Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

MATIC PIRNAT – Glavni trener domžalske ekipe ameriškega nogometa

Matic Pirnat je naših koncev list, živi namreč v Korenu nad Krašnjo. Je glavni trener domžalskih Tigrov, pred tem pa je bil profesionalni - kolikor je to v Evropi možno - igralec v Silverhawksih iz Ljubljane in pri celovških Carinthian Black Lions. V omenjenih ekipah je deloval tudi kot trener, kjer je dejansko prenašal znanje iz sosednje Avstrije k nam v Ljubljano. Svoj trenerski potencial je razvijal v različnih kempih po Evropi in ZDA, nazadnje pri slovitih Dolphinsih iz Miamia. Matic je tudi glavni trener slovenske reprezentance v ameriškem nogometu.
Matic, nam lahko zaupate nekaj več o sebi, iz kje izhajate, status, šole, kdo pravzaprav ste?

 Star sem 26 let, doma iz Korena nad Krašnjo. Osnovno šolo sem obiskoval na Brdu. Po gimnaziji v Ljubljani, sem se pa vpisal na Pedagoško fakulteto, kjer sem tudi zaključil prvo stopnjo poučevanja razrednega pouka. Že več let se ukvarjam z ameriškim nogometom, sprva kot igralec, zadnja leta pa kot trener. Kadar mi čas dopušča, pomagam očetu v pivovarni, kjer varimo pivo Rokovnjač.

 

Kako ste se v prvi vrsti odločil za ameriški nogomet? Ste se ukvarjali tudi z drugimi športi, konjički?

Ameriški nogomet me je pritegnil že takoj, ko sem prvič slišal za ta šport. Mislim, da je bilo to nekje v sedmem razredu osnovne šole. Ker pa sem bil takrat še premlad, sem ga začel trenirati šele v prvem letniku srednje šole. Pritegnila me je predvsem kompleksnost športa ter vse različne tehnike in taktike, ki so potrebne za uspešno izvedene akcije. Dlje kot sem ga treniral, vedno bolj me je vse to prevzemalo.

 

Kaj je tako posebnega pri ameriškem nogometu, s katerimi besedami bi pritegnil/navdušil nekoga, ki tega športa ne pozna?

 Mislim, da je to eden izmed bolj kompleksnih športov in v ekipi ni prostora za igralce, ki se ne znajo podrediti ekipi. Pravzaprav ravno v klubu največ delamo na tem, da so igralci povezani, da si zaupajo. Vsi igralci morajo med sabo sodelovati in vsak mora prispevati svoj delež k uspešno zaključeni akciji. Poleg tega, da se je potrebno vseh akcij naučiti, mora biti igralec tudi dobro fizično pripravljen. Je pa čar ameriškega nogometa ravno v tem, da ekipa potrebuje vse vrste igralcev, od natančnih podajalcev, do hitrih tekačev in močnejših blokerjev, ki pred nasprotniki ščitijo tiste manjše, hitrejše. Fante in dekleta spodbujamo k temu, da so odgovorni, tako v ekipi, kot tudi zunaj igrišča. Na njih želim prenesti svoje znanje in spoštljiv odnos do ljudi in življenja. To, pa se mi zdi, krepi ekipni duh, prijateljstvo, bogati življenje.  

Zavedam pa se, da je ta šport za gledalce, ki ne poznajo osnov in pravil dokaj nezanimiv, ampak ko jih spoznaš, se garantirano zaljubiš. Skozi moje oči je igra ameriškega nogometa podobna igri šaha na igrišču. Kompleksna, agresivna, a na koncu še vedno le igra z žogo v naravi, pri kateri se človek sprosti in uživa.

 

Kako se je razvijala vaša športna kariera?

Na začetku sem bil nekaj let samo igralec pri ljubljanskih Silverhawksih. Nato pa nekaj let tudi pri mladinski in kasneje še pri članski ekipi Carinthian Black Lions v Celovcu, s katerimi smo nastopali v prvi avstrijski ligi. Tam sem spoznal mnogo ameriških trenerjev in igralcev, ki so mi kasneje pomagali na moji trenerski poti. Predvsem se moram za svoje znanje zahvaliti gospodu Bobu Bradleyu, ki mi je podal veliko trenerskega znanja, predvsem pa odprl veliko vrat v ZDA. Tam sem se večkrat izobraževal v različnih ekipah, tako da sem dobil zelo širok vpogled v to, kaj vse je potrebno, da ekipa uspešno deluje. Ko sem zaključil z igranjem, sem eno leto še opravljal delo trenerja v Celovcu, kasneje sem se vrnil k Silverhawksom. Lansko leto sem prevzel delo glavnega trenerja pri domžalskih Tigrih.

 

Trenutno ste glavni trener domžalskih Tigersov, ki so se prebili vse do polfinala državnega prvenstva? Kako bi opisal vaše delo v klubu?

 Glede na to, da klub obstaja šele dobri dve leti, članska ekipa pa še malo manj, mislim, da smo pokazali zelo lepo igro. V klubu poleg vodenja članske ekipe skrbim še za ekipi U17 in U15 ter za izobraževanje ostalih trenerjev. Klub ima dobro razvit mladinski pogon in mislim, da je prihodnost zelo svetla. Vesel sem, da se tudi zunaj kluba prepoznavnost ameriškega nogometa povečuje, imamo smele načrte v katere vključujemo tudi lokalne osnovne šole, veseli pa smo tudi čedalje boljšega sodelovanja z občino Domžale.

 

Ste tudi glavni trener Slovenske reprezentance, kako se delo v reprezentanci razlikuje od dela v klubu?

 V klubu delo poteka kontinuirano preko celega leta, med tem, ko je v reprezentanci samo za določen čas vsako leto. Je veliko manj treningov, in na treningih predvsem uigravamo akcije. Trenutno je zaradi različnih »višjih« razlogov članska reprezentanca na pavzi, vendar komaj čakam, da se ponovno zberemo in z ekipo zastopamo našo državo na mednarodnih tekmovanjih.

 

Zdi se, da ste v Sloveniji že dosegli kar je mogoče doseči. Kam naprej?

Trenutno je moj edini cilj pripeljati sezono do konca, in na igralce prenesti čim več znanja ter jih naučiti, kako se odzvati na situacije, ki se zgodijo na igrišču in izven njega. Skupaj z ostalimi vodilnimi v klubu želimo ustvariti čim bolj pozitivno okolje za vse sodelujoče, saj smo prepričani, da bo le tako lahko v klubu vsak našel svoje mesto.

Če se bo kdaj v prihodnosti ponudila kakšna priložnost v ZDA ali kje drugje v tujini, bom takrat razmišljal o tem. Vsekakor pa imam željo, da bi se preizkusil v tem športu na najvišjem možnem nivoju.

O Domžale Tigers

Domžale Tigers je prvi klub ameriškega nogometa v Domžalah, ima 120 aktivnih članov, kar je za slovenske razmere velika številka. Ameriški nogomet je eden najhitreje razvijajočih se športov v Evropi in Sloveniji, kjer je trenutno že 12 klubov. V Tigersih imajo predstavnike v sekcijah U11, U13, U15, U17, žensko ekipo in člansko ekipo, ki se udejstvuje v brezkontaktnem in tudi v tackle (kontaktnem) ameriškem nogometu. Ekipa Tigersov se udeležuje tekem v slovenskem državnem prvenstvu in na mednarodnih turnirjih po Evropi. Članska (tackle) ekipa pa sodeluje tudi v Centralno-evropski ligi (CEFL).

Ekipa ameriškega nogometa Domžale Tigers vabi prav vse, tako fante, kot tudi dekleta, da se jim pridružite na treningih! Dobrodošli vsi otroci od 6. leta starosti naprej.

Oglejte si tudi