Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

V DU Lukovica je vsako druženje posebno doživetje

Trg v Lukovici je zažarel v soju luči. Čarobnost praznikov ogreva naša srca in budi želje in pričakovanja v letu, ki prihaja. Nehote se v mislih oziramo po dnevih, tednih in mesecih, ki smo jih prehodili v iztekajočem se letu.

Zanimivo leto je za nami. Mnoge dejavnosti so bogatile naše tretje življenjsko obdobje, izleti, pohodi, delavnice ročnih spretnosti, gobarski piknik, obiski starejših in aktivna udeležba na dobrodelnih sejmih so postali stalni del programa Društva upokojencev Lukovica.

Na izletih smo se potepali po najlepših pokrajinah Slovenije. Skozi priprto lino smo pokukali v zamejstvo, si ogledali Varaždin – mali Dunaj, mesto baroka, glasbe, cvetja in angelov. Ljubezen do domovine pa smo najbolj občutili v Porabju, kjer živi naša narodna manjšina. Po češnje smo se odpravili v Spodnji Kras. V Opatjem selu nas je s svojimi izdelki navdušil edini izdelovalec bičev v Sloveniji. Izlete smo zaključili z martinovanjem v Mariboru in silvestrskem druženju v domačem kraju.

Pravi korenjaki so bili tudi naši pohodniki. Spoznavali so skrite kotičke naše občine, v naravi črpali moč in toplino. Povzpeli so se še na Menino planino, na Pohorje do Lovrenških jezer, na Ljubelju pa na Prevalo. V septembru so posrkali še vonj po morju v Simonovem zalivu, v Orešju na Bizeljskem pa pokušali mlado vino.

Delavnice ročnih spretnosti so bile ob spretnem obračanju prstov vedno polne tudi smeha. Cvetove gorenjskih nageljnov smo izdelale za snemanje poročnega kosila v Gostilni Furman. Posebno spretnost so zahtevale torbice, izdelane v tehniki makrameja, in ogrlice v tehniki tatting. S pletenimi, kvačkanimi in drugimi drobnimi izdelki smo konec novembra obogatili šolski sklad.

Tudi na starejše nismo pozabili. Obiskali smo kar 105 članov – bolnih ali starih 80 let in več. Prijetno je bilo poklepetati z njimi. Toliko topline in upanja žari v njihovih očeh.

Še bi lahko pisali o naših druženjih, o življenju, ki čaka na nas. Vedno je tukaj in zdaj!

In res je tako, ko je dejal Tone Pavček: »Življenje je dar. To, da živimo in lahko vsak dan spet in zopet in znova ponavljamo besede zaljubljenih: Radi imamo življenje!«

 

Pa srečno!

 

Za DU Lukovica

Stana Stopar

Oglejte si tudi