNOST (objava dopolnjena ob 6:42)

Na požarnih okoliših PGD Preska – Medvode in PGD Sora je bil sprožen znak za opozorilo na nevarnost. Občane prosimo naj se zadržujejo doma. Umaknejo naj se stran od vode (hoja v vodo je zelo nevarna), z vozili ne vozite v vodo, zaradi blatnih plazov je situacija zelo nevarna. Kjer so vodotoki prestopili bregove so ceste zaprte. Vse razpoložjive enote so na terenu.

POPLJAVLJANJE CENTRA MEDVOD (objava dopolnjena ob 8:10)

Sora in Sava poplavljata center Medvod. Most čez reko Soro (pri Mačkah) in Medvoški lok sta zaprta. Knjižnica Medvode, stavba Občine Medvode in Krajevni urad Medvode so zaprti. Izogibajte se brežin rek in potokov. Točka evakuacije za vse, ki ne morejo ostati v domovih, je Športna dvorana Medvode. 

STANJE POPLAV (objava dopolnjena ob 9:19)

Vse ceste v centru Medvod (okolica Donita, Cesta komandanta Staneta, Seškova ulica, Medvoška cesta do nogometnega igrišča) so poplavljene. Prebivalce tega dela evakuiramo v Športno dvorano Medvode. Prav tako so nedostopni predeli v Polhograjcih, še posebej dolina Ločnice.  Nivo reke Sore je stabilen, reka Sava pa še vedno narašča. Vse radovedneže prosimo, da ostanejo v svojih domovih in ne odhajajo na poplavljena območja, saj se s tem spravljajo v nevarnost.

ZAPRTA DRŽAVNA CESTA ČEZ MEDVODE (objava dopolnjena ob 9:46)

V Medvodah je zaprta državna cesta Ljubljana - Kranj. Zapora je vzpostavljena na mostu čez reko Soro (v smeri proti Kranj od križišča pri SPARu naprej vožnja ni mogoča, v smeri proti Ljubljani je zapora vzpostavljena na klancu). Obvoz ni urejen.  

MOTENA OSKRBA Z VODO (objava dopolnjena ob 10:35)

Prekinjena je oskrba s pitno vodo na območju dela Rakovnika, v Sori, Dolu in Zg. ter Sp. Senici. Glede vodooskrbe spremljajte informacije na spletni strani VOKA Snaga in Komunala Kranj.

ZAPRTE CESTE, PREDNOST V PROMETU IMAJO INTERVENCIJSKE SLUŽBE, NA VOLJO NOVE PROTIPOPLAVNE VREČE (objava dopolnjena ob 11:45)

Kot smo že poročali je zaprtih veliko cest v naši občini. Vse udeležence v prometu prosimo, da ceste uporabljate le v nujnih primerih in prednost odstopite vsem intervencijskim službam. Na cesti v zgornjem delu Rakovnika imajo prednost tovorna vozila, ki odvažajo material. Protipoplavne vreče za zavarovanje objektov so ponovno na voljo. Prevzamete jih lahko na makadamskem parkirišču pri Športni dvorani Medvode (Svetje). 

DRŽAVNA CESTA ČEZ MEDVODE JE ODPRTA (objava dopolnjena ob 13:40)

Državna cesta čez Medvode je trenutno odprta. Voda iz centra Medvod se je deloma že umaknila. Zaprt ostaja most čez Soro na občinski cesti (pri Mačkah), saj je ta poškodovan, zato prosimo, da se mu ne približujete. 

VELIKO ŠTEVILO INTERVENCIJ V TEKU (objava dopolnjena ob 19:20)

Na terenu je bilo danes od 00:22 naprej več kot 150 posredovalcev, ki so posredovali na 180 lokacijah. Za nujne primere je ves čas na voljo dežurna številka štaba Civilne zaščite Občine Medvode: 01 361 95 25, saj je interventna številka 112 zelo obremenjena. Pri intervencijah imajo prednost tiste, kjer je ogroženo življenje. Vse lokacije, ki ste jih že javili intervencijskim službam bodo prišle na vrsto. Ekipe vlagajo vse moči, da bi v čimkrajšem možnem času pomagali vsem, hkrati pa se zahvaljujejo za potrpežljivost in razumevanje. Hvala tudi vsem občanom, ki ste na pomoč priskočili svojim sosedom.

Evakuirani občani bodo prenočili pri znancih in prijateljih, za 30 oseb pa je prenočitev uredili Civilna zaščita Občina Medvode.

Črpanje vode in odstranjevanje plazovitega in naplavljenega materiala se bo nadaljevalo tudi jutri. Na pomoč bo jutri priskočila tudi Slovenska vojska in intervencijske ekipe iz sosednjih občin.

Na intervencijah so danes sodelovali: poveljstvo in enote javne gasilske službe Občine Medvode, Štab civilne zaščite Medvode, službe in operativni sestavi Civilne zaščite Medvode, Policija, taborniki, Javni zavod Sotočje Medvode, Vrtec Medvode, občinski koncesionar za vzdrževanje cest HNG, Občina Medvode in mnogi drugi prostovoljci.

TRŽNICA ZAPRTA, ZBIRNI CENTER ODPRT (objava dopolnjena ob 19:45)

Tržnica Medvode bo v soboto, 4. avgusta, zaprta. Zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov v Medvodah (pri Donitu) bo jutri odprt za nujno oddajo odpadkov. 

Spremljajte razmere in bodite previdni!

SOBOTA, 5. avgust 2023

NOV DAN INTERVENCIJ (objava dopolnjena ob 9:50)

Noč je minila mirneje kot včerajšnji dan. Zjutraj so se v športni dvorani Medvode sestali vodje enot in razdelili naloge za današnji dan. Na terenu je že več kot 260 posredovalcev.

Dežurna številka štaba Civilna zaščite Medvode še vedno ostaja  01 361 95 25. Priporočamo, da namesto na številko 112, vse potrebe po pomoči javite na našo dežurno številko.

Prejeli smo že veliko ponudb posameznikov, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč. Danes so še vedno prioritetne intervencije kjer je potrebno posredovanje usposobljenih ekip z ustrezno opremo. Vse, ki ste pripravljeni priskočiti na pomoč zato prosimo, da pomoč najprej ponudite znancem, sosedom in prijateljem. O morebitnem organiziranem naboru prostovoljcev bomo obveščali naknadno.

Pomoč prostovoljcev dobrodošla (objava dopolnjena ob 18:10)  

Po dveh dneh intervencij se približuje čas čiščenja in sanacije. Mnogi ste pomoč že včeraj in danes nudili sosedom, znancem in prijateljem. Danes smo dobili veliko ponudb za pomoč iz naše občine in tudi sosednjih. Vse, ki ste pripravljeni pomagati našim občanom pri čiščenju njihovih domov in pomagati pri čiščenju javnih površin ter objektov vabimo, da nam prek spodnjega obrazca ali telefonske številke javite vašo pripravljenost. Po prijavi vas bomo kontaktirali z dodatnimi navodili (prve prostovoljce v nedeljo zjutraj). Prostovoljci poskrbite za ustrezna oblačila in obutev in po možnosti tudi opremo (rokavice, lopate, metle…). Predvidevamo, da bomo pomoč potrebovali več dni. Zbirno mesto prostovoljcev bo pred Športno dvorano Medvode.

Prostovoljci lahko svoje podatke vpišete v spletni obrazec https://forms.gle/RxfS5KcY7Lri3UGCA. Če ne morete izpolniti spletnega obrazca lahko pokličete tudi na: 01 362 62 22 (številka bo odprta nocoj do 21h in jutri od 8h naprej, ter naslednje dni od 8h do 20h).

Vsem se že v naprej zahvaljujemo za pripravljenost za pomoč in prosimo za potrpežljivost in razumevanje, saj v primeru velikega števila prostovoljcev vseh ne bomo mogli aktivirati hkrati.

Zaprte ceste in vodoskrba (objava dopolnjena ob 21:00)  

Situacija na cestah se še vedno spreminja, zato udeležence prosimo za previdnost in upoštevanje prometne signalizacije ter intervencijskih ekip.

Katere glavne ceste so zaprte?

  •         Sora – Trnovec: cesta ostaja zaprta za promet, uporaba le v nujnih primerih, več zelo nevarnih odsekov,
  •         Studenčice – Tehovec: cesta zaprta,
  •         Sora – Osolnik: cesta zaprta pod vrhom asfaltiranega dela,
  •         Medvode – Goričane. od kmetijske zadruge naprej zaprta, zaradi zaprtega podvoza,
  •         Goričane – Sora: pri kopališču vzpostavljena polovična zapora (dovoljeno samo za osebni promet).

Vodooskrba na javnih vodovodih trenutno poteka nemoteno, uveden je preventivni ukrep kloriranja.

Prebivalce Polhograjcev prosim za posebno pozornost zaradi nevarnosti dodatnega plazenja terena. Vse nevarne spremembe javite na našo dežurno številko 01 361 95 25 ali na 112.

NEDELJA, 6. avgust 2023

Tretji dan intervencije (objava dopolnjena ob 10:10)

Vodstvo intervencije Poplave 2023 in vodstva interventnih ekip so se zjutraj znova sestali na jutranji koordinaciji. Preteklo noč se je sprožilo kar nekaj novih plazov, največ na območju Polhograjcev. Naselje Osolnik je še vedno nedostopno, a kontakt s prebivalci je vzpostavljen na vseh ogroženih območjih. Elektro podjetje se trudi, da bi čimprej ponovno zagotovili elektriko za naselje Osolnik, a to ne bo mogoče še vsaj do ponedeljka. Danes bomo poskušali zagotoviti nujno oskrbo z agregatom.

Na ostalih območjih v občini (Smlednik, Vikrče, center Medvode, Preska, Sora, Polhograjci) poteka intenzivno odpravljanje posledic in vzpostavitev normalne oskrbe s ključnimi energenti (voda, elektrika, plin).

Vodooskrba je težavnejša na območju Polhograjcev. Uporabnike prosimo, da z vodo, kjer je ta na voljo, ravnate karseda varčno.

Energetika Ljubljana nadaljuje s pregledom omrežja in si prizadeva, da oskrbo čim prej povrne vsem odjemalcem.

Pomoč prostovoljcev

Na terenu že posreduje preko 280 posredovalcev. Prejeli smo tudi izjemen odziv prostovoljcev, več kot 350 se vas je že prijavilo v naš sistem. Vseh danes ne bomo mogli razporediti na lokacije, zato vas prosimo za potrpežljivost in razumevanje. Če je potrebno, prioritetno ponudite pomoč sosedom in prijateljem. Prostovoljce prosimo, da ne prihajate na zbirno mesto (Športna dvorana Medvode) brez poziva (v primeru potrebe vas pokličemo po telefonu na številko, ki ste jo vpisali ob prijavi).

Vse občane, ki potrebujete pomoč pri čiščenju vaših domov, prosimo, da potrebo javite na štab civilne zaščite po elektronski pošti na cz@medvode.si, da vas povežemo s prostovoljci.

Stanje po tretjem dnevu intervencije (objava dopolnjena ob 21:40)

Danes je sodelovalo več kot 270 posredovalcev in okoli 150 registriranih prostovoljcev. Čez 520 prostovoljcev se je odzvalo na naš poziv v zadnjih 24 urah, zato se zahvaljujemo za tak fantastičen odziv, ki je nad vsemi pričakovanji. Tudi v naslednjih dneh bomo po potrebi klicali prostovoljce iz trenutne baze, novih prijav pa ne potrebujemo več. Interventna številka štaba (01 361 95 25) se ponoči zapira in se odpre ponovno v jutranjih urah, v nujnih primerih se obrnite na številko 112.

Danes so intervencijske enote posredovale na 45 novih lokacijah (včeraj na 102 in v petek na 191 intervencijah). Na dveh organiziranih lokacijah je še vedno nastanjenih okoli 20 občanov, veliko jih je še vedno pri prijateljih in sorodnikih. V Tacnu je predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar,  danes obiskala evakuirane občane Medvod.

Popoldne je Medvode obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije, Robert Golob, minister za naravne vire in prostor, Uroš Brežan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, Srečko Šestan s sodelavci. Že prvi dan intervencij so štab Civilne zaščite Občine Medvode obiskali obrambni minister, Marjan Šarec, minister za notranje zadeve, Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije, mag. Senad Jučić. Vsi so obljubili hitro pomoč države in okrepljeno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi.

Danes smo se uspeli prebiti do odrezanih občanov v naselju Osolnik in jih oskrbeti z električno energijo in urediti vodooskrbo. Tudi na drugih področjih se z izjemno požrtvovalnostjo vseh občank in občanov situacija počasi stabilizira.

Glede odvoza smeti sporočamo, da bo VOKA SNAGA jutri pričela z odvažanjem smeti oziroma kosovnih odpadkov, ki so posledica poplav (ne za kosovni odpad tistih, ki niso bili udeleženi). Prosimo, da kupe odpadkov naredite čimbližje cestam (lokacij naj bo manj in te večje). Odvoz bo zagotovo trajal več dni.  

Prioriteta intervencijskih ekip so še vedno intervencije in nujna odprava posledic nesreče. Prejemamo veliko vprašanj glede zbiranja humanitarne pomoči, ki je zaenkrat organizirana prek humanitarnih organizacij (Rdeči Križ, Karitas in druge). Finančno lahko pomagate lokalnim gasilskim društvom, ki so informacije že posredovali prek svojih kanalov, za jutrišnji dan pa je napovedana aktivacija nacionalne aplikacije za nudenje materialne pomoči. O morebitnih drugih oblikah vas bomo obveščali.

PONEDELJEK, 7. avgust 2023

SPOROČITE, ČE POTREBUJETE POMOČ PROSTOVOLJCEV (objava dopolnjena ob 9:50)

Medvoščani smo ponovno dokazali, da znamo stopiti skupaj. Dolg seznam prostovoljcev je pripravljen priskočiti na pomoč vsem prizadetim v poplavah. Če bi potrebovali pomoč pri iznosu materiala in opreme, lahko javite svojo potrebo na našo interventno številko, ki je danes ponovno aktivna. ☎️ 01 361 95 25.

Situacija v Medvodah je stabilna (objava dopolnjena ob 19:00)

Množica prostovoljcev je danes čistila Medvode in pomagala prizadetim v poplavah. Največ pozornosti je bilo na vzpostavitvi javnih služb. Odvoz kosovnih odpadkov bo zagotovo trajal več dni. Ponovno prosimo, da kupe odpadkov naredite čimbližje cestam (lokacij naj bo manj in te večje). Čiščenje množice kosovnih odpadkov bo trajalo še nekaj dni, izpostavljamo tudi navodilo, da odpadkov NI potrebno ločevati. Odvoz je namenjen odpadkom, ki so posledica poplav (ne za kosovni odpad tistih, ki niso bili udeleženi).

Občinska uprava Občine Medvode zaradi poplavljene občinske stavbe in nedelujočih informacijskih sistemov še nekaj dni ne bo mogla nemoteno poslovati z občani. Prva prioriteta je vzpostavitev delovanja vseh javnih služb in sanacija infrastrukture.  

Krajevni urad Medvode je do nadaljnjega zaprt. Obvestila spremljajte na njihovi spletni strani

Vreč s peskom, ki ste jih prevzeli od Civilne zaščite Medvode, ni potrebno vračati. Priporočamo, da jih obdržite za morebitne nove potrebe. Shranite jih v temen prostor ali pa jih pokrijte s temno folijo.

Policija ponovno opozarja na zaznano problematiko. Takšni trenutki iz večine ljudi potegnejo najboljše, a med nami so tudi taki, ki ne razmišljajo tako. V kolikor opazite posameznike ali skupine, ki stisko tistih, ki imajo uničene domove izkoriščajo za okoriščanje, le to nemudoma prijavite na telefonsko številko 113.

Danes popoldan se je na 1. izredni seji sestal Občinski svet Občine Medvode z eno točko dnevnega in sicer seznanitev z razmerami po poplavah.

Knjižnica Medvode je danes popoldan začela z obratovanjem, saj voda ni vdrla objekt knjižnice.

Še vedno velja posebna pozornost na plazenje že sproženih in novih plazov. V primeru nevarnih sprememb te nemudoma javite na številko 112.

Po podatkih Energetike Ljubljana se večina občine Medvode že nemoteno oskrbuje s plinom. Možno je, da tlačni regulator plina v kakšnem objektu ne spusti plina v objekt, v tem primeru naj se občani obrnejo na dežurno številko Energetike Ljubljana 01 5889 446.

TOREK, 8. avgust 2023

NADALJUJEMO Z INTERVENCIJAMI IN NAČRTUJEMO SANACIJO (objava dopolnjena ob 21:00)

Danes so bile na terenu ponovno intervencijske ekipe, prostovoljci in različna gradbena mehanizacija. Veseli smo bili pomoči treh kamionov, ki so nam jih na pomoč poslale obalne občine in so danes odvažali smeti iz naših naselij. Dela je še veliko.

Prejemamo veliko ponudb za pomoč v različnih oblikah. Prosimo vas, da se prijavite v spletno nacionalno aplikacijo https://poplave2023.urszr.si, saj bo le na organiziran način prava pomoč prišla v prave roke.

Gradbeni inštitut ZRMK je posredoval brošuro z nasveti za sušenje in sanacijo objektov po poplavah, ki jo najdete na povezavi.

Upravne enote omogočajo zamenjavo dokumentov uničenih v poplavah, več informacij pa najdete v spletni objavi

Planinsko društvo Medvode po njihovih zmožnostih preverja stanje planinskih poti in sporoča: Dostop do planinskih poti z izhodiščem v dolini Ločnice je onemogočen. Ugotovljeno je bilo, da niso prehodne in zato ZAPRTE poti: od Rusa skozi Mavški graben na Osolnik in skozi Govejški graben na Osolnik in proti domu na Govejku. Še vedno zaradi preteklih neurij ostajata zaprti poti s Preske v Žlebe (v smeri Marjete in Jeterbenka) ter s Preske do Studenčic (v smeri Slavkovega doma, Jeterbenka). Na širšem območju planinskih poti v Medvoški občini in Polhograjskem hribovje je možnost nestabilne podlage in s tem nevarnost plazov ter padajočega drevja. Obisk gora odsvetujemo.

SREDA, 9. avgust 2023

NA POTI K SANACIJI (objava dopolnjena ob 22:00)

Naša občina se počasi a vztrajno bori z vsemi izzivi, ki so jih prinesle poplave. Poleg vzpostavljanja vseh javnih služb, urejanja cest in druge javne infrastrukture smo se danes prioritetno lotili problema velike količine kosovnih odpadkov, ki so zbrane ob domovih in ulicah. Hvaležni smo vsem občinam in podjetjem, ki so nam priskočili na pomoč. Danes bi se še posebej želeli zahvaliti Občini Kočevje in županu, dr. Vladimirju Prebiliču, ki je skupaj z ekipami kočevskih podjetij prišel na pomoč v Medvode in pomagal pri organizaciji odvoza odpadkov. Že drugi dan so pomagala tudi obalna komunalna podjetja, jutri pa bodo poleg naštetih na terenu tudi nova komunalna podjetja iz cele Slovenije.
Zaradi problematike odvoza kosovnih odpadkov so nas v štabu Civilne zaščite danes obiskali predstavniki Direktorata za okolje iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo z generalno direktorico, mag. Tanjo Bolte.
Dopoldan si je posledice poplav v svoji domači občini ogledala tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve, gospa Tanja Fajon. Župan Nejc Smole ji je predstavil delovanje Civilne zaščite Medvode in trenutno stanje na terenu. V pogovoru je ministrici pojasnil kakšne so trenutne potrebe občin za čimhitrejšo sanacijo stanja in prepreke, ki nam stojijo na poti.
Ministrstvo za pravosodje je objavilo informacijo o uveljavljanju pravic na sodiščih zaradi trenutnih razmer, ki jo najdete na povezavi.
Ponedeljek, 14. avgusta 2023, je s sklepom vlade RS razglašen za dan solidarnosti in dela prost dan. Krajevne in vaške skupnosti smo prosili, da na ta dan posebno pozornost namenijo pomoči svojim krajanom in organizacijo prostovoljskih akcij za pomoč občanom in čistilnih akcij. Še posebej bodimo pozorni na pomoč starejšim in najranljivejšim v naši skupnosti. Za več informacij spremljajte obvestila vaše skupnosti. Vrtec Medvode bo na dan solidarnosti odprt za vse tiste, ki boste potrebovali varstvo otroka, če ste sami prizadeti zaradi poplave ali pa boste del skupnosti, ki pomaga pri reševanju in čiščenju.

PETEK, 11. avgust 2023

Teden dni po poplavah (objava dopolnjena ob 22:05)

Pred tednom dni so nas prizadele najhujše poplave v zgodovini naše občine. Sprožilo se je tudi veliko število plazov, predvsem na območju Polhograjcev.

Prosimo vas, da se kljub lepemu vremenu in za mnoge podaljšanemu vikendu, ne odpravljate na izlete na območje Polhograjcev, saj so mnoge planinske poti neprehodne, veliko cest pa je še vedno v slabem stanju.

Za nujne primere ponovno kličite na številko 112.

Vse, ki ste sami zaščitili manjše plazove s polivinilom prosimo, da jih v času sončnega vremena odkrijete, saj s tem pospešite sušenje plazu in stabilizacijo terena. V primeru dežja je priporočljivo ponovno prekrivanje.

14. avgust je razglašen za dan solidarnosti, ki bo dela prost, da bi vsakdo po svojih najboljših močeh pomagal prizadetim v poplavah. Za organizacijo različnih akcij pomoči in čistilnih akcij smo prosili krajevne in vaške skupnosti. Če v vaši skupnosti akcij ne bo organiziranih, vabljeni, da pomoč nudite v sosednji skupnosti ali občini, kjer je pomoč bolj potrebna. Če želite nuditi prostovoljsko pomoč se lahko registrirate tudi v državni aplikaciji: https://poplave2023.urszr.si/ .

SOBOTA, 12. avgust 2023

Javite potrebe po razvlažilnikih zraka (objava dopolnjena ob 20:50)

Pred začetkom sanacije objektov je te nujno potrebno najprej dobro osušiti. Če potrebujete razvlažilnike zraka za sušenje objektov nam potrebo javite po elektronski pošti na cz@medvode.si (pripišite naslov in kontaktno številko) in naprave vam bomo skušali zagotoviti v čimkrajšem času.

Spremljajte naše objave.

Oglejte si tudi