Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Otvoritev slovenskega čebelnjaka v Trstu

Padriče, Trst, 8. 5. 2018 V začetku meseca velikega travna v sklopu prireditev ob 1. svetovnem dnevu čebele 20. maja, se je župan Matej Kotnik na povabilo Čebelarske zveze Slovenije kot župan sedežne občine, udeležil otvoritve slovenskega čebelnjaka, tik za mejo, v vasi Padriče pri Trstu, kjer je svoj nov dom, za nekdanjim begunskim taboriščem, sedaj sedežem Društva slovenskih čebelarjev, dobila v pisanih panjih slovenska predstavnica čebel.
Čebelarska zveza Slovenije in Ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu je pod idejo predsednika Čebelarske zveze gospoda Noča, poklonila društvu čebelnjak s slikovitimi panjskimi končnicami, ki so jih narisali dijaki nižje srednje šole Igo Gruden iz Nabrežine. Ti so program popestrili tudi z zborovskim petjem nekaj čebelarskih pesmi.

»Postali smo prvo čebelarsko društvo izven matičnih meja vključeno v Čebelarsko zvezo Slovenije, ki uspešno plete stike in plodno sodeluje z vsemi sosednjimi čebelarskimi društvi ter briše mejo, ki je nekoč obstajala med nami.«, pa je zaključil govor predsednik domačega čebelarskega društva Danijel Novak. Ideja društva, kot imajo zapisano na spleti strani, je širjenje znanja o čebelarstvu in vlogi, ki jo imajo čebele pri opraševanju in ohranjanju biotske raznolikosti. V skrbi za izobraževanje pripravljajo razne strokovne ekskurzije, informirajo člane glede izrabljanja čebelje paše na njihovem območju in spodbujajo zavest o koristnosti sejanja in zasajanja medovitih rastlin. Prav tako želijo usposobiti rejsko središče za vzgojo matic, ki bi bile prilagojene tamkajšnjemu kraško-istrskemu okolju. Dogodka so se udeležili tudi minister Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu g. Gorazd Žmavc, skupaj z generalno sekretarko ga. dr. Aleksandro Pivec, predsednik vzhodno kraškega rajonskega sveta na Občini Trst g. Marco DeLuisa, podpredsednik deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine g. Igor Gabrovec, generalni konzul Republike Slovenije v Trstu g. Vojko Volk, tajnik Kmečke zveze g. Edi Bukovec in predsednik sveta slovenskih organizacij g. Walter Bandelj.


Upamo da bo čebelnjak v Padričah s strani čebel dobro obiskan, ali če rečemo z čebelarskim pozdravom: ''Naj medi!''

Oglejte si tudi