Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Začetek pašne sezone na Bibi planini

Čeprav je pašna sezona na Bibi planini že v polnem razmaku, so člani in članice Konjerejskega društva Tuhinj, v nedeljo 9. Julija,  tam pripravili že tradicionalni konjerejski praznik.

Poleg veselega druženja se  vsako leto, zahvaljujoč se  domačemu  župniku Nikolaju Štolcarju, tam daruje tudi sveta maša za vse pokojne  konjerejce, furmane in prijatelje Bibe planine. Poleg  članic in članov Konjerejskega društva Tuhinj se pri sveti maši in kasneje konjerejskemu prazniku pridružijo številni  domačini, pohodniki in ljubitelji Bibe planine.

Tradicionalni konjerejski praznik se je  v sicer spremenljivem vremenu, malo sonca malo oblakov, začel ob 12 uri, ko so fantje Exspress kvinteta začeli z igranjem in ga prekinili  ob 14. uri, ko se je v kapelici Antona Puščavnika darovala sveta maša za vse pokojne člane in članice društva. V svojem nagovoru se je g. Nikolaj  posebej omenil svetega Cirila in Metoda, ki sta našim prednikom dala bogoslužne knjige v domačem jeziku. Obenem je spregovoril še o poudarkih nedeljske Božje besede; povabilo k posnemanju ponižnega Jezusa in Jezusovo povabilo pridite k meni in jaz vam bom dal počitek. Slednje se prav lepo sliši sedaj v času počitnic in dopustov,  kajti vsi  si želimo počitka. Pokojnih članov in članic so se spomnili tudi v prošnjah, prosili pa smo tudi za lepo vreme in ugodno pašo. Zbrane je v imenu konjerejskega društva nagovoril Marko Kodra, ki je še posebej zaželel, da mine tokratno pašno leto brez nezgod in hudih ur. Vse navzoče je povabil, da se še nekaj časa zadržijo na Bibi planini in uživajo v čistem gorkem zraku ter obisk izkoristijo tudi za krajši sprehod do Menine planine.

Po sveti maši se je nadaljevalo veselo rajanje, saj  konjerejski praznik privabi  številne obiskovalce. Nekateri so na planino prišli peš, nekateri prijezdili  na hrbtih svojih konj ali se pripeljali z jeklenimi konjički. A še  tako goreče priprošnje  ne pomagajo, da bi zadeli glavno nagrado. Treba je kupiti srečko, tokrat  za konjsko ruleto in imeti tudi nekaj sreče pri žrebu. Poleg tega je potekalo tudi ocenjevanje teže kar zajetno rejenega prašiča in  kdor je ugotovil njegovo težo najbolj natančno, je postal srečni lastnik rejenega pujsa. Nedelja je bila na Bibi planini  od jutranjih ur do poznega popoldneva živahna, saj  tuhinjski konjerejci in konjerejke vedno  poskrbijo za veselo muziko, dobro hrano in pijačo.

Če pa še lepo vreme doda svojo noto, pa je dan popoln. In tako je letos tudi bilo. DJD

Oglejte si tudi