Lukovica

DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Za svojo varnost v cestnem prometu lahko storimo največ sami

Ko se v jutranjih urah peljem v službo, zunaj je še tema, opažam, da številni , ki hitijo na avtobus pozabljajo na to, da so pešci najbolj ogrožena skupina v cestnem prometu.
Slaba vidnosti pešcev je pogosto vzrok za pogoste nesreče in če ob tem vemo, da  so običajno oblečeni v temna oblačila, ne uporabljajo kresničk ali drugih odsevnih predmetov jih vozniki zagotovo prepozno opazijo, da bi ustrezno ukrepali in se s tem izognili nesreči. Vedeti moramo, da  voznik opazi
  • pešca s kresničko že na razdalji 136 m,
  • svetlo oblečenega pešca na razdalji 36 m,
  • temno oblečenega pešca pa šele na razdalji 26 m.

Pri hitrosti  samo 50 km/h in pri  idealnih pogojih za vožnjo lahko vozilo ustavi šele po 26 m. Če je hitrost večja je razdalja še večja, da bi lahko varno ustavil in preprečil nesrečo.  Obenem pešci pogosto ne upoštevajo temeljnega pravila, da morajo na cestah, kjer ni pločnikov, hoditi po levi strani ceste. Tako lahko vidijo vozilo, ki jim prihaja nasproti in se pravočasno umaknejo, tudi če jih je voznik spregledal. 
Zato ravnanje v skladu z  sloganom Bodi preVIDEN   ni odveč.  Četudi pešci dosledno upoštevajo prometne predpise (hoja ob levem robu ceste, prečkanje ceste na označenih prehodih za pešce itd.), uporabljajo odsevne predmete, ki izboljšajo opaznost pešca na cesti (kresničke, odsevni trakovi itd.), previdno in preudarno ravnajo ter skušajo predvideti ravnanje ostalih udeležencev v prometu morajo pozornost ostalim udeležencem v prometu posvečati tudi vozniki.
Za večjo varnost pešcev morajo dosledno upoštevati omejitve hitrosti,

odstopiti prednost pešcem na prehodih za pešce,voziti v naselju še posebej previdno in biti pripravljen na zaviranje, voziti izven naselja po sredini voznega pasu tako, da zmanjšajo verjetnost trka v pešca.  Vedeti je treba, da je hitrost, ki je pešcem prijazna  le 30 km/h, saj le pri tej hitrosti lahko vozniki pravočasno ustavijo. Med pešci so najbolj ogroženi otroci saj  se nekateri prvič srečujejo  s prednostmi in hkrati tudi z nevarnostmi sodobnega prometa. Raziskave pravijo , da do desetega leta še ne znajo in ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu. Pogosto pozabljamo na to, da otrokom majhnost ne omogoča, da bi imeli tak pregled čez dogajanje v prometu kot odrasli. Pri hoji in teku še niso dovolj spretni, predvsem pa imajo otroci težave v prometu zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja. Ne smemo pozabiti, da otroci:

1/4




  • Nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli in zato kasneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne
  • Dobro slišijo, vendar ne vedo natančno iz katere smeri slišijo vozilo
  • Ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj
  • Ne razlikujejo dobro pojmov npr. levo, desno
  • Ne zmorejo dolgotrajne koncentracije
  • Njihova pozornost se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo in mimogrede jih kaj zmoti (hitro lahko pozabijo ali so videli vozilo, ki se približuje)
  • Ne zmorejo posploševanj in uporabe splošnih pravil kot je npr. pravilo kako prečkamo cesto
  • Zaradi razvoja mišljenja otroci pogosto mislijo, da jih voznik vidi, če oni sami vidijo avto, ki se približuje, vendar to velikokrat ni res

Zaradi teh dejavnikov je  ogrožena tudi njihova varnost. Največ žrtev med otroci-pešci je v starosti do 4 do 7 let, ko še ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa. Zato so jim potrebni pomoč, učenje, nasveti, vodenje in nadzor odraslih. Ker se otroci veliko naučijo tudi iz zgledov odraslih jim dajmo zgled in bodimo previdni in vidni z uporabo kresničk in odsevnih trakov

Oglejte si tudi