Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Župani in predstavniki vlade v Šentjurju o proračunu

V sredo, 10. decembra 2014 je v Šentjurju pri Celju potekalo vseslovensko srečanje županov in županj s predstavniki Vlade RS. Srečanja, kjer je tekla beseda o proračunu za leto 2015: o višini finančnih sredstev, namenjenih s strani države za delovanje občin, posledicah manjšanja teh sredstev in možnih ukrepih za zmanjšanje izdatkov občin, se je udeležil tudi naš župan Matej Kotnik.
Približno 140 županov iz vse Slovenije, med katerimi je bil tudi Matej Kotnik, se je v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju srečalo s predstavniki vlade. Vabilu sta se tako odzvala minister za javno upravo Boris Koprivnikar in državna sekretarka na Ministrstvu za finance mag. Mateja Vraničar. Glavna tema pogovorov je bil proračun, saj je vlada predvidela ukrepe, ki bi občinam zmanjšali prihodke za skoraj 100 milijonov evrov: znižanje povprečnine (občina dobi na prebivalca, denar s katerim se upravlja občino) na 494,02 evra, odvzem sredstev za sofinanciranje investicij in odvzem sredstev dohodnine nad primarno porabo občin.

Župani so jih v Šentjurju opozorili na posledice, ki bi jih ti ukrepi prinesli občinam ter obenem pozvali vlado, naj poišče rešitve, s katerimi bi se jim ob napovedanem zmanjšanju sredstev po drugi strani znižali tudi stroški, slednja pa jim je zaenkrat prisluhnila. Ministrstvo je ponudilo, da se pogajanja o višini povprečnine in drugih finančnih ukrepih ter pogovori za uveljavitev interventnega zakona za znižanje stroškov občinam opravljajo še naprej. Do 15. januarja si bodo vzeli čas za pogovore, izpogajana višina povprečnine pa se bo nato vnesla v rebalans proračuna za leto 2015.  Do takrat bo torej za leto 2015 veljala višina povprečnine 525 evrov, za katero pa so župani izpostavili, da se jim zdi problematična, ker je bila enostransko določena s strani Vlade RS in verificirana s strani Državnega zbora.

 

Za zdaj bodo torej  v vladi ohranili sofinanciranje naložb v višini dveh odstotkov skupne primerne porabe občin, o čemer bodo v vladi ponovno govorili ob sprejemanju rebalansa državnega proračuna, prav tako pa bodo ob tem potekala tudi pogajanja o interventnih ukrepih za znižanje stroškov občinam.  

Vseslovensko srečanje županj in županov se je tako zaključilo z oblikovanim enotnim sporočilom Vladi RS, naj čim prej sprejme ukrepe za znižanje stroškov občin v višini najmanj 10 odstotkov, saj je le tolikšno znižanje občinskih stroškov lahko izhodišče za povprečnino v višini 536 evrov, kakor je bilo tudi določeno v skladu z zadnjim sklenjenim dogovorom o višini povprečnine za leti 2013 in 2014.

 

Če bo obveljala znižana povprečnina 494,02 evra, bo to za občino Lukovica konkretno pomenilo 252.000 evrov manj za plačevanje vrtcev, vzdrževanje in popravljanje cest torej delovanje občine, kar znaša 5% celotnega občinskega proračuna. Vlada bo ukinila tudi 21. in 23. člen Zakona o financiranju občin (ZFO), kjer je vlagala v razne občinske projekte. Vsako leto smo dobili med 140.000 in 150.000 evrov, ki so bili med drugim namenjeni tudi za izgradnjo kanalizacije, v letošnjem letu so ta sredstva znižali za polovico (leta 2015 dobimo polovico manj denarja za leto 2014), leta 2016 pa bodo to popolnoma ukinili. Skupno bodo državni rezi tako povzročili med 7 in 8 odstotkov manj sredstev v naši občini za njeno delovanje v prihodnjih letih.

Oglejte si tudi