Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Na domačiji Rus so s prijetnim večerom prižgali luč v temi slepim in slabovidnim

Na vabilu na dogodek, ki se je odvil v petek, 9. maja 2014 so organizatorji zapisali: Vabimo vas na "Večer prižiganja luči v temi," kjer boste s svojo pozitivno prisotnostjo pomagali ustvarjati modno obarvan večer, na katerem bodo slepi s pomočjo znanih osebnosti predstavili modna oblačila in blagovne znamke. Njihovemu vabilu se je na topel majski večer odzvalo veliko ljudi, med drugim tudi predsednik republike Borut Pahor.
Čeprav so organizatorji na vabilu zapisali, da se dogodek uradno začne ob 19. uri in da zaradi okoliščin vabijo goste na druženje že 30 minut prej, je bilo v okolici domačije Rus živahno že uro in pol pred začetkom dogodka. Protokolarni del se je pričel že ob 17.30, ko so domačijo obiskali evropska poslanka Tanja Fajon in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Povabilu idejne vodje dogodka Tanje Šubelj so se odzvali tudi župani različnih slovenskih občin, in sicer Andrej Ocepek iz Borovnice, Martin Rebolj iz Moravč, Miran Zadnikar iz Preddvora, Jurij Lep iz občine Selnica ob Dravi ter župan občine Lukovica Matej Kotnik in podžupan Bojan Andrejka. Poleg njih so bili tudi direktorica Centra za razvoj Litija Aleksanda Gradišek, ravnateljica Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana Katjuša Koprivnikar, ravnateljica OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici Anja Podlesnik Fetih, Anton Polutnik in Simona Gerenčer Pegan iz Društva gluhoslepih Slovenije Dlan, predsednik združenja borcev za vrednote NOB Lukovica Marjan Križman ter Meta Jarc, predsednica društva za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca ter Tanja Šubelj, ki je bila zaslužna, da se je ta dogodek odvil na domačiji Rus. Glavni namen prvega dela dogajanja, kjer se je predstavila tudi klapa Sidro, je bilo, da se predstavi tudi odgovornim problematika slepih in slabovidnih v Sloveniji. Ti nimajo več zavoda za slepe, ki bi jim omogočal lažjo pot skozi življenje. "Ko se človek znajde v takšni situaciji, da oslepi, mu ne pomaga veliko le računalnik z brailovo pisavo. Potrebna je tudi psihološka pomoč, nasveti, pogovor, nasveti, kako naj se nauči hoditi in gibati, česar pa ni, odkar ne deluje več Zavod za slepe in slabovidne Škofja Loka. Vsak je odvisen čisto od sebe, prej pa je imel še večjo možnost, da je kljub okvari ali izgubi vida lahko živel aktivno življenje. Če danes oslepiš ti lahko pomaga drušstvo, vendar pa ni več učenja in bivanja v zavodu, kakršno je bilo omogočeno prej," pravi Meta Jarc. Organizatorji so s tem dogodkom, ki ga je povezovala Andreja Čokl, želeli opozoriti, da to manjka v naši državi, glavna pobudnica pa je bila Tanja Šubelj, ki se je po porodu soočala štiri leta s slepoto, danes pa vidi 1%, vendar kljub svoji bolezni dokazuje, da lahko naredi vse, kar si zamisli. Je večna borka za pravice slepih in ena najbolj glasnih, zgovornih in energije polnih ljudi. 

Med tem časom je bilo zelo živahno na parkirišču pred domačijo in dvorišču za njo. Parkiranih je bilo kar nekaj starodobnikov Društva ljubiteljev starodobnih vozil Avto Antika iz Slovenske Bistrice, ki so čakali, da manekene in manekenke večera popeljejo en krog. V tej vlogi je namreč nastopilo 34 slepih in slabovidnih, ki so po besedah Tanje Šubelj uživali v svojem pravljičnem večeru. Čeprav se je program malo zamaknil, to ni odvrnilo, kvečjemu privabilo veliko obiskovalcev, ki so se družili na dvorišču in uživali ob glasbi pevca Dadija Daza, skupine Sam's Fever, Staneta Vidmarja in Damirja Kovačiča. Zunaj se je prireditev začela z besedami grajskega pisarja, ki je v svoje pozdravnem nagovoru povedal lepo zgodbo, s sporočilom: materialne stvari, za katere smo se trudili, so miniljive in hitro lahko izginejo. Tisti, ki bodo ostali trajni, so naši odnosi in ta večer bo zagotovo ostal mnogim v lepem spominu še dolgo časa. 

Vsi manekeni so se po domačiji Rus sprehodili s svojimi spremljevalci iz sveta glasbe, športa, duhovnosti, skratka osebami, ki so v svojem življenju že nekaj ustvarile in so se z veseljem odzvali povabilu. Med drugim so Tini, Mirjani, Ani, Zoranu, Gregorju, Sari, Damijanu, Urošu, Mirjanu, Elvisu, Melkini, Stefaniji, Petri, Gordani, Dinotu, Atosu, Matiji, Silviji, Urhu, Mii, Antonu, Pavli, Metki, Alešu, Tini, Anji, Tanji, Leonu, Antonu, Marjani, Stanislavi, Anji in Vinku polepšali njihov večer fotograf Arne Hodalič, profesor Franc Pohleven, Falski grof Milan Slavič, manekenka Sabina Remar, organizatorka dogodkov Simona Pirnat, Laura Podgodnik  iz Idrijskega Kolektorja, pesnica, pisateljica in tiflopedagoginja Aksinija Kermauner, Martin Medak, Urška Krišelj Grubar, Lidija Novak, Špela Lenček, Miro Slana, Stan iz skupine Rok'n Band, Joži Osolnik, Tanja Divac, Ines Verbič, miss Alpe Adria 2011 Nastja Breg, eden najbolj znanih slovenskih alpinistov Anton Škarja, pesnica Magda Šalamon, gasbenik Franci Peternel, vodja ansambla Svetlin Aleš Svetlin, direktorica kadrovske službe v Petrolu Helena Krištofelc, Ivan Esenko, arhitekt Janko Rožič,  Slavica Vanderman, Vesna Žorga, lastnica trgovin By American in Funky Fashion, ki je poskrbela za predstavljena oblačila in stilistka Alja Vöroš, ki je oblekla poleg manekenov tudi povezovalko programa Andrejo Čokl in del ekipe. 

Spremljevalni program so popestrili tudi slepi, ki so med drugim tudi zapeli in zaplesali rock'n'roll, vsem pa se je zahvalila tudi Tanja Šubelj, ki je bila res izjemno vesela vseh, ki so prišli in podprli prizadevanja organizatorjev ter soustvarili res lep večer.

Fotograf Arne Hodalič je po dogodku povedal, da je že imel fotografske delavnice s slabovidnimi, sam pa dela z otroci s posebnimi potrebami in se med drugim ukvarja tudi z dobrodelnostjo."Zdi se mi, da je treba biti aktiven tudi na tem podorčju, še posebno tisti, ki smo zdravi in nam nič ne manjka in lahko pomagamo, da naredimo tudi nekja za druge . Celotna prireditev se mi je zdela zelo ganljiva, upam, da je veliko pomenila tudi tistim, zaradi katerih smo ta dogodek pripravili." Slednji so bili videti srečni in zadovoljni, saj so nekateri izmed njih spoznali tudi svoje vzornike in se bodo tega dne še dolgo spominjali. V vlogi manekena se je preizkusil tudi slabovidni Atos Agatić iz Postojne, ki obiskuje Zavod za slepo in slabovidno mladino in vidi od rojstva le 10%. "To je bil zagotovo dogodek, ki mi bo najbolj ostal v spominu. Največji užitek je bila vožnja s starodobniki, z našimi novimi spremljevalci pa smo se odlično ujeli, zanimalo jih je tudi, kako se znajdemo s slabovidnostjo. Sam že od majhnih nog tudi pomagam slepim in jim poskušam pokazati pot, da lahko naprej nadaljujejo sami," še dodaja. 

Odlično vzdušje se je prevesilo tudi v dobršen del večera, domačija Rus pa je ponovno pripravila odličen dogodek, na katerem je bilo prisotnih kar nekaj novinarjev iz večjih medijskih hiš. Njihovi dogodki kažejo na to, da se v naši občini dogajajo zanimive stvari, krajani pa imajo točko, kjer se lahko med seboj podružijo in so del takšnih dogodkov.

Oglejte si tudi