Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Rokovnjač tokrat z dvema zmagama "udaril" v Berlinu

Ramdedovič Edvin je imel 3. decembra močno mednarodno tekmo v brazilskem jiu jitsu, ki se je odvijala v Berlinu, Nemčija. Edvin je osvojil 2 zlati medalji in dobesedno pometel s konkurenco. Nagrada pa nista bili le zlati medalji okoli vratu, temveč tudi napredovanje v višji, rjav pas v borilni veščini brazilski jiu jitsu.
Rokovnjaštvo je bila oblika razbojništva v 18. in 19. stoletju, ki se je uveljavilo zlasti na Gorenjskem. V naši dolini so se tudi naši predniki – pravi Rokovnjači – pretepali s Francozi in ta duh je hočeš/nočeš še vedno prisoten v Črnem Grabnu. Lukovčan, Ramdedovič Edvin, je nivo rokovnjaštva dvignil za celo nadstropje stopnic, saj je v močni mednarodni konkurenci v nemškem Berilu osvojil 2 zlate medalje. Prvo s kimono (GI) in drugo brez kimone (No GI). Obe tekmi sta potekali na isti dan. Dopoldan se je začel z borbo v kimonu, nasprotnika sta bila drug za drugim dva domačina, Edvin pa je za zlato prvega premagal z rezultatom 3-0 in drugega s 5-0. Popoldan so se začele borbe brez kimone ( No Gi), Edvin se je prvo udaril z borca iz Portorika in ga premagal s 3-0, v finalu pa borca iz Brazilije, ki je celo povedel v točkah z 2-0 a ga je Edvin ujel na tehniko davljenja imenovano giljotina, tako da se je brazilec moral predati, in tako je tudi druga zlata medalja pristala pri Edvinu, ki dogajanje na tatamiju komentira takole: Vse borbe so bile težke, ker na tako močan turnir pridejo le vrhunsko pripravljeni borci. Berlinske borbe lahko ocenim kot odličen preizkus, ki je pokazal, da je forma v vzponu, zato sem prepričan, da gremo s treningi v pravo smer. Prav je, da se zato zahvalim svojemu trenerju Carlosu Maia.

  

V čem je razlika v borbi s kimonom in brez njega pri brazilskem jiu jitsu  

Razlika v borbi s kimono in brez kimona je v tem, da s kimono obstajajo tehnike, ki se jih brez kimone ne da izvesti, npr. davljenje s kimono, premeti nasprotnika, pri katerih si pomagaš s prijemi za hlačnico ali rokav, nasprrotnika s prijemom za kimono zadržiš, ko imaš ugodno situacijo in podobno. Brez kimone je prepovedano grabit za tekmovalni dres ali hlače, ki so predpisana za tekmovanje. Dres mora biti v barvi pasu. Zato smo vsi na stopničkah v vijoličnem dresu, saj to pomeni da so v veščini brazilski jiu jitsu osvojili stopnjo vijoličnega pasu. Teden po tekmovanju je Ramdedovič Edvin napredoval v višji - rjavi pas, zdaj mora po pravilih IBJJF zamenjati tudi dres, po novem bo nosil rjavega. 

Oglejte si tudi