Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Gregorjevo

Gregorjevo (12. marec) je znanilec pomladi, saj se začnejo prebujati narava, živali in ljudje, je praznik luči in ljubezni. To je star slovenski praznik, ki so ga že naši dedje praznovali kot začetek pomladi, čeprav se ne ujema s koledarjem začetka pomladi. V vrtcu Medo na Prevojah smo se letos odločili, da pomagamo ptičkom s svojim petjem priklicati pomlad. Na Gregorjevo se prično dnevi daljšati, kar otroci iz vrtca dobro vedo in takrat ne potrebujemo več luči, zato jo odvržemo v vodo …

Praznovanje gregorjevega je v nekaterih krajih sedaj postalo že tradicionalno. Običajno sodelujejo otroci, ki ob pomoči odrasle osebe izdelajo plovila s svečkami. Tudi družine naših varovancev so se prepustile ustvarjalnosti ne temo Gregorjevo in nastali so čudoviti izdelki.

 

V tednu pred gregorjevim smo vse prispele umetnine razstavili in so prav lepo in v velikem številu krasile našo telovadnico in hodnik.

 

Otroke je zjutraj na dan praznika že ob prihodu v igralnico pozdravilo ptičje petje v telovadnici.

 

Po zajtrku smo se zbrali v telovadnic,i kjer so otroci dobili informacije o pomenu ter o običajih in navadah praznovanja v preteklosti ob avdio posnetku zvokov iz narave (ptičje petje).

Ker se na gregorjevo ptički ženijo, smo si tudi mi obljubili medsebojno spoštovanje in prijateljstvo ter jim s svojim petjem pomagali priklicati pomlad.

Ko smo se s pesmijo zvrstile vse skupine, smo še zaplesali ob ljudski glasbi, saj glasba sodi na vsako svatbo.

 

Sledila je še gostija, saj so nam ptički pustili nekaj dobrot v zahvalo, ker smo vso zimo lepo skrbeli zanje.

Otroke je čarobnost naravnost prevzela in tudi vreme nam je bilo naklonjeno, tako da so si starejše skupine gostijo privoščile v naravi.

Alenka Avbelj

Oglejte si tudi