Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

S Krasa na urgenco in krvodajalsko akcijo

Člani moto kluba Rokovnjači se radi udeležujemo tako družabnih srečanj kot dogodkov s humanitarno noto. Zato že vrsto let v mesecu maju organiziramo strokovno vikend ekskurzijo in 4. junija (dan krvodajalcev) krvodajalsko akcijo na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Namen ekskurzije je druženje članov in spoznavanje zanimivih krajev in njihovih znamenitosti. S krvodajalsko akcijo poskušamo pri naših članih in simpatizerjih vzbuditi čut do sočloveka in ostale opozoriti na plemenitost tovrstnih akcij!
Prvotni plan letošnje strokovne vikend ekskurzije je bil obisk Banja Luke, ki pa smo ga morali zaradi vremenskih razmer oziroma posledic le teh spremeniti. Tako smo v zadnjem tednu iskali novo lokacijo in jo našli na Krasu. Nastanitev so nam omogočili prijatelji iz moto kluba Rihemberk (Preserje nad Branikom) v svojih klubskih prostorih, za katere moramo priznati da so izjemni. Po besedah njihovega predsednika ob dogovarjanju za naš obisk, so nam odstopili svojo dušo, to smo rokovnjači znali ceniti in ravnali z njihovim prostorom kot s svojim lastnim. Na voljo nam je bila kuhinja, prostor za spanje, žur prostor z ozvočenjem, računalnikom, internetom, svetlobnimi učinki, klimo,... in seveda predolg šank. Ekipa je bila razdeljena v dva dela. Mopedisti so od doma štartali v dopoldanskem času, saj so za pot potrebovali nekoliko več časa, v popoldanskih urah pa smo se jim pridružili tudi motoristi in skupaj prispeli na cilj. Dodatno pomoč pri prevozu opreme in zalog hrane nam je nudil naš Jure, ki je uspešno pridobil dovolilnico svojih treh punc za odsotnost v petkovem popoldnevu in z naloženim karavanom opravil dostavo. Petek smo izkoristili za spoznavanje s člani MK Rihemberk, narezki, pečenjem na žaru in družabnimi igrami. Za vrhunec petkovega večera sta poskrbela krščenca Andreja in Rok s individualnim nastopom v panogi – ples ob drogu.
Sobotni strokovni del smo motoristi izkoristili za panoramsko vožnjo po okolici. Obiskali smo Štanjel z gradom in gotsko cerkvijo, kjer urejajo komunalno infrastrukturo, zato je precejšen del kraja eno samo gradbišče, z razliko nižje ležečega Ferrarijevega vrta, po zasnovi domačina Maksa Fabiani-ja, ki nas je vse navdušil z velikim vodnim parkom in kamnito pergolo. Naprej nas je pot vodila mimo Komna do Pliskovice, kjer se je o predelavi kamna razgovoril lokalni kamnosek Bortolato. Najbolj zavzeti smo preizkusili svoje veščine in ugotovili, da je lažje gledati kot delati! Na poti v bazni tabor smo se ustavili pred gradom Rihemberk, ki pa je na žalost zaradi nesoglasij o lastništvu trenutno zaprt za javnost. Prevelikega razočaranja nismo čutili, saj so nas lačni želodčki že opominjali na kuhan pasulj izpod kuhalnice našega mojstra Matjaža, zato smo kar najhitreje odšli na zaslužen obed.
Ekipa na mopedih se je odpravila do sosednje Italije na kavo, kar je bil po svoje tudi pravi podvig, saj je nepoznavanje terena in cest terjala dodatne kilometre in vozniške sposobnosti. Poleg pasulja nas je v soboto prijetno presenetil obisk naših najmlajših podpornih članov: Gašperja, Matica in Erazma skupaj s straši.

Občasno deževje je plane prekrižalo naši članici Ivi, saj je poskrbelo za bližnje srečanje s trdim asfaltom. K sreči ni bilo večje škode, je pa Ivi grdo zatekel gleženj in tako se je predčasno odpravila proti domu, tokrat na štirih kolesih in s poškodovanim motorjem parkiranim v zadnjem delu vozila. Za prevoz mopedov nazaj je poskrbel simpatizer Klemen, za kar se mu ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo.

Krvodajalska akcija s sloganom Motorist za življenje je tudi letos privabila med naše vrste nekaj novih krvodajalcev. Tako se nas je ekipa 16 rokovnjačev pridružila »praznovanju« dneva krvodajalcev in uspešno darovala življenjsko tekočino. Po plemenitem dejanju nas je član Borut iz Ljubljane povabil v svoje uradne prostore ob Zaloški cesti na ogled lokalnih znamenitosti in posebnosti (beri »kelnarce« v Jurmanu).
V upanju na čim lepše poletje in veliko varnih kilometrov, se člani moto kluba Rokovnjači veselimo prihajajočih dogodkov: nočna vožnja (sreda, 16. julij), klubski pohod (sobota 23. avgusta) in tradicionalni moto piknik, ki ga imamo po voznem redu v septembru (sobota 6. september). Vabljeni v našo družbo!

Oglejte si tudi