Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 17.10.2017

pretežno jasno
Popoldne bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24 stopinj C.
8°C | 22°C
sreda, 18.10.2017
8°C | 22°C
četrtek, 19.10.2017
6°C | 22°C
petek, 20.10.2017
7°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
8°C | 19°C
Opozorila
Torek, 17.10.2017 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
22°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Lokalne skupnosti

Spremembe in dopolnitve Urednitvenega načrta ......


OBČINSKE, LOKALNE SKUPNOSTI

| |
13.07.2014      9:27
A A

Spremembe in dopolnitve Urednitvenega načrta območja L1 Lukovica centerObmočje ureditvenega načrta L1 Lukovica center
Območje ureditvenega načrta L1 Lukovica center
Deli:

Občinski svet Občine Lukovica je na 21. seji v začetku junija sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvenem načrtu območja L1 Lukovica center. Osnovni odlok je bil sprejet leta 2004 ter leta 2005 tudi že njegove spremembe in dopolnitve. V naslednjih letih je bila izvedena rekonstrukcija oz. ureditev osrednjega dela naselja, zaradi česar je nastala potreba po uskladitvi načrta z dejanskim stanjem, načrtuje pa se tudi nadaljevanje te ureditve v delu Maklenovca. Poleg tega so nekateri lastniki zemljišč oz. investitorji podali pobude za spremembe delov prostorske ureditve. Na podlagi izkazanih potreb je Občina Lukovica pristopila k spremembam in dopolnitvam ureditvenega načrta z namenom pridobitve izvedbenega prostorskega akta, ki bo omogočal gradnjo in prenovo objektov ter infrastrukturno opremljenost območja skladno potrebam občinskega središča in posameznih investitorjev.

 

 

območje ureditvenega načrta L1 Lukovica center

Območje ureditvenega načrta obsega približno 6,67 ha zemljišč. V osrednjem delu se nahaja staro naselbinsko jedro s pretežno stanovanjskimi in centralnimi dejavnostmi. V okolici naselbinskega jedra se vzdolž cest nahaja prevladujoča stanovanjska gradnja, del površin pa je še nepozidanih. Zasnova načrta se navezuje na obstoječe stanje zgrajene strukture in infrastrukture ter vnaša nove sestavine, ki obstoječe stanje dopolnjujejo, kvalitetno nadgradijo in s tem izboljšajo kakovost bivanja.

Postopek priprave sprememb in dopolnitev načrta se je začel že leta 2007, ko je bila s strani Kmetijske zadruge Lukovica in Gasilske zveze Lukovica izpostavljena nujnost načrtovanja in izvedbe neposrednega izvoza na regionalno cesto za njihove potrebe, Krajevna skupnost Lukovica pa je predlagala ponovno preučitev možnosti vzpostavitve nekdanjega cestnega priključka na regionalno cesto pri Orehku. To so bili temelji oz. izhodišča podrobnega načrtovanja prostora v občinskem središču, ki so s spremembami in mnenji nosilcev urejanja prostora ter seveda tudi krajanov vodili k novim in drugačnim rešitvam, kar pa je terjalo tudi svoj čas. Tako je po izvedeni javni razgrnitvi spomladi leta 2009 sledila še ena javna razgrnitev spomladi leta 2011 kot posledica novih predlogov glede možnosti prometne priključitve naselja Lukovica na regionalno cesto ter ureditve prometnih površin in gradenj pri Kmetijski zadrugi Lukovica in Gasilskemu domu Lukovica (Vevrov trg).

Pri pripravi prostorskega akta je ves čas sodelovala županova Komisija za spremljanje načrtovanja sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta območja L1 Lukovica center in projekta II. faza trg Lukovica. Njeni člani živijo v Lukovici ali so z njo drugače povezani, zato so s svojimi pogledi, predvsem pa poznavanjem ljudi in prostora, pripomogli k boljšim in premišljenim rešitvam.

Za potrebe načrtovanja in izvedbe prostorskih sprememb so bile izdelane strokovne podlage posameznih prostorskih ureditev in posegov v prostor: projekt ureditve osrednjega trga v Lukovici, projekt II. faza prenove Starega trga – prenova arhitekture in konzervatorstvo, idejna rešitev prometnih priključkov na regionalno cesto pri »Orehku« in enosmerne povezovalne ceste pri bloku Maklenovec 3, elaborat načrtovanja intervencijskega izvoza za gasilska vozila PGD Lukovica v območju L1 Lukovica center – s prikazom variantnih rešitev, idejna zasnova rekonstrukcije Pungartnikove hiše in vrta ter projekt ureditve trga v Lukovici II. faza. Veliko časa in truda je bilo vloženega v obravnavanje, usklajevanje in iskanje rešitev za nekatere predlagane prostorske ureditve:

-         Ureditev trga v Lukovici II. faza: z izdelovalcem projekta in nekaterimi lastniki nepremičnin ob javnih površinah je bila dogovorjena optimalna rešitev v zelo omejenem prostoru.

-         Rekonstrukcija Pungartnikove hiše: projektna rešitev temelji na predhodni uskladitvi z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj.

-         Prostorska rešitev ureditve Vevrovega trga: skupni pogovori in terenski ogledi so potekali s predstavniki Kmetijske zadruge z.o.o. Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva Lukovica. V skladu z njihovimi željami in načrti ter prostorskimi možnostmi je bila določena končna (optimalna) rešitev.

-         Ponovno odprtje izvoza pri »Orehku«, ki je bil zaprt zaradi gradnje avtoceste: problem je bil obravnavan s predstavniki Direkcije RS za ceste in DDC na podlagi predhodno izdelane prometne študije, ki je vključevala tudi variantno priključevanje na regionalno cesto in štetje prometa. Mnenje Direkcije je bilo negativno zaradi prevelikega naklona obstoječega vozišča, ki ne izpolnjuje zahtev sedanjih predpisov glede priključevanja na državne ceste.

-         Ponovna preveritev možnosti načrtovanja in izgradnje priključka pri bloku Maklenovec 3, ki bi povezoval naselje z regionalno cesto in z neposredno navezavo na obstoječe križišče in avtocestni priključek tudi z avtocesto: Direkcija RS za ceste je na podlagi predhodno izdelane prometne študije izdala projektne pogoje za izdelavo projekta PGD, s katerimi je izrazila soglasje za priključitev na državno cesto. Zaradi negativnih pripomb javnosti, podanih v času javne razgrnitve in javne obravnave, je bil sklican posvet s krajevno skupnostjo in stanovalci bloka. Slednji so bili soglasni, da povezovalna cesta za njih ni sprejemljiva in da naj se na tej lokaciji načrtuje parkirišča in možnost gradnje podzemne garaže.

 

V skladu z opisanimi problemi, potrebami in dogovori smo dobili ureditveni načrt, ki določa celostno ureditev dotrajanih in oblikovno neprimernih obstoječih stavb, z možnostjo vnosa primernih dejavnosti kot so trgovina, storitve, poslovne in družbene dejavnosti. Na nepozidanih površinah se načrtuje dopolnilne gradnje stavb, pripadajoča parkirna mesta in zelene ureditve. Predvideva se celostna ureditev prometnega omrežja in vzpostavitev zadostnega števila parkirnih mest. Celotno območje bo primerno ozelenjeno, urejene pa bodo tudi površine za pešce in kolesarje. 

 Ureditvena situacija območja L1 Lukovica center (RRD d.o.o. Domžale)

Okvirno se na območju predvideva pozidava ob regionalni cesti RII-447 in notranji glavni cesti skozi naselje s stanovanjsko, poslovno - stanovanjsko dejavnostjo in prepletom dejavnosti. Na prostih površinah znotraj območja so predvidene posamezne, večinoma stanovanjske hiše. Urejena bo kolesarska steza in hodniki za pešce. Območje bo primerno ozelenjeno z obstoječimi in novimi zelenimi površinami, od katerih je najbolj pomembna parkovna ureditev trga. Komunalna opremljenost območja se bo navezovala na obstoječe komunalne vode, ki bodo dopolnjeni za nove potrebe.

S spremembami in dopolnitvami ureditvenega načrta se izboljšuje prostorske, urbanistične, funkcionalne in infrastrukturne rešitve in z njimi kvaliteta bivanja in dela v celotnem naselju Lukovica: uskladitev izvedene ureditve osrednjega trga s parkovnimi in prometnimi površinami, uskladitev načrtovane ureditve trga II. faza (Maklenovec) z rekonstrukcijo prometnih površin (hodnik za pešce, parkirišča, kolesarska steza, tlakovane pohodne površine), določitev možnosti ureditve in izgradnje novih prometnih površin za mirujoči promet (parkirišča), sprememba zasnove poteka prometa v območju urejanja in priključevanja območja na regionalno cesto (intervencijski izvoz za gasilsko vozilo), rekonstrukcija Pungartnikove hiše, prostorska ureditev pri Kmetijski zadrugi z dostopno potjo za PGD Lukovica, možnost ureditve športnih in otroških igrišč na prostem ter sprememba določb glede varovanja objektov, ki so enote kulturne dediščine, z določilom, da so pod določenimi pogoji možne tudi nove gradnje na mestu prej porušene stavbe.

 

Tatjana Suhadolc, občinska uprava
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Lukovica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Glasilo Rokovnjač
Številka: 07
Izšla: 21.09.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo