Lukovica

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Manj smeti kot pred 10 leti

V soboto, 11. aprila je pod okriljem Občine Lukovica potekala zdaj že tradicionalna čistilna akcija. Vanjo je bilo vključenih vseh osem krajevnih skupnosti v občini, in sicer Trojane, Blagovica, Češnjice, Krašnja, Lukovica, Zlato polje, Rafolče in Prevoje. Slednje so se nato povezale z lokalnimi društvi, ki so pripomogli k čistejši naravi in poskrbeli za odpadke.

Na sončno sobotno jutro se je ob osmi uri pred stavbo Občine Lukovica na Starem trgu zbralo več kot 30 aktivnih občank in občanov. Tam so dobili ustrezna navodila glede poteka čistilne akcije in se odpravili v svoje kraje. Tja jim je režijski obrat dostavil zaščitne rokavice in vrečke, ki so jih potrebovali pri svojem delu. Krajevne skupnosti so bile o poteku akcije obveščene že prej in predlagale problematične točke, ki bi jih bilo treba očistiti. Marjan Lavrič iz režijskega obrata Občine Lukovica pravi: "Krajevne skupnosti so v akcijo želele vključiti čim več ljudi in različnih društev. Sam opažam, da se je stanje v primerjavi z desetimi leti nazaj izboljšalo, še vedno pa je bilo najdenih največ avtomobilskih gum. Teh je bilo dovolj, da smo napolnili 15 kubični zabojnik. Sicer so Zlatopoljci čistili z enotedenskim zamikom, a važen je namen za skupno dobro." V letošnji čistilni akciji so tako na primer med drugim očistili tudi zapuščeno divje odlagališče avtomobilov v Zlatenku pri Blagovici, vendar pa v naravi niso našli več toliko plastenk, folij oziroma ogromnih kosov kot včasih. 

Projekt je ob pomoči Marjana Lavriča iz režijskega obrata Občine Lukovica, vodil tudi Primož Dežman, svetovalec za javna naročila in gospodarske javne službe. Dejal je, da je Občina Lukovica zagotovila material (zaščitne rokavice in vrečke), okviren strošek pa je znašal 180 evrov. Smeti so štirje delavci iz režijskega obrata sproti odvažali na deponijo v Dob, velik zabojnik pa je bil postavljen tudi v Blagovici. 

Akcije so se udeležili tisti ljudje, ki jim ni vseeno za naše okolje. "Lahko bi bila bolj obširna in bi se ji pridružilo še več prostovoljcev", dodaja Lavrič, a se jim v primeru, da bodo ljudje ustrezno ločevali in odlagali odpadke, ne bo več treba angažirati pri tovrstnih čistilnih akcijah.


Oglejte si tudi