Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Kot vsako leto do zdaj je občina Lukovica tudi letos kulturni praznik, Prešernov dan, obeležila z osrednjo občinsko proslavo v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici, kjer se je 4. februarja zbralo mnogo občank in občanov, ki so napolnili dvorano in uživali v pestrem programu.

Večer se je začel z Zdravljico, sledila pa ji je Avsenikova mojstrovina Slovenija, odkod lepote tvoje, ki sta ju odigrala Lenart Prek in Timotej Willewaldt, poznana pod imenom Duo Wildart.

Letos so se prvič na proslavi zahvali tudi športnikom, ki so v preteklem letu dosegli vrhunske rezultate ali dosegli vidno raven v športu. Priznanja sta podelila župan Matej Kotnik ter predsednik odbora za družbene in društvene dejavnosti in občinska priznanja Matevž Kink. Priznanje za izjemne športne uspehe so prejeli Tomaž Avbelj (nogomet), Klemen Gerčar (motokros), Matic Kokelj (gorsko kolesarjenje – z disciplino spust – downhill), Robert Kotnik (tek), Maja Per (gorski tek), Matic Pirnat (ameriški nogomet), Mike Urbanija (tenis), Aleš Virtič (gorsko kolesarjenje – disciplina spust, kategorija Elite), Primož Vindišar (več panog moto športa) in Tjaša Žordani (gorsko kolesarstvo – spust). Bronaste županove medalje za izjemne športne uspehe v letu 2016 so prejeli Sara Jenčič (balinanje), Petra Pavlič (dvigovanje uteži) in Edvin Ramdedovič (Jiu Jitsu – borilne veščine).

Po podelitvi priznanj je sledil baletni nastop učencev 1. razreda glasbene šole Kamnik, ki so zaplesali prizor iz baleta Hrestač, ki velja za enega najpriljubljenejših baletov vseh časov. Sledil je govor glavnega govornika proslave Boštjana Gorenca – Pižame. V svojem govoru je poudaril, da kakršnakoli že je kultura, za družbo pomeni korak naprej in ne koraka nazaj. Ker je literarni ustvarjalec. je razmišljanje strnil na področje knjige. Branje je danes pomembnejše kot kadarkoli, ker živimo v obdobju preobilja informacij, ki nam jih ponujajo množični mediji, ki pa nam postrežejo napol prebavljive informacije. Zato so knjige slow food za misli, zahtevajo našo pozornost, naš čas, ob njih se moramo umiriti, vdihniti, se potopiti v njihov svet in nam dajejo širino. Svoj govor je končal z besedami Pavčka Toneta »Če ne bomo brali, nas bo pobralo.«

Nato sta sledila nastopa študentov Akademije za glasbo iz naše občine, in sicer Ane Stoschitzky na klavirju in pevca Mateja Avblja ter ponovno na klavirju Ana Stoschitzky in Maruša Urankar s prečno flavto. Zadnji nastop v večeru je pripadal zmagovalcema oddaje Slovenija ima talent Duu Wildartu, ki sta navdušila občinstvo.

Prireditev, ki se je prehitro končala, je vodila Tjaša H. Košir. Proslavo je končala z besedami Prešernove Zdravljice: »Bog živi vas Slovenke ... Bog živi ves slovenski svet ... in brate vse, kar nas je, sinov sloveče matere.«

Oglejte si tudi