Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Orgelski koncert - napoved

V petek 21. oktobra 2016 se bo v cerkvi Sv. Vida v Šentvidu pri Lukovici odvil vrhunski orgelski koncert. Koncerti program bo izvajal koncertni organist Ignace Michiels.
Koncert na orglah, ki so jih izdelali v Orglarstvu Škrabl (opus 170) se bo začel ob 19. uri s sveto mašo, po maši pa sledi samostojen koncert vrhunskega organista Ignaca Michelis iz Belgije. Vstop je prost, vsi prisotni pa bodo prejeli tudi brezplačen CD s posnetim koncertom zaigranim prav na orglah v šentviški cerkvi.

IGNACE MICHIELS Ignace Michiels (1963) je študiral orgle, klavir in čembalo na Akademiji v Brugesu (Belgija), svojem rojstnem mestu. Leta 1986 je dobil nagrado Inštituta Lemmens v Louvainu. Svojo glasbeno nadarjenost je uspešno izpopolnjeval z Robertom Anderson na Univerzi južnih metodistov v Dallasu, s Hermanom Verschraegenom na Kraljevi akademiji v Bruslju in z Odile Pierre na Pariškem državnem konzervatoriju, kjer je prejel prestižno nagrado Prixd’ Excellence. Prav tako je prejel višjo diplomo iz orgelske glasbe na Kraljevi akademiji v Ghentu. Ignace Michiels je profesor orgel na Fakulteti za glasbo Univerzitetnega kolidža vGhentu. Orgle poučuje tudi na Akademiji za glasbo v Brugesu in je titulami organist v Katedrali Sv. Rešenika v tem mestu, kjer organizira mednarodni letni festival orgel. Michiels je 15 let vodil oratorij s ki zbor »Cantores« in izvedel številne oratorije po vsej Belgiji in v tujini skupaj s slavnimi orkestri. Leta 2001 je skupaj z nemškim kolegom Gabrielom Dessauerjem ustanovil zbor »Reger-Chor-lnternational«. Zbor sestavlja približno 30 izbranih flamskih in 30 nemških zborskih pevcev. Njegov repertoar vključuje vsa dela za orgle Bacha, Francka, Mendelssohna, Dupreja in Messiaena, Widorjeve in Viernejeve simfonije, sonate za orgle Guilmanta in Rheinbergerja. Kot organist koncertira kot solist in skupaj z orkestri ali zbori širom po svetu, na primer v Cologni (Dom), Parizu (Natre-Dame), Madridu, Amsterdamu, Moskvi, Varšavi, New Yorku, Washingtonu in tudi v Braziliji, Argentini in Urugvaju. Prav tako je dobro znan gost v žiriji mednarodnih orgelskih tekmovanj in profesor na delavnicah in mojstrskih tečajih. Ignace Michiels je prav tako produciral nekaj albumov. Leta 2009 je bil v Brugesu nominiran za najzaslužnejšega meščana leta.

Oglejte si tudi