Lukovica

DANES
24°C
12°C
JUTRI
17°C
12°C
Oceni objavo

Postavitev mlaja v Trnjavi

Lepo je, če slavljencu postavijo mlaj, posebno še za okrogli jubilej, in sedaj ko ga postavijože za 10 let in naprej so ga postavili tudi Roku za 30 let.

V navadi je, da  nanj obesijo nekaj kar je značilno za slavljenca. Tako na mlajih lahko vidimo gasilske cevi in ročnike, kolesa, tekaške čevlje, različno orodje in še kaj. Mladi in malo manj mladi so za trideset let v četrtek na zadnji dan avgusta postavili Vazarjevemu Roku mlaj. In ker je že celo življenje vpet v pridelavo sadik in sveže zelenjave je sinila ideja in tako je  mlaj, poleg obvezne zastave, dobil še lep ravno prav rdeč paradižnik.

Na ekološki kmetiji Vazar v Trnjavi kjer se pišejo Škrbe, a jo le bolje poznajo pod domačim imenom in po tem, da pri njih dobiš sadike zelenjave in svežo sezonsko zelenjavo saj ti jo naberejo takrat, ko prideš je namreč sin Rok dopolnil 30 let. Rok je najmlajši član kmetije in je končal vrtnarsko šolo in se sedaj doma nadaljuje tradicijo pridelave sadik in sezonske zelenjave, ki jo prideluje v rastlinjakih. In ker Roka in njegove pridelke pozna cela vas in še kdo,  fantov in mož pri postavitvi tokrat ni manjkalo.

1/19



















In ob tolikih močnih možeh se je mlaj postavil kar na ho- ruk, za zavarovanje so poskrbele lestve in je šlo. Številne dobre želje ob praznovanju so letele tudi na dobro letino in tisti, ki pri Vazarju kupujemo jagode in ostale dobrote iz njihovih njiv in rastlinjakov vemo, da  tisti star pregovor, da ima neumen kmet debel krompir ne drži, saj je treba imeti za  dober in raznolik pridelek tudi obilo znanja in Rok ga ima. 

Oglejte si tudi