Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Lokalno je zdravo - okrogla miza z ministrom

Včeraj smo na Topolu pri Medvodah organizirali okroglo mizo s predstavitvijo projekta Lokalno je zdravo. Na okrogli mizi so sodelovali medvoški kmetje, ki so se pridružili projektu Lokalno je zdravo in člani Odbora za kmetijstvo in gozdarstvo ter drugi vabljeni gostje. Vabilu župana Nejca Smoleta se je odzval tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek.

Eva Tehovnik Drobnič iz Oddelka za okolje, prostor in razvoj je uvodoma predstavila dosedanji potek projekta in izvedene ter načrtovane aktivnosti. S projektom Lokalno je zdravo želimo povečati stopnjo lokalne prehranske samooskrbe na območju LAS Za mesto in vas. Občina Medvode se je v  letu 2020 skupaj z Zadrugo za razvoj podeželja, Jarina z.o.o., prijavila na Javni poziv za izbor projektov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS Za mesto in vas« in za izvedbo projekta prejela nepovratna sredstva iz Evropskega regionalnega sklada. Cilj projekta je uvesti kratke dobavne verige med javnimi zavodi v občini Medvode in lokalnimi pridelovalci. Tako bodo otroci v vrtcih in šolah jedli bolj zdravo in kakovostno hrano, kmetovalci pa bodo lahko razširili svoje dejavnosti, saj bodo imeli zagotovljen večji odkup pridelkov. Izmed 154 registriranih kmetijskih gospodarstev na območju občine Medvode se je našemu povabilu za sodelovanje v projektu Lokalno je zdravo odzvalo 14 kmetij.

Okrogla miza se je nadaljevala v prijetnem pogovoru in razmišljanjih o prihodnjih izzivih, ki čakajo kmetijstvo, s poudarkom na pomembnosti lokalno pridelane hrane. Svoj pogled in možnosti sodelovanja lokalne skupnosti je predstavil župan Nejc Smole, minister dr. Jože Podgoršek pa je predstavil državne ukrepe in nakazal smer kmetijske politike na ravni EU in Slovenije.

V razpravi so prisotni izpostavili predvsem birokratske izzive s katerimi se srečujejo ter pomembnost dobrega odnosa z lokalno skupnostjo in tudi državno ravnjo. Zbrani so se strinjali, da so tovrstne tematske okrogle mize pomemben korak naprej k razvijanju kmetijske dejavnosti in širjenju zavedanja o lokalno pridelani hrani.

Projekt bomo nadaljevali z javnim pozivom, na katerega se bodo prijavili lokalnih pridelovalci ter na ta način predlagali ceno in količino živil, ki jo lahko zagotovijo na njihovi kmetiji, sam postopek pa se bo zaključil s pogajanji. Sledila bo sklenitev pogodb za dobavo pridelkov med posameznimi pridelovalci in javnimi zavodi.

Oglejte si tudi