Oceni objavo

Izposoja e-koles MEDVODeK

Po občini Medvode se po novem lahko zapeljete z električnimi kolesi sistema MEDVODeK. E-kolesa so pomembna pridobitev za spodbujanje trajnostne mobilnosti, uvedba sistema izposoje pa ponuja novo možnost premagovanja krajših razdalj v mestnem središču ter med naselji in povezavo s sosednjimi občinami. Nova ponudba je dobrodošla tudi za razvoj turizma, saj obiskovalcem omogoča preprosto raziskovanje naše skupnosti.

Verjamemo, da bo projekt med občankami in občani ter tudi obiskovalci našega mesta dobro sprejet, hkrati pa si želimo, da bi bila e-kolesa čim več v uporabi. Zaradi razgibanosti terena naše občine so vsa kolesa električna, kar omogoča uporabo tudi tistim z manj kondicije.

Za sistem MEDVODeK skrbi podjetje Nomago d. o. o. s svojo storitvijo Nomago Bikes pod okriljem mreže Nextbike, ki deluje v 28 državah in 300 mestih. Sistem je kompatibilen s sistemom v mestni občini Ljubljana ter s platformo enotne mestne kartice Urbana.

Prva štiri postajališča v Medvodah

Pri načrtovanju mreže postajališč e-koles sistem gradimo iz prometnega vozlišča v središču Medvod, nova postajališča pa bomo v prihodnje dodajali po celotni občini. Po mestnih ulicah se lahko zapeljete s prvimi 10 e-kolesi. Prva štiri postajališča najdete na naslednjih lokacijah:

-          Tržnica Medvode, 4 priklopna mesta

-          Železniška postaja Medvode, 5 priklopnih mest,

-          Svetje (pri zdravstvenem domu), 3 priklopna mesta,

-          Preska (pri pokopališču), 3 priklopna mesta.

Svoje predloge za nove lokacije lahko podate na spletni strani sistema MEDVODeK, nova postajališča sistema MEDVODeK pa boste lahko predlagali tudi v naslednjem ciklu participativnega proračuna. Projektu se lahko pridružijo tudi večja podjetja in ponudniki turističnih nastanitev s financiranjem postajališča pri objektih in s tem spodbujajo kolesarjenje med zaposlenimi in obiskovalci. Več informacij za podjetja

Preprosta uporaba e-koles

Z uporabo aplikacije Nomago Bikes lahko preprosto upravljate z vstopnimi in izstopnimi postajami in razpoložljivimi kolesi. Uporaba aplikacije in registracija v aplikacijo je brezplačna. Poleg gibanja znotraj Medvod, kolesa lahko prehajajo tudi v sistemu Nomago Bikes Ljubljana, s čimer se je povečalo število trajnostnih izbir mobilnosti do Ljubljane. 

Če nimate pametnega mobilnega telefona, izposojo lahko po predhodni registraciji opravite s pomočjo kartice Urbana, kartice Nomago ali kartice IJPP. Podrobnejša navodila najdete na spletni strani MEDVODeK, odgovore na pogosta vprašanja pa najdete na strani Pogosta vprašanja.

Cenik izposoje

Za redne uporabnike sistema priporočamo plačilo letne naročnine, ki znaša 20 evrov. Po plačilu naročnine si lahko e-kolesa izposojate celo leto brezplačno do 45 minut, za daljše najeme pa plačate 1,30 evra za vsakih nadaljnjih 30 minut najema.

Brez letne naročnine boste plačali 1,30 evra za 30-minutni najem električnega kolesa.  

CENIK 

Medvoščani izbrali ime MEDVODeK

V januarju smo objavili javni natečaj, s katerim smo občanke in občane prosili, da podajo predloge za poimenovanje medvoškega sistema izposoje e-koles. Veseli smo  izjemnega odziva, saj smo prejeli kar 79 predlogov imen. Komisija je med vsemi prispelimi predlogi izbrala 8 imen, med katerimi ste zmagovalca s spletnim glasovanjem izbrali občanke in občani. Na glasovanju je svoj glas oddalo 607 občank in občanov, zmagovalno ime pa je prejelo 206 glasov oziroma 34 %. Izbrali ste ime MEDVODeK, ki vključuje ime občine, končnica eK pa predstavlja električna kolesa. Podjetje Nomago je pripravilo logotip, ki že krasi kolesa in postajališča.

Avtor izbranega imena želi ostati anonimen, po pošti pa bo prejel nagrado projektnih partnerjev. Upamo, da bo ime dobro služilo prepoznavnosti in promociji izposoje e-koles ter k uporabi pritegnilo čimveč občank in občanov.  Naj te MEDVODeK zapelje na dogodek!

MEDVODeK je del projekta SmartMOVE

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) je vodilni partner projekta SmartMOVE, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014–2021 in s sredstvi pripadajoče slovenske udeležbe v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Projekt SmartMOVE se ukvarja z izzivi trajnostne mobilnosti na območjih z veliko prometa, konkretno v Ljubljanski urbani regiji (LUR) s svojim središčem v Ljubljani, ki predstavlja najpomembnejšo točko dnevnih migracijskih tokov v Sloveniji. Eden od ukrepov, ki bo dosežen v okviru projekta SmartMOVE, je vzpostavitev javne izposoje e-koles na izbranem območju v Ljubljanski urbani regiji. Izbrano je bilo območje občine Medvode, ki ima velik potencial za povečanje dostopanja do Ljubljane na trajnostne načine, vendar se trenutno sooča z izzivi, kako vzpostaviti dostopne in konkurenčne prometne razmere za zmanjšanje negativnih vplivov motornega prometa na okolje ter prebivalce.

Vzpostavitev sistema izposoje e-koles v občini Medvode se izvaja v sklopu projekta SmartMOVE, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014–2021 in s sredstvi pripadajoče slovenske udeležbe v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje.

Oglejte si tudi