Vsi se zavedamo pomembnosti pravilne, zdrave prehrane, še posebej pri otrocih, ki potrebujejo energijo za rast in razvoj. Tudi zato so naš vrtec in osnovno šolo obiskali čebelarji in otrokom ponudili tradicionalni slovenski zajtrk, zdrav in naraven obrok.
Otroci iz vrtca Medo so skupni zajtrk sprejeli z navdušenjem. V novem delu vrtca so za otroke, pred zajtrkom, pripravili še prav posebno presenečenje. Jure, ki obiskuje vrtec v skupini Ježkov je na harmnoniko zaigral vse tri pesmice, ki se jih je naučil do sedaj in med vrstniki požel buren aplavz. A klub primerni overturi v slovenski zajtrk, nekateri malčki niso mogli počakati do konca pesmi in so že vmes začeli z mazanjem masla in domačega medu na svež kruh. Kako lepo je opazovati otroke, ki se sami trudijo s pripravljanjem svojega zajtrka in ga potem z največjim užitkom zmažejo. Pa tudi, če kruh ni popolno namazan in med v potokih teče po rokah. Tako je za njih še lepše, bolj doživeto.
Tudi sicer v vrtcu in osnovni šoli veliko pozornosti namenjajo prehrani, saj otrokom večinoma strežejo jedi, ki so za njih najprimernejše. Tako so na jedilniku predvsem jedi, ki so blizu tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. S tem mislimo na kruh, ki je narejen iz ržene, koruzne, črne ali pa ržene moke, mlečni zdrob, močnik, kašo, polento, kosmiče in podobno. Tudi pri ostalih obrokih se naslanjajo na slovensko kuhinjo in naravne sestavine, ki so blizu naši, slovenski kuhinji.
Tudi sicer v vrtcu in osnovni šoli veliko pozornosti namenjajo prehrani, saj otrokom večinoma strežejo jedi, ki so za njih najprimernejše. Tako so na jedilniku predvsem jedi, ki so blizu tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. S tem mislimo na kruh, ki je narejen iz ržene, koruzne, črne ali pa ržene moke, mlečni zdrob, močnik, kašo, polento, kosmiče in podobno. Tudi pri ostalih obrokih se naslanjajo na slovensko kuhinjo in naravne sestavine, ki so blizu naši, slovenski kuhinji.
Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Na takšen način se javnosti predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k pravilni in zdravi prehrani. Posebna pozornost pa se namenja pomenu gibanja in ohranjanju čistega okolja.



