Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občni zbor Kulturnega društva (KD) Janko Kersnik Lukovica

V petek, 14. 3. 2014 ob 19.30 so se je v sejni sobi KD Janka Kersnika v Lukovici zbrali člani društva. Kot v naši družbi, postajajo razmere kritične tudi v društvu. Vedno manj je denarnih sredstev, stalnim članom pojema sapa, mladih pa se ne vključuje dovolj. Svetli izjemi sta moški (MoPZ) in dekliški pevski zbor.
Zbor je protokolarno vodil delovni predsednik Viktor Jemec. Predsednik KD Niko Capuder je poročal, da delujeta samo MoPZ pod vodstvom dirigenta Igorja Velepiča  in dekliški pevski zbor pod vodstvom Simone Burkeljca, ki jo nadomešča Petra Capuder. Za obuditev  dramske  skupine se še ni naredilo dovolj, da bi spet zaživela v nekdanjem blišču.

 

O delu dramske skupine je poročal Niko Urbanija, ki  v letu 2013 ni pripravila nobene predstave,  člani skupine pa so sodelovali na občinski proslavi ob petju dalmatinskih pesmi.  Sodelovali so pri kratkem filmu »Župan za en dan«. Pomagali so pri razsvetljavi in ozvočenju. Gostovalo je nekaj tujih društev, obisk pa je bil tradicionalno slab, kar še vedno kaže na veliko vseenost prebivalcev naše občine do kulture.

 

Predsednik MoPZ Franci Capuder je poročal o dejavnosti zbora, ki je v letu 2013 imel 53 rednih vaj in dve celodnevni intenzivni vaji. V januarju so nastopali pri maši na Brdu, v Domžalah in v Plečnikovi cerkvi v Šiški v Ljubljani in imeli na koncu krajši koncert koledniških pesmi. Samostojni koncert, dobrodelni pa so imeli v Plečnikovi cerkvi na Barju v Črni vasi z gostjo, pevko starih slovenskih narodnih pesmi Ljobo Jenče. S tema nastopoma so nadaljevali projekt »Petje v Plečnikovih cerkvah«.

 

Nastopili so še na obletnici Planinskega društva Domžale v Bernikovi dvorani. Sodelovali so na koncertu godbe Lukovica in jeseni peli gasilcem ob njihovem jubileju. Nastopili so na 53. Območnem srečanju odraslih zborov v marcu v Grobljah. Udeležili so se s petjem tudi komemoracij v Lukovici in na Prevojah ob spomenikih padlih vojnih žrtev ob Dnevu mrtvih. Zbor šteje 16 članov. V maju gre zbor na festival v rudarsko mesto Aumetz v Francijo.  

 

Petra Capuder je poročala o delu vokalne skupine Mladost, ki šteje 18 pevk. Zbor je imel 24 rednih vaj in tri intenzivne celodnevne vaje. Nastopale so kot gostje na koncertu dalmatinske glasbe s Pihalnim orkestrom Pirovac iz Dalmacije v februarju, na koncertu godbe ob njihovem 15. letnem delovanju v juniju in na 53. Območnem srečanju odraslih zborov v marcu v Lukovici.

 

Blagajničarka Sonja Urbanija je poročala o velikih stroških, vendar je stanje uravnoteženo.

 

Vabimo mlade in manj mlade občane, da se vključijo v delo društva, da bi ohranjali slovenski jezik, lepe naše pesmi in navade, da ne bi več celo na občinski proslavi poslušali same hrvaške pesmi.

Oglejte si tudi