Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Krajane Spodnjih Prapreč zanimal potek menjave infrastrukturnih vodov in ureditve poti

10. septembra 2015 se je v Spodnjih Praprečah pričela izvajati izgradnja kanalizacije za odpadno vodo, investicijsko vzdrževanje vodovoda Spodnje Prapreče ter obnova pripadajočih hišnih priključkov v omenjenem naselju, na tistem območju kjer trenutno odvajanje odpadnih voda ni urejeno. Približno 50 prebivalcev Spodnjih Prapreč je tako na predzadnji septembrski dan zbralo v dvorani Kulturnega doma Janka Kersnika, kjer so svoja vprašanja zastavili županu občine Lukovica Mateju Kotniku in Roku Pencu, višjemu svetovalcu za javna naročila in gospodarske javne službe.
"Sestanek je minil v zelo pozitivnem vzdušju. Krajane smo informirali o poteku projekta menjave infrastrukturnih vodov in ureditve ceste ter poti v Spodnjih Praprečah. Vesel sem bil velike udeležbe, saj je prišlo približno 50 krajanov, kar pomeni, da jih zanimajo dejavnosti Občine v njihovem kraju. Spraševali so, kako bo investicija potekala, kakšen je časovni okvir, o podrobnostih izvedbe posameznih odsekov, kdaj in kako bo potekalo priključevanje, glede komunalni prispevek, ki pa bo zelo različen od velikosti hiše (od 500 do 2500 €), skratka kaj vse se bo izvedlo. Z ureditvijo fekalne in metorne kanalizacije, zamenjavo vodovoda, pripravo kanalet za optični vod, obnova cestišča, bo tako kraj dobil novo podobo in novo vrednost kvalitete za bivanje," je svoje vtise s srečanja strnil župan Matej Kotnik.

V Spodnjih Praprečah je predvidena rešitev, s katero se sočasno z izgradnjo kanalizacije za odpadno vodo izvede tudi investicijsko vzdrževanje vodovodnega cevovoda s pripadajočimi hišnimi priključki.

Dela po tem projektu obsegajo vsa pripravljalna dela, gradbena dela, montažna dela, hišne odcepe, obnovo ceste, material in transporte, zaključna dela, dobavo vsega potrebnega materiala in opreme in vsa ostala dela vezana na izvedbo projekta »Izgradnja kanalizacije za odpadno vodo Spodnje Prapreče – 1. faza in investicijsko vzdrževanje vodovoda Spodnje Prapreče«. V prvi fazi izgradnje kanalizacijskega sistema je tako predvidena izgradnja kraka Spodnjih Prapreč, ki se preko oskrbovalne postaje AC jug povezuje na kolektor, ki vodi do Centralne čistilne naprave Vrba. Poleg tega kraka je v letošnjem letu prednidena še izgradnja kanala Spodnje Prapreče 2, ki se navezuje na kanal Spodnjih Prapreč in zamenjava vodovodnega cevovoda. V prihodnjem letu je predvidena še izgradnja kraka Spodnje Prapreče 2, Spodnje Prapreče 4 in kraka Spodnje Prapreče 4-1. Sočasno s to izgradnjo kanalizacije je v letu 2016 predvideno tudi nadaljevanje izgradnje meteornega sistema in vodovodnega cevovoda.

S projektom rešena problematika dvodnjavanja fekalne in meteorne vode

Po besedah Roka Penca bo celoten projekt, ki je razdeljen na posamezne faze, v skladu s projektno tehnično dokumentacijo trajal predvidoma decembra 2017. V prvi fazi se bo izvedla izgradnja fekalnega in meteornega kanala, hkrati pa se bo izvedlo še investicijsko vzdrževanje vodovodnega cevovoda s pripadajočimi hišnimi priključki. V drugi fazi bo sledilo nadaljevanje izgradnje tako fekalnega kakor tudi meteornega kanalizacijskega sistema, vključno z investicijskim vzdrževanjem vodovodnega cevovoda ter hišnih vodovodnih priključkov.  Ob tem dodaja: »Domačini so opozorili predvsem na določene krajevne problematike, ki bodo rešene med samo izvedbo investicije. Govorili smo predvsem o problematiki odvajanja meteorne vode zgornjega dela naselja, kjer zaradi hidrogeološke sestave terena ponikanje meteornih voda s cestišča in stanovanjskih objektov ni mogoče oziroma je teren za ponikanje neprimeren, zaradi česar je posledično treba celovito rešiti problem odvodnjavanja meteornih voda naselja. Z izvedbo predmetne investicije bo v celoti rešena problematika tako odvodnjavanja fekalne kakor tudi meteorne vode."

Ocenjena vrednost investicije znaša 560.000 evrov pri čemer znaša delež sofinanciranja s strani države na osnovi 23. člena Zakona o financiranju občin (ZFO-1) v višini 34.000 evrov. Po pridobljenem uporabnem dovoljenju bo mogoče pristopiti k priključevanju stanovanjskih objektov na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje, in sicer v skladu z navodili upravljalca komunalnega omrežja, podjetje Prodnik d.o.o.. Priključevanje objektov na novozgrajeno kanalizacijsko omrežje bo potekalo po fazah izgradnje kanalizacije, vsi objekti, na katere vpliva kanalizacija, pa bodo priključeni na omrežje najkasneje do konca leta 2017.

 

Oglejte si tudi