Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
13°C
JUTRI
20°C
11°C
Oceni objavo

Izšla je nova knjiga BIBLIA CARNIOLICA

Slovenci smo ponosni na svoje značilnosti, po katerih smo prepoznavni tako doma kot v svetu. Turisti in obiskovalci se ne morejo načuditištevilnim cerkvam na hribčkih, kozolcem, navdušeni so nad našo potico in ne nazadnje tudi nad čebelnjaki. Z lepo porisanimi panjskimi končnicami so simbol Slovenije in prepoznani daleč naokrog. Mnogi obiskovalci si za spomin na Slovenijo izberejop prav panjsko končnico, lepo porisano z različni motivi.

Na čebelnjaku so ob šumenju čebel končnice videti še zanimivejše in vredno si jih je ogledati. Poleg prizorov iz vsakdanjega življenja najdemo na njih tudi svetopisemske motive in te je avtor in urednik Milan Plešec, ki  je tudi  zbiratelj in velik ljubitelj čebelarske dediščine, zbral in objavil v knjigi Biblia Carniolica.

Tako lahko na knjižnih policah najdemo slikovito knjigo, pravo enciklopedijo panjskih končnic s svetopisemskimi motivi, ki jo je izdala založba Ognjišče. Avtor je zbral več kot 120 panjskih končnic s 103 svetopisemskimi motivi iz različnih zbirk (Slovenski etnografski muzej, Čebelarski muzej Radovljica, različni pokrajinski muzeji in zasebne zbirke, pa tudi avtorjeva zbirka, ki jo razstavlja v Lekarniškem muzeju v Radovljici). Celostranske fotografije spremljajo kratki opisi posameznega svetopisemskega prizora v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini in italijanščini. 

Knjige se bodo razveselili predvsem tisti,ki imajo radi zaklade preteklosti,  čebelarji in ljubitelji čebelarstva. Obenem je lahko lepoporočno ali poslovno  darilo in ker so poleg zanimivih fotografij razlage tudi v angleščini, nemščini, francoščini in italijanščini je lahko lepo  darilo za Slovence, ki živijo v tujini. Tistim pa, ki obiščejo domovino svojih staršev ali starih staršev, je  lahko lep spomin na obisk v Sloveniji.   DJD

 

Oglejte si tudi