Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Izvajanje zimske službe v sezoni 2022/2023

Obveščamo vas, da Občina Medvode letošnjo zimo (od 15. novembra 2022 do 15. marca 2023) izvaja zimsko službo skladno z veljavno kategorizacijo občinskih cest, ki je bila sprejeta v letu 2021.
Izvajalec zimske službe na vseh kategoriziranih cestah in pločnikih na območju občine Medvode je podjetje HNG Hidrotehnika, nizke in komunalne gradnje d.o.o., ki bo zimsko službo izvajalo s podizvajalci.
Za izvajanje del zimske službe je tako odgovorno podjetje HNG Hidrotehnika, nizke in komunalne gradnje d.o.o., v primeru vprašanj, reklamacij ali potrebe po informacijah o izvajanju zimske službe pa lahko kadarkoli pokličete na dežurno telefonsko številko 080 28 40.
Na državnih cestah je za izvajanje zimske službe na področju občine Medvode zadolženo podjetje Gorenjska gradbena družba d.d.. Izvajalec zimske službe vsako leto pred zimo poskrbi za označitev cest s koli. Postavi jih približno 4.000 z namenom, da se označi rob cestišča in pomembne komunalne infrastrukture (jaški, odvodniki…).
Opozarjamo vas, da je, skladno z 42. členom odloka o občinskih cestah v Občini Medvode (Uradni list RS, št. 127/2003), poleg ostalega, prepovedano metati na cesto sneg, v varovalnem pasu zasaditi živo mejo, nameščati na cesto kakršne koli predmete z namenom oviranja ali onemogočanja nemotenega in varnega odvijanja prometa, orati na razdalji manj kot 4 m od ceste, vlačiti po cesti hlode, pluge, brane in drugo kmetijsko orodje.
Varovalni pas ceste se meri od zunanjega roba cestnega sveta in je na vsako stran občinske ceste širok:
  • pri lokalni cesti 5 m,
  • pri javni poti 4 m,
  • pri lokalni zbirni in lokalni krajevni cesti 4 m.
Pogoj za pričetek pluženja je, da je na cesti 10 cm snega. Izjema so območja v naseljih Žlebe, Seničica, Golo Brdo, Studenčice, Tehovec, Brezovica pri Medvodah, Topol pri Medvodah, Belo, Trnovec, Setnica in Osolnik, kjer je ta pogoj 7 cm. Ceste morajo biti po zakonu splužene v 24 urah od začetka sneženja, pločniki pa v 48 urah (razen kadar je potrebno sneg odvažati). V Občini Medvode je kategoriziranih okrog 211 kilometrov cest, od tega približno 150 kilometrov asfaltnih in 61 kilometrov makadamskih. Naša želja in želja izvajalca je, da so ceste splužene v čim krajšem možnem času. Določen je prioritetni vrstni red pluženja, po katerem se zimska služba izvaja.
Prosimo, da v času zimskih razmer vozniki vozila opremite z zimsko opremo in prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti!

Brezplačna sol za posipanje

Vse občane obveščamo, da lahko v začasnem zbirnem centru Medvode prevzamete brezplačno sol za posipanje. Vsako gospodinjstvo lahko prevzame do 10 kg soli, občani pa se izkažete z osebnim dokumentom. Za prevzem je na voljo v obratovalnem času zbirnega centra, vsak ponedeljek med 14.00 in 16.30, vsako sredo med 14.00 in 17.00 ter vsako soboto med 8.00 in 12.00. Sol je v razsutem stanju in si jo vsak naloži v svojo embalažo. 

V času nizkih zimskih temperatur so vozišča in pločniki lahko poledeneli ter spolzki. Javne površine očisti in posuje izvajalec zimske službe, za še večjo varnost pred vhodi, na stopnicah ter dvoriščih, pa lahko občani poskrbite tudi sami.

Nasvet: Pretirana uporaba soli lahko škodljivo vpliva na okolje, zato s soljenjem ne pretiravamo. V mislih moramo imeti tudi vodne vire in njihovo zaščito. Kjer je to mogoče, posujemo zaledenele površine tudi s peskom ali led ročno očistimo.

VOKA SNAGA prosi za pomoč: Očistite sneg na in ob zabojnikih

V času sneženja, občane prosimo, da očistijo sneg ob in na zabojnikih za odpadke ter VOKI SNAGI omogočijo dostop do zabojnikov in njihovo praznjenje. Zahvaljujemo se za razumevanje in sodelovanje.

Oglejte si tudi