Logo MojaObčina.si

Lukovica

JUTRI
15°C
-2°C
PON.
15°C
-3°C
2896

Orgelski koncert v šentviški cerkvi

V petek 21. oktobra 2016 se je v cerkvi Sv. Vida v Šentvidu pri Lukovici odvil orgelski koncert. Za vrhunsko izvedbo je poskrbel koncertni organist Ignace Michiels.

Orgle, ki so jih pred desetletjem izdelali v Orglarstvu Škrabl (opus 170), ter vrhunski belgijski organist za klaviaturami, je bil odličen argument, da se je v cerkvi zbralo lepo število poslušalcev. Prisotne je  mojster obogatil s čudovito izvedenimi skladbami. V dobri uri trajajočem koncertu so poslušalci slišali 16 skladb, med drugim tudi dela avtorja Johanna Sebastiana Bacha. Vsi prisotni so prejeli tudi brezplačen CD s predhodno posnetim koncertom zaigranim prav na orglah v šentviški cerkvi.


IGNACE MICHIELS Ignace Michiels (1963) je študiral orgle, klavir in čembalo na Akademiji v Brugesu (Belgija), svojem rojstnem mestu. Leta 1986 je dobil nagrado Inštituta Lemmens v Louvainu. Svojo glasbeno nadarjenost je uspešno izpopolnjeval z Robertom Anderson na Univerzi južnih metodistov v Dallasu, s Hermanom Verschraegenom na Kraljevi akademiji v Bruslju in z Odile Pierre na Pariškem državnem konzervatoriju, kjer je prejel prestižno nagrado Prixd’ Excellence. V Katedrali Sv. Rešenika v Brugesu, organizira tudi mednarodni letni festival orgel. Michiels je 15 let vodil oratorijski zbor »Cantores« in izvedel številne oratorije po vsej Belgiji in v tujini skupaj s slavnimi orkestri. Leta 2001 je skupaj z nemškim kolegom Gabrielom Dessauerjem ustanovil zbor »Reger-Chor-lnternational«. Zbor sestavlja približno 30 izbranih flamskih in 30 nemških zborskih pevcev. Njegov repertoar vključuje vsa dela za orgle Bacha, Francka, Mendelssohna, Dupreja in Messiaena, Widorjeve in Viernejeve simfonije, sonate za orgle Guilmanta in Rheinbergerja. Kot organist koncertira kot solist in skupaj z orkestri ali zbori širom po svetu. Prav tako je dobro znan gost v žiriji mednarodnih orgelskih tekmovanj in profesor na delavnicah in mojstrskih tečajih. Leta 2009 je bil v Brugesu nominiran za najzaslužnejšega meščana leta.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!