Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
22°C
11°C

HIŠA NA HRIBU 2023

##VIEWS##
Organizator: ZAVOD CCC ZAVOD ZA MULTIMEDIJSKO UMETNOST IN PROJEKTE DRUŽBENEGA RAZISKOVANJA
Kontaktni podatki organizatorja: Zvonka Simčič, ccczavod@gmail.com, 041 214 097.
Vstopnina: Vstop prost

HIŠA NA HRIBU 2023 / SODOBNA UMETNOST V NAROČJU KULTURNE IN NARAVNE DEDIŠČINE

 OTVORITEV RAZSTAVE: 18. 8. ob 19.30, Sv. Marjeta, Žlebe 40

Umetniki: Anja Kranjc, Natalija R. Črnčec, Nine Šardi, Maruša Štibej, Boštjan Jurečič, Louise Winter in skupnostni prti

Razstava tudi na Domačiji Pr' Lenart v vasi Belo in pri cerkvi Sv. Katarina na Topolu.

Odpiralni časi razstave:

- Sv. Marjeta, vse postavitve: vsak petek, soboto in nedeljo do 24. 9. od 14. do 19. ure;

- Domačija Pr' Lenart na Belem: Galerija odprtih vrat je odprta neprekinjeno;

- postavitev Potovk pri župnišču na Topolu: dostopno neprekinjeno.

Že deveto leto zapored odpira vrata HIŠA NA HRIBU, umetniški projekt, ki bazira v želji povezovati sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije, ruralnega okolja ter kulturne in naravne dediščine.

Hiša na hribu, glavni projekt Zavoda CCC, ima svoje temelje v vaseh v okolici Medvod. Z glavno razstavo v Žlebeh pri cerkvi sv. Marjete in z umetniškimi intervencijami na Domačiji Pr' Lenart na Belem ter na Topolu tradicionalno predstavlja naše delovanje tistega leta in povabljene umetnike.

V letu 2023 smo se v Hiši na hribu veliko ukvarjali s skupnostnim delovanjem, ustvarjalno gostovali in sodelovali na različnih krajih in v različnih povezavah z ljudmi, ki jih je pritegnila ideja skupnostnega ustvarjanja, se povezovali z umetniki, ki občuteno doživljajo naravo, sočloveka, sobivajo v so-čutju, ki nas vse povezuje, naše skupnostno delovanje pa se odraža tudi v projektu, ki povezuje sorodne ideje po vsej Evropi, in to je projekt Smoties, v katerega smo vstopili na povabilo Urbanističnega inštituta Republike Slovenije.

Razstava odpira različne zorne kote, od pomembnosti zgodovine do subjektivno-sentimentalne misli v njej, pa vse do ozaveščanja vpliva človeka na svoje okolje. Umetniki skozi sublimizacijo nagovarjajo k lepemu. Oblikujejo doživljajske prostorske postavitve, ki običajne prostore zgodovinskih stavb spremenijo v prostore kontemplacije, poglobljenega stika z večnim in minljivim, oblikujejo občutenja brezčasja na eni strani in končnosti na drugi strani vsak na svoj način.

Dela na razstavi Hiša na hribu 2023 odražajo miljeje tistih ustvarjalcev sodobnega časa, ki se še vedno z lastnimi rokami in fizičnim delom lotevajo materialnega. Njihove postavitve so prepoznane po sposobnostih umeščanja – razvrščanja del v različne prostore. 

Že sam prostor, ki ni bela kocka galerije, prinaša svojevrsten izziv in vzpodbuja angažiranost v dvogovoru narave in človeka.

Na matični lokaciji pri cerkvi sv. Marjete v Žlebeh bodo predstavljena dela povabljenih umetnic Anje Kranjc, Natalije R. Črnčec in Nine Šardi.

Anja Kranjc se v slikarskih in kiparskih intervencijah ukvarja s človeško figuro kot nosilcem različnih psiholoških stanj in občutenj, ki gledalca opominjajo na krhkost in minljivost človeške eksistence.

Natalija R. Črnčec in Nina Šardi – JUNEsHELEN pa z Žarilkami, prostorsko materialno- svetlobno postavitvijo v črnino brezčasja in z zvočno ambientalno instalacijo pevke, umetnice Juneshelen ustvarjata možnost intimnega doživetja preobrazbe, neulovljivosti, neskončnosti.

Vsem trem je skupno, da gledalcem omogočajo intimno doživljanje sodobnih umetniških dotikov in samorefleksije v okolju kulturne in naravne dediščine.

V cerkvi in čudovitih prostorih cerkvenega zvonika bo letos gostovala prav posebna razstava, partnerski projekt UIRS in Hiše na hribu Skupaj v Polhograjcih. Zavod CCC s Hišo na hribu je bil prepoznan kot izjemen akter pri gradnji skupnosti v odročnih krajih prav skozi svoje umetniško in povezovalno delovanje, zato smo bili povabljeni k sooblikovanju in sodelovanju v iniciativo UIRS, slovenskega nosilca mednarodnega projekta Human Cities – Smoties, ki raziskuje, oblikuje in krepi dobre skupnostne prakse v majhnih krajih na ruralnem območju. V sklopu projekta smo sooblikovali delavnice ustvarjanja skupnostnih prtov, ki bodo obiskovalcem predstavljeni na razstavi.

Hiša na hribu vsako leto v začetku poletja izvaja umetniške rezidence, ki jih gosti Domačija Pr' Lenart na Belem nad Medvodami. Gostiteljska domačija je prostor kulturne stavbne dediščine in ponuja odprta vrata za vstop sodobnega kulturnega, umetniškega dogajanja ter prijazno gosti tam bivajoče in delujoče umetnike. Nekatera dela rezidenčnih umetnikov Hiše na hribu ostanejo na domačiji kot del zunanje ambientalne postavitve, nekatera pa so za tekoče leto umeščena v novo Galerijo odprtih vrat, obnovljeno starodavno kmečko kaščo, ki je odprta vse leto.

Umetniška rezidenca Belo 2023 je gostila umetnici Louise Winter in Marušo Štibelj ter umetnika Boštjana Jurečiča.

Prostorsko instalacijo Louise Winter, ki uporablja lokalne naravne materiale ter klasičen slikarski pristop z risbo na steni Boštjana Jurečiča, bo mogoče obiskati v kašči, umetniške intervencije kolažistke Maruše Štibelj pa se umeščajo na lesene končnice panjev starega čebelnjaka, ki ima posebno vrednost na posestvu domačije.

Organizacija projekta Hiša na hribu 2023:

Zavod CCC

Podpora: Javni zavod Sotočje Medvode – Visit Medvode, Občina Medvode, Ministrstvo za kulturo, Domačija Pr' Lenart, podjetje BB BIO.Si, ekološka kmetija Terezija

Organizacija in podpora razstave Skupaj v Polhograjcih:

Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Human Cities – Smoties, Zavod CCC



Oglejte si tudi